Μουσικη

Η Bjork αγαπάει τα τριχωτά πράγματα

Και επιστρέφει με αναδρομική έκθεση στο Moma της Νέας Υόρκης

Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Πάντα μου άρεσαν τα τριχωτά πράγματα» λέει η Bjork. «Αν δεν έχεις έναν φίλο ή κανένα ζωάκι ή είσαι μακριά από το σπίτι σε ταξίδι, τότε είναι καλό να έχεις τριχωτά, ζεστά πράγματα να φοράς».

Η Bjork βέβαια δεν αγαπάει μόνος τα τριχωτά πλάσματα αλλά και τα λεία, διαφανή, όπως οι μέδουσες και οι τσούχτρες. Ο Guardian έγραψε ότι «δεν υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που μπορούν να συνδυάσουν της ζωή ενός jellyfish με ένα breakbeat και να το κάνουν να δουλέψει.»

Από τα δάση και τους πάγους του Βορρά, στα βάθη της θάλασσας, κι από το διάστημα και τους αστερισμούς που σχηματίζουν τα τραγούδια της στο Moma της Νέας Υόρκης. Ποτέ ακίνητη. Αυτό είναι μία σχετική περιγραφή του «σύμπαντος της Bjork».

Η είδηση είναι ότι, μετά την εφαρμογή του άλμπουμ–εμπειρίας biophilia που έγινε το πρώτο application που μπορείς να κατεβάσεις στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (moma), τώρα έρχεται μία μεγάλη ρετροσπεκτίβα του έργου της Bjork που θα διαρκέσει τρεις μήνες, την επόμενη χρονιά. Η έκθεση θα ονομαστεί απλώς 'björk', και θα περιλαμβάνει μουσική, κοστούμια, videos, εικόνες, όργανα και σχεδόν ο,τιδήποτε μπορεί να βρεθεί μέσα στα μαγικά αρχεία και στα ντουλάπια της Bjork. Η «ξενάγηση» γράφτηκε από την ίδια και τον Ισλανδό ποιητή και συγγραφέα sjón και θα γίνεται ηχητικά από την ίδια ενώ θα υπάρχει και καινούργιο οπτικο/ακουστικό υλικό σε συνεργασία με τον Andrew Hung των Fuck Buttons και την εταιρία Αutodesk.

image

Οι φίλοι της Bjork από τη Δανία, της ετοίμασαν τουβλάκι-με-τουβλάκι μία αναπαράσταση των εξωφύλλων των δίσκων της. Άλλο ένα από τα πολλά και θαυμάσια που κρύβονται στα αρχεία της Bjork.

Μάλιστα, η συνεργασία, θα είναι η λέξη – κλειδί της έκθεσης: 'collaboration'. Η Bjork πάντα ήταν ένα project που προκύπτει από τη συνεργασία και την έμπνευση πολλών, τριχωτών ή μη, οντοτήτων που εκφράζουν αυτό που λέγεται «μπγιόρκ».

Η άλλη είδηση είναι ότι το φιλμ 'biophilia live' (σε σκηνοθεσία και μοντάζ των Peter Strickland & Nick Fenton) έκανε την πρεμιέρα του στο Tribeca Film Festival της Νέας Υόρκης τον περασμένο Απρίλιο και αρχίζει τώρα το ταξίδι του στις αίθουσες (και όχι μόνο) προβολής σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα η Bjork ζητάει στη σελίδα της και την δική σας πρόταση για το πού / πώς μπορεί να προβληθεί το φιλμ της συναυλίας της, ένα εξαιρετικό θέαμα που δόθηκε στο Αlexandra Ρalace του Λονδίνου στις 3 Σεπτεμβρίου του 2013. Και αναμένεται συνέχεια.

Αυτά τα ξωτικά ποτέ δεν κάθονται ήσυχα.

Περισσότερα στο bjork.com/#

image