Μουσικη

Η Ελλάδα στον τελικό του EuroMusic Contest με τους 10-Code

Ο κιθαρίστας του γκρουπ Απόστολος Μπουλές γράφει πώς έφτασαν ως εδώ

Γιάννης Νένες
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι 10-Code είναι ένα αθηναϊκό συγκρότημα της alternative rock σκηνής που ξεκίνησαν εμφανίσεις το 2011 και παίζουν τόσο δυνατά και ηλεκτρικά, όσο σπιντ μπορεί να χαρίσει στα παιδιά της αυτή η πόλη. Με όλο και περισσότερους φίλους να τους ακολουθούν στα live τους, οι 10-Code έφτασαν τώρα στα τελικά του ευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού EuroMusic Contest. Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2014 και περιμένουν την ψήφο μας για να χτυπήσουν την πρώτη θέση.

image

Τι είναι το EuroMusic Contest;

Το EuroMusic Contest (EMC) είναι ένας μουσικός ευρωπαϊκός διαγωνισμός που βασίζεται στις νέες καινοτόμες τεχνολογίες και είναι ανοιχτός σε όλους. Η πρώτη «έκδοση» του EuroMusic Contest οργανώθηκε το 2011, σε 28 χώρες και σε συνεργασία με το SoundCloud, ενώ προσέλκυσε περισσότερες από 110.000 ψήφους και 2.200 καλλιτέχνες.

Στο φετινό EuroMusic Contest συμμετέχουν καλλιτέχνες από 40 χώρες έχοντας δύο μόνο "όπλα" στη διάθεσή τους: τη μουσική τους και τον τρόπο που διαχειρίζονται το Web ως μέσο προώθησης. Τα υπόλοιπα (εταιρείες, παραγωγοί, managers κτλ) δεν μετράνε. Το κοινό ψηφίζει σε συγχρονισμό με το Facebook.

Μετά από ένα μήνα «καμπάνιας», ένας καλλιτέχνης / συγκρότημα επιλέγονται από κάθε χώρα. Στη φάση των ημιτελικών, 10 ονόματα επιλέγονται από τα 40, από μία κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου (Universal, Believe, iConcerts, Zimbalam, Jamendo, SoundCloud...) για να παίξουν ζωντανά στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια των live, το κοινό μπορεί να ψηφίζει σε real time στη σελίδα του live-streaming του αγαπημένου τους καλλιτέχνη / συγκροτήματος.

Οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στο φετινό EuroMusic Contest είναι:

*Αλβανία – Ανδόρα –Αυστρία – Λευκορωσία – Βέλγιο – Βοσνία Ερζεγοβίνη – Βουλγαρία – Κροατία – Τσεχία – Δανία – Εσθονία – Φινλανδία – Γαλλία – Γερμανία – Ελλάδα – Ουγγαρία – Ιρλανδία – Ισλανδία – Ιταλία - Λετονία – Λιθουανία – Λουξεμβούργο - Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – Μάλτα – Μολδαβία – Μονακό – Ολλανδία – Νορβηγία – Πολωνία – Πορτογαλία – Ρουμανία – Ρωσία – Σερβία – Σλοβακία – Σλοβενία – Ισπανία – Σουηδία – Ελβετία – Ουκρανία – Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι οι 10-Code, τουλάχιστον στην περίπτωσή τους, τα «μέσα» των εταιριών και promoters, όντως δεν μετράνε: επιλέχθηκαν μεταξύ 3.200+ συμμετοχών (με διαδικασία σταδιακού αποκλεισμού συμμετεχόντων, όχι "μία κι έξω") από 40 χώρες, ενώ εκτός έμειναν αρκετοί καλλιτέχνες που είχαν συμβόλαια σε εταιρείες ή συμμετοχές σε γνωστά τηλεοπτικά σόου της χώρας τους. Το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από σημαντικούς παράγοντες του χώρου (πχ Sony Music, Soundcloud, MCM, MTV, iConcerts, Jamendo, Euronews, Wired), οι οποίοι εκτός των άλλων, συμμετείχαν και στην επιλογή της τελικής δεκάδας.

image

Ο Απόστολος Μπουλές, κιθαρίστας των Αθηναίων 10-Code εξιστορεί με τον δικό του τρόπο, πώς έφτασαν μέχρι εδώ και τι περιμένουμε στις 30 Ιουνίου:

«…Στα τέλη του 2011 αποφασίσαμε με τον Πέτρο (φωνή, κιθάρα) να ξαναπαίξουμε μαζί, με εντελώς διαφορετικό υλικό από ό,τι είχαμε κάνει μέχρι τότε. Όταν βρέθηκαν οι κατάλληλοι “τρελοί”, ο Σίμος (μπάσο) και ο Δημήτρης (τύμπανα), το πράγμα άρχισε απότομα – και παράδοξα: 4 πρόβες την εβδομάδα για το πιο… low-budget γκρουπ της Αττικής, ήταν σίγουρα παράδοξο. Η εξήγηση βρισκόταν στη μεταμεσονύκτια -δωρεάν- χρήση του στούντιο που τότε δούλευε ο Σίμος. Αυτό το overdose προβών μας έδεσε από νωρίς και σαν μπάντα και σαν παρέα.

Κλειστήκαμε στο στούντιο για ένα χρόνο μέχρι να αρχίσουμε τα live. Αυτά θα ήταν το τεστ για τη μπάντα και το κριτήριο για να δούμε αν αυτό που κάναμε ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Και πήγαν καλά! Υπήρξε ανταπόκριση και σιγά-σιγά βλέπαμε κόσμο να μας ακολουθεί σε όλες σχεδόν τις εμφανίσεις μας.

Αν και το “low budget story” (μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τους λόγους ύπαρξής του) πολλές φορές δημιούργησε προβλήματα, πάντα τελικά κατάφερνε να μας κάνει πιο εφευρετικούς και δημιουργικούς. Ηχογραφήσαμε το “the connection ep.” με τη βοήθεια καλών φίλων που μας στήριξαν σε όλη τη διάρκεια της παραγωγής. Το EP άρεσε, μας βοήθησε να ακουστούμε σε FM και web ραδιόφωνα, μας άνοιξε πόρτες για μεγαλύτερα live. Το Superman’s Cape ήταν το κομμάτι με την μεγαλύτερη αποδοχή.

video Superman’s Cape:

Ένα χρόνο μετά, είμαστε κοντά στο να κυκλοφορήσουμε το πρώτο ολοκληρωμένο μας album, του οποίου προπομπός (και… πομπός ταυτόχρονα) είναι το “Transmitter”, το νέο μας single. Δύο νέα κομμάτια, το ομώνυμο και το bonus “Today”, δείγματα για το τι ετοιμάζουμε προς το τέλος του έτους.

video Transmitter:

Το Transmitter θα είναι ένα από τα δύο κομμάτια που θα παίξουμε στις 30/6 στον τελικό του EuroMusic Contest, στο Παρίσι. Είχαμε την τύχη να ενημερωθούμε από φίλους στο εξωτερικό για τον διαγωνισμό αυτόν και να δηλώσουμε συμμετοχή. Sony Music, SoundCloud, MCM, MTV, iConcerts, Jamendo, Euronews ήταν μερικοί από τους συνδιοργανωτές αλλά και κριτές, και η πρόκληση μεγάλη! Μετά από σταδιακές «προκρίσεις» καταφέραμε να μπούμε στην δεκάδα του τελικού, ανάμεσα από 3200+ συμμετέχοντες από 40 ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε καλό προαίσθημα για το ταξίδι αυτό. Όχι για την πρώτη θέση, αλλά για το ότι θα είναι κάτι ωραίο, «υγιές» και κυρίως για το ότι θα γυρίσουμε με πολλές εμπειρίες και καλές γνωριμίες.

Στις 30 Ιουνίου λοιπόν! Ο τελικός θα μεταδοθεί με live streaming και όποιος θέλει μπορεί να μας στηρίξει ψηφίζοντάς μας. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία, όσο πλησιάζει το event, από το site και τη facebook σελίδα μας.

ΥΓ: Λίγα περισσότερα «ευχαριστώ» στους Θοδωρή Ρήγο, Ειρήνη Ράπτη, Βαγγέλη Μόσχο, Μύρωνα Στρατή και Μάνο Μενέξη. Ξέρουν αυτοί!

10 Code:

Πέτρος Ποταμιάνος (κιθάρα, φωνή)

Απόστολος Μπουλές (κιθάρα)

Σίμος Συμεωνίδης (μπάσο)

Δημήτρης Αδαμόπουλος (τύμπανα)

w: https://www.10-code.com

f: https://www.facebook.com/10Code

EuroMusic Contest: https://www.euromusiccontest.com/