Μουσικη

Πέθανε ο hip hop παραγωγός MF DOOM

Ένας από τους σπουδαιότερους παραγωγούς της hip hop έφυγε από τη ζωή στα 49 του. Θυμόμαστε στιγμές της καριέρας του και τη μοναδική του συναυλία στην Αθήνα.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
MF DOOM
MF DOOM © Peter Kramer/Getty Images/Ideal Image

Ο βρετανός hip hop παραγωγός MF DOOM πέθανε στις 31 Οκτωβρίου σε ηλικία 49 χρονών, με την είδηση του θανάτου του να ανακοινώνεται μία μέρα πριν φύγει το 2020.

To 2020 μας αποχαιρέτησε με άλλη μία μεγάλη απώλεια, μία είδηση που πραγματικά δεν περιμέναμε να ακούσουμε. O βρετανός ράπερ και παραγωγός MF DOOM (Daniel Dumile, 1971-2020) πέθανε στις 31 Οκτωβρίου αλλά η οικογένεια και η γυναίκα του, Jasmine Dumile, το ανακοίνωσαν μόλις χθες, στις 31 Δεκεμβρίου. Ο Daniel Dumile ήταν μόλις 49 και –δικαίως- θεωρείτο σαν ένας από τους πιο ευφάνταστους και παραγωγικούς παραγωγούς της hip hop. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ανακοινωθεί. Πριν τρία χρόνια, ο Daniel Dumile, έχασε τον 14χρονο γιο του, King Malachi Ezekiel Dumile, επίσης χωρίς να γίνονται γνωστά τα αίτια του θανάτου του. Έχει άλλον ένα γιο, χωρίς να γνωρίζει κανείς την ταυτότητά του.

MF DOOM
MF DOOM © Photo by Roger Kisby/Getty Images


Ένας από τους μεγαλύτερους supervillains («σούπερ κακούς») της ραπ, είχε υιοθετήσει από νωρίς μία αινιγματική και μυστηριώδη περσόνα που έφερνε κοντά στον χαρακτήρα Doctor Doom της Marvel Comics. Ελάχιστοι άνθρωποι είχαν δει τον MF Doom πίσω από τη μεταλλική μάσκα που πάντα φορούσε.

Πριν 8 χρόνια είχα την ευκαιρία να τον δω και να τον γνωρίσω για λίγο στη σπάνια συναυλία που είχε δώσει στο Bios της Αθήνας. Εγώ «κράταγα» το merch table αυτό το βράδυ. Όπως σε κάθε συναυλία του MF DOOM, σε κάθε γωνιά του κόσμου, ο διοργανωτής έπαιρνε ένα μεγάλο ρίσκο. Όχι λόγω κάποιον τρελών απαιτήσεων από την πλευρά του καλλιτέχνη αλλά ποτέ δεν ήξερες αν τελικά θα ερχόταν, αν θα έμπαινε στο αεροπλάνο ή θα έστελνε κάποιον άλλον που θα τον υποδυθεί στη θέση του. Υπάρχουν άπειρες ιστορίες από όλο τον κόσμο με τον MF DOOM –σαν άλλος supervillain- να μην εμφανίζεται σε συναυλίες, να τις ακυρώνει λίγες ώρες πριν ανέβει στη σκηνή, να μην επιστρέφει προκαταβολές, να στέλνει σωσίες στη θέση του και διάφορα άλλα σοβαρά περιστατικά. Εμείς δεν θέλουμε να τον θυμόμαστε έτσι αλλά μόνο μέσα από τα beats και άλμπουμ του.

MF DOOM - Rap Snitch Knishes

Φυσικά, και το show της Αθήνας δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα. Είχε αρχικά ανακοινωθεί για τα μέσα του Ιουνίου του 2012 από την φοβερή QNQ Productions αλλά –αν θυμάμαι καλά- λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή του, χάθηκε εντελώς η επικοινωνία μαζί του. O MF DOOM δεν είχε κάποιον μάνατζερ ή ατζέντη μέχρι τότε, ενώ για χρόνια κυκλοφορούσαν φήμες για την υγεία του (πολλές από αυτές ήταν «παραμύθια»). Το show αναβλήθηκε και υπό το φόβο να στείλει κάποιον impersonator, όπως έκανε πολλές φορές (κάτι που έκαναν και άλλοι πολλοί για «λογαριασμό» του, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος). Ήταν τόσο το ενδιαφέρον του κόσμου τότε που θα μπορούσαν να γεμίσουν 2 και 3 Bios. Τελικά, χάρη στις προσπάθειες του διοργανωτή (εγώ δεν θα το προσπαθούσα ξανά, ο supervillain θα μπορούσε να σου τη «φέρει» και δεύτερη φορά), o DOOM (είχε αφήσει στην άκρη το MF εκείνο το διάστημα) έφτασε στην Αθήνα με τον βρετανό ράπερ Big Benn Klingon και το show έγινε κανονικά. Ναι, είχε έρθει ο ίδιος ο Daniel Dumile τότε.

