Μουσικη

Όταν ο Φάμελλος συνάντησε τη Nalyssa

Φωνές και ψίθυροι στον Κήπο

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72466-145838.jpg

Παρ’ ολίγον κουαρτέτο. Ένα πειραματικό live με νέα και παλιά τραγούδια του Φάμελλου και της Νalyssa παρέα με ωραία παρέα από τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Κωνσταντίνο Βήτα και Μαριέττα Φαφούτη. Διατεθειμένοι να «ξαναδιαβάσουν» τα τραγούδια τους με τον ήχο του κουαρτέτου. Με εγχόρδα και φωνές. Χωρίς μικρόφωνα. Σε ένα ενδιαφέρον ακουστικό πείραμα. Λίγο πριν το επιχειρήσουν τους ζητήσαμε μια σύντομη σκιαγράφηση (μουσικών) χαρακτήρων...

 image

O Μανώλης Φάμελλος για την Nalyssa Green

image

Η Nalyssa είναι μια μακρόσυρτη κι ελαστική φιγούρα του εναλλακτικού μας σύμπαντος...

Αν και το σύμπαν ως γνωστόν είναι αχανές εκείνη διατρέχει όλα τα τοπία.

Διασχίζει όλες τις ηπείρους των ήχων παραμένοντας στο τέλος ανεξιχνίαστη. Αυτό συμβαίνει επειδή απλά ανήκει στην Μουσική. Έτσι και η Μουσική της ανήκει.

Σε πείσμα της κοινοτυπίας των καιρών αν και ευειδής δεν απειλείται από την εικόνα της.

Δεν είναι μουσικός συμπτωματικά ή χάριν ευκολίας. Δεν δύναται να ψηφιοποιηθεί.

Αντιθέτως, η εικόνα της θα μιλάει για την ουσία της και θα την υπηρετεί.

Όσο για την συνεργασία μας δεν έχει καθόλου τεχνικά χαρακτηριστικά. Και καμία επιτήδευση. Για αυτό και λέγεται αμιγώς καλλιτεχνική.

Είναι μια ανάπαυλα διαρκείας, ένας μικρός περίπατος στο δάσος και όπως συμβαίνει

με τις ευτυχείς συμπτώσεις και τις επιτυχείς συνθέσεις κάποτε συχνά πυκνά

γινόμαστε ο ένας για τον άλλο μονοπάτια που οδηγούν στο μυστηριώδες αλλά

και προσφιλές μας Άγνωστο.


Η Nalyssa Green για τον Μανώλη Φάμελλο

image

O Μανώλης Φάμελλος είναι ένα σχήμα χωρίς άκρες, που εδράζεται (κάπως άβολα) σε ένα πολύ οικείο και γνώριμο μας σύμπαν...

Αν και αυτό το σύμπαν είναι πεπερασμένο, ο Μανώλης το ξεπερνάει διαρκώς, περιπλανώμενος μέσα από βροχές, χιόνια, ηλιοφάνειες και φωτεινά καλοκαίρια φτιαγμένα από ήχους, αλώβητος και μυστηριακός. Γιατί; Επειδή είναι ιχνηλάτ(ρ)ης της Μουσικής και την ακολουθεί παντού.Γι αυτό και η μουσική του ανήκει...

Σε πείσμα της σοβαροφάνειας των καιρών αν και διανοούμενος δεν απειλείται από τις παγίδες της γνώσης και της πείρας. Αντιθέτως η νόηση του αισθηματικά αναζητάει την ουσία της άλογης, άφατης μαγείας.

Όσο για τη συνεργασία μας δεν έχει καθόλου προσπάθεια. Βγαίνει φυσικά και μεταφυσικά. Δεν είναι τυχαία η χρήση του ρήματος στη φράση «παίζουμε μαζί». Όμορφη λέξη το παιχνίδι.

Η συνάντηση μας μοιάζει με παύση του χρόνου. Ψίθυροι και σλόου μόσιον περίπατοι δίπλα στη λεωφόρο. Και καμιά φορά, θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, γινόμαστε ο ένας για τον άλλο μονοπάτια που οδηγούν στο μυστηριώδες αλλά και προσφιλές μας Άγνωστο.


Ιnfo: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κήπος. Έναρξη 21.00. Είσοδος € 10, € 12, ταμείο. Προπώληση: 210 72.82.333, και megaron.gr Στις 11/7.

Ερμηνεύουν: Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο), Μανώλης Φάμελλος (μαντόλα, κλασική και ακουστική κιθάρα), Nalyssa Green (ακορντεόν, theremin). Στη μικρή παρέα θα προστεθεί εκτάκτως και ο τυμπανιστής Θάνος Μιχαηλίδης ολοκληρώνοντας το κουαρτέτο.

Δείτε εδώ το «Φθινοπωρινό» βίντεο

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.