Μουσικη

Megaron Online: Δύο συμφωνίες του Josef Haydn σε πρώτη προβολή

Ο Γιώργος Πέτρου διευθύνει τους Μουσικούς της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής με όργανα εποχής

Γιώργος Φλωράκης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Η 92η και την 94η Συμφωνία του Josef Haydn σε ένα μοναδικό live streaming υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας μετά τις μεγάλες επιτυχίες τους στο εξωτερικό ως Armonia Atenea και την πρώτη online μετάδοση της συναυλίας τους με χορηγό το βρετανικό ίδρυμα Linbury Trust από το site και το facebook του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, επιστρέφουν στις οθόνες μας το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 20.30 με ένα πρόγραμμα, επίσης σε πρώτη προβολή, αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στον Joseph Haydn στο πλαίσιο του Megaron Online.

Σ’ αυτή τη διαδικτυακή πρεμιέρα, η ορχήστρα και ο Γιώργος Πέτρου στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη μουσική του Joseph Haydn, προσεγίζοντας την ηχητική αισθητική του τέλους του 18ου αιώνα με τη χρήση οργάνων εποχής.

Ο μεγάλος αυστριακός συνθέτης υπήρξε νεωτερικός για την εποχή του κι επηρέασε αποφασιστικά σπουδαίους ομότεχνούς του, όπως ο Mozart ο και ο Beethoven. Αν και εργάστηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ως αυλικός μουσικός της οικογένειας Esterházy ήταν πολύ δημοφιλής σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως στη Μεγάλη Βρετανία. Οι δύο συμφωνίες που παρουσιάζονται σχετίζονται στενά με τη χώρα αυτή.

Η Συμφωνία αρ. 92 οφείλει το προσωνύμιο «της Οξφόρδης» στο γεγονός ότι ο Haydn φέρεται να τη διηύθυνε σε εορταστική τελετή στο ιστορικό αγγλικό πανεπιστήμιο, όταν του απενεμήθη, στα 1791, ο τίτλος του διδάκτορα μουσικής.

H Συμφωνία αρ. 94, η δεύτερη από τις «Συμφωνίες του Λονδίνου» γράφτηκε την ίδια χρονιά για μια σειρά συναυλιών του συνθέτη στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Ονομάστηκε «Η Έκπληξη», καθώς ο δημιουργός της, ο οποίος φημιζόταν για το χιούμορ του, είχε την πρωτότυπη ιδέα να ξαφνιάσει ευχάριστα το κοινό με ένα μουσικό αστείο: παρενέβαλε στην αρχή του δεύτερου μέρους του έργου δυναμικές απρόσμενες για το αυτί του ακροατή που κατενθουσίασαν τους πάντες.

Η συναυλία των Μουσικών της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου μεταδίδεται σε streaming (δωρεάν) από τις ιστοσελίδες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε και από το facebook του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.

Τον επόμενο μήνα, έχουν προγραμματιστεί από την Ορχήστρα δύο νέα streamings με έργα της εποχής του baroque σε πρώτη διαδικτυακή προβολή και πάντα με όργανα εποχής. Στις 13 Φεβρουαρίου, η μετάδοση περιλαμβάνει κοντσέρτα για έγχορδα του Antonio Vivaldi και είναι παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ η συναυλία που μεταδίδεται στις 24 Φεβρουαρίου, είναι αφιερωμένη στον Georg Friedrich Händel και πραγματοποιείται με τη χορηγία του Linbury Trust και αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ και των Μουσικών της Καμεράτας.

Όλες οι αναμεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (ARMONIA ATENEA)

Αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο δραστήριους φορείς του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η πολυσχιδής και πλούσια δραστηριότητά του συνόλου καθώς και η φήμη του εντός και εκτός Ελλάδας το τοποθετούν όχι μόνο ανάμεσα στους σημαντικότερους πυλώνες της καλλιτεχνικής ζωής της χώρας μας, αλλά το κάνουν να ξεχωρίζει ως ίσως ο πλέον διακεκριμένος πρεσβευτής της μουσικής παραγωγής της Ελλάδας στο εξωτερικό. 

Η Ορχήστρα, γνωστή με τη διεθνή ονομασία Armonia Atenea (που υποδηλώνει και την αθηναϊκή της προέλευση), έχει αναπτύξει αξιοθαύμαστη δραστηριότητα,  στην οποία ο ευρωπαϊκός Τύπος αναφέρεται συχνά ως «το ελληνικό θαύμα» (Neue Zürcher Zeitung) και ως «το αντίδοτο εναντίον της κρίσης» (Die Welt, Daily Telegraph).

