Μουσικη

Τι σημαίνει η πώληση των δικαιωμάτων των τραγουδιών του Bob Dylan

Η μεγαλύτερη εξαγορά μουσικών δικαιωμάτων από καλλιτέχνη που έγινε ποτέ

alexandros-rixardos.jpg
Αλέξανδρος Ριχάρδος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνθρωπος που αναζητά σε δισκοθήκη βινύλιο του Μπομπ Ντίλαν
© EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Ο Αλέξανδρος Ριχάρδος αναλύει τη σημασία της πώλησης των πνευματικών δικαιωμάτων των 600 τραγουδιών που έχει συνθέσει ο Bob Dylan.

Τις τελευταίες ημέρες πήρε μεγάλη έκταση και από τα ειδησεογραφικά sites η πώληση των πνευματικών δικαιωμάτων των 600 τραγουδιών που έχει συνθέσει ο Bob Dylan, χωρίς να έχει ανακοινωθεί το ποσό πώλησής του. Η αγορά του αντιμετωπίστηκε από τη διευθύντρια της εταιρείας σαν μια από τις σημαντικότερες κινήσεις των τελευταίων ετών, που καθιστά την Universal, διαχειρίστρια μεγάλου πνευματικού έργου. Σύμφωνα με τους Times, είναι η μεγαλύτερη εξαγορά μουσικών δικαιωμάτων από καλλιτέχνη που έγινε ποτέ.

Μέχρι και σήμερα, ο 79χρονος Bob Dylan ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής της πνευματικής του περιουσίας, με Universal Music Group, να αποκτά τα πνευματικά δικαιώματα από τα πρώτα του τραγούδια στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ως και το περσινό άλμπουμ του.

Όμως δεν είναι μόνο ο Bob Dylan που έχει πουλήσει τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών του, απλά η δική του πώληση πήρε έκταση. Παλαιότερα οι David Crosby (των Crosby Stills Nash and Young και Byrds), η Stevie Nicks (η οποία πούλησε τα δικαιώματα και των τραγουδιών των προσωπικών της άλμπουμ κι όσων έχει γράψει με τους Fleetwood Mac) αλλά κι ο πρώην κιθαρίστας των Bon Jovi, Richie Sambora είχαν πουλήσει τα δικαιώματά τους. Για την ιστορία, οικονομικοί παράγοντες της Wall Street Journal, υπολογίζουν το ποσό το οποίο εισέπραξε η Stevie Nicks να ξεπερνά τα 100.000.000 δολάρια κι ο Bob Dylan τα 300.000.000 δολάρια!

Όμως γιατί συνέβησαν αυτές οι πωλήσεις, έστω και στη δύση της καριέρας αλλά και ζωής των stars; Οι μεταβολές της σύγχρονης εποχής στις πληρωμές δικαιωμάτων και οι φορολογικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τυχόν αγορές τους (δάνεια), είναι πιθανό μέρος αυτής της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Ο David Crosby είπε ότι η συνεχιζόμενη πανδημία κορωνοϊού έπαιξε βασικό ρόλο για τον απλό λόγο ότι δεν περιοδεύουν άρα δεν εισπράττουν χρήματα!

«Δεν παίζω σε συναυλίες και το streaming κλέβει τα χρήματά μου. Έχω οικογένεια, δάνειο και καθημερινά έξοδα που πρέπει να καλύψω και ξέρω πολλούς καλλιτέχνες που βρίσκονται στην ίδια θέση με εμένα» έγραψε στο Twitter.

Μια εταιρεία που τα τελευταία δύο χρόνια, δραστηριοποιείται πολύ έντονα στο χώρο αγοράς πνευματικών δικαιωμάτων, είναι η Hipgnosis Songs Fund που ιδρύθηκε το 2018 και διευθύνεται από τον πρώην μάνατζερ των Journey, Blondie, Richie Sambora, Beyonce, Guns N' Roses, Chrissie Hynde, Nikki Sixx και Steve Winwood, Merck Mercuriadis. H Hipgnosis διαθέτει περί τα 60.000 τραγούδια ρίχνοντας στην αγορά το απίθανο ποσό των 1.660.000.000 δολαρίων! Η Hipgnosis Songs Fund αλλά και γενικότερα οι εταιρείες που έχουν στο δυναμικό τους πνευματικά δικαιώματα, μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να τα ορίζουν και να τα εκμεταλλεύονται σε παιχνίδια, διαφημίσεις, κινηματογραφικά έργα, τηλεοπτικές σειρές κλπ. Από την άλλη πλευρά, οι καλλιτέχνες εισπράττουν ένα σεβαστό ποσό και αποσύρονται από τη διεκδίκηση και διαρκές «κυνήγι» που παίζει το τραγούδι τους και πότε θα εισπράξουν την αμοιβή τους. Βέβαια το ερώτημα που προκύπτει από τις παραπάνω γραμμές, είναι πού βρήκε η Hipgnosis Songs Fund το ασύλληπτο ποσό των 1.6 δισεκατομμυρίου δολαρίων και σίγουρα δεν μπορώ να σας απαντήσω!


Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο rockmachine.gr, το site που γράφει την ιστορία και τα νέα του κλασικού rock. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Papazó
Βασίλης Παπαζώτος: Γνωρίσαμε τον Papazó, τον viral μουσικό του TikTok

Μιλήσαμε με τον τραγουδοποιό, μουσικό παραγωγό και γιατρό, Βασίλη Παπαζώτο, για τις πετυχημένες διασκευές στο project Μουσικό Μπαλκόνι και την αγάπη του για τη μουσική και ιατρική

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.