Μουσικη

Ο Miles Davis άλλαξε την τζαζ όσο λίγοι...

Σε όλα τα είδη της τζαζ οι δίσκοι του έπαιξαν σημαντικό ρόλο

Γιάννης Πετρίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γιάννης Πετρίδης γράφει για το έργο και τη ζωή του jazz μουσικού Miles Davis που γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1926 και πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου 1991.

Ο Miles Davis (26 Μαΐου 1926 - 28 Σεπτεμβρίου 1991), από τη δεκαετία του '40 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά, έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο για τη μουσική τζαζ από οποιονδήποτε άλλο μουσικό του είδους συμμετέχοντας σχεδόν σε όλες τις αλλαγές που παρουσιάστηκαν στην τζαζ τα τελευταία 71 χρόνια.

Σε ηλικία 15 χρόνων άρχισε να παίζει σχεδόν επαγγελματικά σε τζαζ μπάντες του Σεντ Λούις, όπως οι Blue Devils και ταυτόχρονα έπαιρνε μαθήματα τρομπέτας από τον Elwood Buchanan. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πατέρας του θα τον στείλει να σπουδάσει στη γνωστή σχολή Julliard της Νέας Υόρκης.

Με το που πήγε στη Νέα Υόρκη, ο Miles έτρεξε αμέσως να βρει τον άλτο σαξοφωνίστα Charlie Parker που έναν χρόνο πριν είχε γνωρίσει στο Σεντ Λούις.

Ο Parker τον πήρε υπό την προστασία του και το 1945 ο Davis έπαιξε στο κουιντέτο με το οποίο ο Parker ηχογράφησε για την εταιρεία Savoy μουσική που έβαλε τις βάσεις για το περίφημο κίνημα be-bop.

Διαβάστε τη συνέχεια στο apotis4stis5.com