Οι Μουσικοί της Καμεράτας, από το 2009, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, εξειδικεύτηκαν στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας με όργανα εποχής. Έκτοτε, η Ορχήστρα κατόρθωσε σε ελάχιστο χρόνο να κατακτήσει τη δική της θέση ανάμεσα στα πιο αναγνωρισμένα αντίστοιχα σύνολα του κόσμου. Η διεθνής κριτική χαρακτηρίζει τις ερμηνείες της υπό τον Γιώργο Πέτρου ως εκτελέσεις αναφοράς στο ρεπερτόριο του 18ου αιώνα και μάλιστα στη μουσική του G. F. Händel. Ταυτόχρονα, η Ορχήστρα αναπτύσσει ιδιαίτερα ευρεία δραστηριότητα που περιλαμβάνει τόσο συμφωνική μουσική του 19ου και 20ού αιώνα, όσο και παραγωγές μουσικού θεάτρου (όπερα, οπερέτα, μιούζικαλ), πολλές από τις οποίες έχουν παρουσιαστεί και στο εξωτερικό.

Kατά την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο, εμφανίζεται στο Theater an der Wien στην Αυστρία, στην Αίθουσα Concertgebouw στην Ολλανδία, στο Φεστιβάλ Μπαρόκ Όπερας του Bayreuth στη Γερμανία, στο Τeatro Real στην Ισπανία, στο Φεστιβάλ Όπερας της Martina Franca στην Ιταλία. Η Ορχήστρα δίνει τακτικά συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ συνεργάζεται με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς του ελληνικού χώρου. Επιπλέον, με χορηγία του βρετανικού Linbury Trust, παρουσιάζει διαδικτυακά σειρά τεσσάρων μαγνητοσκοπημένων συναυλιών σε συμπαραγωγή με το ΜΜΑ.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας πραγματοποιούν συχνές εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες και στα σπουδαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, όπως η Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών, η Salle Pleyel και το Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, το Wigmore Ηall του Λονδίνου, η Αίθουσα Concertgebouw του Άμστερνταμ, το ιστορικό Theater an der Wien στη Βιέννη, η Όπερα του Μόντε Κάρλο, η Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, το Palau de la Música της Βαρκελώνης, η Αίθουσα Bozar των Βρυξελλών, το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, τα BBC PROMS, το Διεθνές Φεστιβάλ Händel της Χάλε, το Φεστιβάλ Εnescu του Βουκουρεστίου κ.λπ. 

Παράλληλα, η Ορχήστρα ηχογραφεί για τις σημαντικότερες διεθνείς δισκογραφικές εταιρίες (Deutsche Grammophon, DECCA, MDG, Sony). 

Οι δισκογραφικές καταθέσεις της έχουν αποσπάσει όλες τις κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις: Diapason d’Οr (4 φορές), Gramophone–Εditor’s Choice (2 φορές), BBC–Recording of the Month, CHOC–Classica, Preis der Deutsche Schalplatten Kritik (βραβείο Γερμανών Κριτικών Δίσκου) καθώς και το βραβείο για την καλύτερη ηχογράφηση όπερας της χρονιάς (2012 Opera Awards) από το βρετανικό περιοδικό Opera.

Ο Γιώργος Πέτρου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες διευθυντές ορχήστρας, ακολουθεί μια λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία, με τακτικές εμφανίσεις σε σπουδαία θέατρα και αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο. Συνεργάζεται τακτικά με διάσημες ορχήστρες, ενώ μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του στρέφεται στην όπερα. Παράλληλα, ασχολείται με τη σκηνοθεσία και έχει υπογράψει επιτυχημένες παραγωγές όπερας και μουσικού θεάτρου.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο ECHO KLASSIK, ενώ ήταν υποψήφιος στα βραβεία Grammy 2018. Η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του «Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών», ενώ η Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου τον τιμητικό τίτλο "Associate" (ARAM). Η «Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής» του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής για το 2018. Από το 2021 θα αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ιστορικό Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ του Γκέτινγκεν. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, γνωστής διεθνώς με την επωνυμία Armonia Atenea.

Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Royal College of Music και τη Royal Academy of Music του Λονδίνου με υποτροφίες της ίδιας της Βασιλικής Ακαδημίας και του Ιδρύματος Ωνάση.