Μουσικη

Μα τι κάνουν αυτοί οι Radiohead;

Πρόσφατα project και αναγγελία άλμπουμ

Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την τελευταία φορά που ακούσαμε νέα από τους Radiohead ήταν το 2011 με το άλμπουμ King of Limbs και με τα περίεργα διασκεδαστικά παιχνίδια που μας καλούσε να παίξουμε, ανακαλύπτοντάς το online.

Έκτοτε, συνέβησαν τα εξής:

  • Ο Thom Yorke ασχολήθηκε με τους Atoms for Peace, το ολ-σταρ παρεάκι με τον ίδιο στα φωνητικά, κιθάρα και πιάνο, τον Flea των Red Hot Chili Peppers στο μπάσο, τον παραγωγό των Radiohead, Nigel Godrich στα πλήκτρα, τα σινθεσάιζερ και τις κιθάρες, τον Joey Waronker από το γκρουπ του Beck και των R.E.M. στα ντραμς και τον Βραζιλιάνο οργανίστα Mauro Refosco των Forro in the Dark. Το πρώτο τους άλμπουμ Amok κυκλοφόρησε το 2013 και έκανε πολλούς από ‘μας να πάθουμε ηλεκτροπληξία από χαρά.

     

  • Ο Jonny Greenwood έγινε συνθέτης. Μέχρι στιγμής έχει συνθέσει για την Αυστραλιανή Ορχήστρα Δωματίου καθώς τα μουσικά σκορ για τις ταινίες του Paul Thomas Anderson, There Will Be Blood και The Master.

     

  • Ο μεγαλύτερος αδερφός του Jonny, o Colin Greenwood, έπαιξε πιο αβάν-γκαρντ σόλο προτζεκτάκια, όπως ας πούμε λάιβ ηχητικό χαλί για το σόου μόδας του «εκκεντρικού» Βέλγου σχεδιαστή Dries van Noten, μόνο με ένα μπάσο και ένα αμπλιφάιερ.

     

  • Ο ντράμερ Philip Selway, ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ, μετά το Familial του 2010 και το ΕΡ Running Blind. O τίτλος του είναι Weatherhouse και θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από την Bella Union.

     

  • Στις αρχές της χρονιάς οι Radiohead κυκλοφόρησαν για δωρεάν κατέβασμα ένα app για iOS και Android, μία πειραματική μουσική συνεργασία με ψηφιακές εφαρμογές, με τον τίτλο PolyFauna. Βασισμένο στα σέσιονς του άλμπουμ The King of Limbs, το PolyFauna χρησιμοποιεί εικόνες και ήχους σε ένα ψυχεδελικό παιχνίδι του υποσυνείδητου.

Κι ενώ όλοι περιμέναμε το «sabbatical» του γκρουπ να κρατήσει κανένα χρόνο ακόμα, τα τελευταία νέα –όπως ανακοίνωσε ο Jonny Greenwood σε συνέντευξή του- είναι ότι από Σεπτέμβρη μπαίνουν στο στούντιο κι αρχίζουν ηχογραφήσεις προετοιμάζοντας τον ήχο, και όχι ακόμα τελικά τρακς, του νέου άλμπουμ. Δηλαδή, αν όλα πάνε καλά, του χρόνου τέτοιο καιρό θα ακούμε νέους Radiohead.

Για όσους δεν αντέχουν υπάρχουν πάντα τα side projects και οι επαναλήψεις, Να μία: