Μουσικη

Manu Chao @ Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Politik kills

51485-198933.JPG
Χρήστος Διαμαντής
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
71238-143448.JPG

*Κείμενο: Μαρία Μανωλέλη


Δευτέρα βράδυ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνωστισμένοι όσο δεν πάει με τα μαγικά εισιτήρια στα χέρια. Από το βάθος ακούγονται οι Active Member, αλλά ο κόσμος είναι τόσος που μέχρι να μπούμε μέσα έχουν τελειώσει και έχουν κατέβει από τη σκηνή. Πλήθος όσο βλέπει το μάτι, περιμένουν να δουν είτε για πρώτη είτε για πολλοστή φορά τον ακούραστο Manu Chao, o οποίος δεν έχει χάσει ίχνος από την ενέργεια που είχε στη Γένοβα το 2001, τότε που στη συναυλία του μετά τη διαδήλωση ενάντια στη G8 αποκαλούσε «τζαμπατζήδες» τα ελικόπτερα της αστυνομίας που πετούσαν πάνω από τη σκηνή.

Δεκατρία χρόνια μετά και ενώ η τότε επικείμενη κρίση μας έχει λούσει, ο ενεργά πολιτικοποιημένος Manu έδωσε χώρο και χρόνο και σε όσους του ζήτησαν βήμα αλλά ακόμα και σε αυτούς που αυθαίρετα ανέβηκαν στη σκηνή. Επιτροπές ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, στην εκμετάλλευση του νερού και τα κελιά υψίστης ασφαλείας κατάφεραν να σηκώσουν το πανό τους και να προβούν σε μια σύντομη ενημέρωση. Πριν την έναρξη της συναυλίας μέλη των επιτροπών αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από τις Σκουριές τον ευχαρίστησαν για το χρόνο που τους έδωσε και ενημέρωσαν πως το συμβούλιο επικρατείας αποφάνθηκε υπέρ των ορυχείων αψηφώντας τις αντιδράσεις του κόσμου ενάντια στη λεηλασία της γης. Ο ίδιος άλλωστε έχει πάρει ανοιχτά θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η συναυλία ήταν ένα πάρτι που κράτησε κοντά τρεις ώρες με τον κόσμο να διασκεδάζει παρά το συνωστισμό και τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι αριθμοί λένε ότι βρέθηκαν εκεί 40.000 fan, το μάτι λέει πως μια παλλόμενη λαοθάλασσα δεν σταμάτησε να χορεύει.

Δεν έλειψαν βέβαια οι λιποθυμίες, τα δυσάρεστα επεισόδια καθώς και η κινδυνολογία που τα ακολουθεί πολλαπλασιάζοντάς τα. Ως συνήθως η δυσκολία να διαχειριστεί κάποιος με ασφάλεια ένα τέτοιο πλήθος ήταν εμφανής, κάτι που έδωσε την ευκαιρία σε οπαδούς ομάδων να συγκρουστούν στο χώρο κατά τη διάρκεια τις συναυλίας προκαλώντας τον τραυματισμό ενός σαραντάχρονου.

Παρά τα δυσάρεστα περιστατικά, από τη χτεσινή βραδιά θα κρατήσουμε τον παλμό, την ένταση και έναν Manu Chao να μη μπορεί να κατέβει από τη σκηνή. Και ο ίδιος και οι La Ventura χιλιοευχαρίστησαν το κοινό της Θεσσαλονίκης λέγοντάς τους «θα τα ξαναπούμε». Η συμβουλή του άλλωστε “Felicita momenti” είναι ήδη μότο.

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.