Watch Australia's 2021 Sydney Harbour New Year fireworks celebrations


Fazers


MF DOOM - Rhymes Like Dimes [HD]


OMEGAH RED feat. MF DOOM and RZA - Books of War


O MF DOOM γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1971 αλλά από μικρή ηλικία, γιος μητέρας από το Τρινιντάντ και πατέρας από τη Ζιμπάμπουε, η οικογένειά του μετακόμισε στο Long Island της Νέας Υόρκης. Όπως καταλαβαίνουμε, όταν ο MF DOOM ήταν μικρό παιδί και αργότερα έφηβος, ήταν η εποχή που γεννιόταν η hip hop στη Νέα Υόρκη, τα 80s και αργότερα τα «χρυσά» 90s. Μεγάλωσε στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή, τα χρώματα και οι ήχοι της πόλης τον οδήγησαν στην ραπ, ενώ πάντοτε διάβαζε και αγόραζε κόμικς.

KMD - Peachfuzz (Official Video)


Το hip hop τρίο KMD παρέμεινε ενεργό μέχρι τα μέσα των 90s, ένα από τα πιο κλασικά –αν και λίγο υποτιμημένα- crew της Νέας Υόρκης, με την Elektra Records, μάλιστα, να κυκλοφορεί το ντεμπούτο τους «Mr. Hood» to 1991. Ο Daniel Dumile στην παραγωγή σαν Zen Love X (πριν αποκτήσει το όνομα MF DOOM), μαζί με τον αδερφό του, DJ Subroc, και τον Rodan (στο άλμπουμ πήρε τη θέση του ο Onyx the Birthstone Kid), τρεις νεαροί μαύροι μουσουλμάνοι της Νέας Υόρκης. Η τραγωδία χτύπησε την οικογένεια Dumile από νωρίς, με τον DJ Subroc να χάνει τη ζωή του μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1993. Ήταν μόλις 20 χρονών.


Αυτό ήταν στην ουσία το τέλος των KMD και η αρχή της σόλο καριέρας του Daniel Dumile. Η άφιξη του supervillain MF DOOM. Δεν υπήρχε επιστροφή.

Από το 1999 που κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ «Operation: Doomsday» μέχρι και πριν λίγους μήνες, μέσα στο 2020, ο MF DOOM έχει κυκλοφορήσει μία πλειάδα από υπέροχα άλμπουμ, EP’s και singles και έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής. Μερικά παραδείγματα τα instrumental άλμπουμ «Special Herbs» (volumes 0-9), το απίστευτο άλμπουμ «Madvillainy» με τον Madlib, το project Danger Doom με τον Danger Mouse, τα προσωπικά άλμπουμ «Mm.. Food» και «Born Like This», τις συνεργασίες με Thom Yorke (Radiohead), Gorillaz, Wu-Tang Clan, Quasimoto, Flying Lotus, Busta Rhymes, BadBadNotGood και πολλούς άλλους, οι ξεχωριστές περσόνες του, Viktor Vaughn και King Geedorah.


Ο κόσμος της μουσικής, από τους Run The Jewels μέχρι τον Tyler, the Creator και τον Playboy Carti, αποχαιρετούν έναν από τους πιο παραγωγικούς και δημιουργικούς ΜC'S και παραγωγούς στην ιστορία της hip hop.

Daniel Dumile / MF DOOM, 1971-2020
 

 

 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται το ταξίδι του με τον David Bowie στην Ελλάδα
Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται το ταξίδι του με τον Ντέιβιντ Μπόουι στην Ελλάδα

«Στις 3 μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Ίγκι Ποπ μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για στους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας…»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.