Μουσικη

Jimmy Scott: ο πιο καλτ τραγουδιστής της τζαζ δεν ζει πια

Πολλοί έχουν επηρεαστεί από τον τρόπο ερμηνείας του

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
70494-142059.jpg

Υπάρχουν οι καλλιτέχνες που τους λούζουν τα φώτα της δημοσιότητας κι αυτοί που μένουν πάντα στο μεταίχμιο και κερδίζουν περισσότερο το σεβασμό των συναδέλφων τους παρά κατακτούν το κοινό. Ο Jimmy Scott τραγουδούσε από την δεκαετία του ’40 και μ’ αυτή την ιδιαίτερη ερμηνεία του και εκφορά του λόγου έγινε γνωστός και αγαπητός στον κύκλο των συναδέλφων του. Γνώρισε επιτυχία το 1949 με το «Everybody’s Somebody's Fool», αλλά σταδιακά χάθηκε, ώσπου το 1962 ο Ray Charles του έδωσε την ευκαιρία να κυκλοφορήσει μέσω της εταιρίας που είχε ιδρύσει, το εξαιρετικό άλμπουμ «Falling in Love is Wonderful» που με τον καιρό θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα τζαζ άλμπουμ με φωνητικά που έχει κυκλοφορήσει.

Πολλοί συνάδελφοί του έχουν επηρεαστεί από τον τρόπο ερμηνείας του, από την Billy Holiday ως την Dinah Washington και τον Marvin Gaye και πολλοί τον έχουν αναφέρει στα σημεία αναφοράς τους, από τη Madonna που έχει πει πως είναι ο μοναδικός τραγουδιστής που την κάνει να κλαίει ως τον Axl Rose (Guns ’n’ Roses) που τον αναφέρει στις επιδράσεις του.

Το 1992 ο Lou Reed συνεργάστηκε μαζί του στο άλμπουμ «Magic and Loss» και στη συνέχεια τον πήρε στην περιοδεία που έκανε, ενώ, όπως ήταν φυσικό, γοήτευσε και τον David Lynch και έγραψε γι’ αυτόν το «Sycamore Trees» που ακούστηκε στο περίφημο «Twin Peaks».

Δεν θα μάθουμε ποτέ αν έφυγε με παράπονο που δεν γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία ή αν έφυγε γεμάτος και ευχαριστημένος που συνεργάστηκε και εκτιμήθηκε από τόσο σπουδαίους μουσικούς. Ήταν 88 ετών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.