Μουσικη

Τα καλύτερα του 2014 - Vol.4

Η γνώμη των πολλών...

Μάκης Μηλάτος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Και για ολόκληρο το 2014 (όπως κάναμε και πέρυσι) θα σας ενημερώνουμε για τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφορούν, τουλάχιστον κατά την άποψη της διεθνούς κριτικής. Παρουσιάζουμε με ήχο, εικόνα και πληροφορίες τα άλμπουμ που συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες από εφημερίδες, περιοδικά και μουσικά σάιτ διεθνούς εμβέλειας και ευρείας αποδοχής: (Uncut, Pitchfork, Spin, Guardian, Q, Mojo, BBC Music, PopMatters, Times, All Music Guide, Paste Magazine, Consequence of Sound κλπ.), ενώ λαμβάνουμε υπ’ όψη μας και όσα γράφονται στα ελληνικά έντυπα και σάιτ, και όλα αυτά βέβαια όχι άκριτα αλλά υπό το γενικό και αισθητικό πνεύμα της Athens Voice. Ξεκινήσαμε στις 2/2 με το: Vol.1, συνεχίσαμε στις 19/3 με το: Vol.2. Πριν από μερικές ημέρες ακολούθησε το Vol.3 (21/5) και τώρα το Vol.4 για τους ενδιαφέροντες δίσκους που κυκλοφόρησαν την άνοιξη του 2014:

Fireworks - Oh, Common Life

Το Ντητρόϊτ επιβιώνει, τουλάχιστον μουσικά, και ως "rock city" συνεχίζει να βγάζει καλά γκρουπ, όπως οι Fireworks που το pop punk το κατέχουν, όπως φαίνεται και από το 3ο τους άλμπουμ.


Swans - To Be Kind

Με 13 άλμπουμ συνολικά και 3 από το 2010 που επανασυνδέθηκαν (και πολύ καλά έκαναν), αποδεικνύουν ότι είναι ένα σπουδαίο γκρουπ που κυκλοφορεί φέτος έναν από τους δίσκους της χρονιάς.


Weatherbox - Flies In All Directions

Οι punk rockers από το San Diego (με την τόσο μεγάλη παράδοση) κυκλοφορούν τον 3ο τους δίσκο.


tUnE - yArDs - Nikki Nack

Με το 2ο άλμπουμ της, στο οποίο έχει βάλει το χεράκι του και ο Dan Aurbach, η Merryll Garbus αποδεικνύει πως έχει προσωπικό στιλ και πολύ ταλέντο.


Wooden Wand - Farmer's Corner

Ο James Jackson Toth κυκλοφορεί επί τέλους το άλμπουμ που ηχογραφείται αποσπασματικά εδώ και πολύ καιρό.


Fennesz - Becs

Ένας από τους πιο γνωστούς μουσικούς της αυστριακής electronica δημιουργεί έναν ακόμη κόσνσεπτ δίσκο μετά το Endless Summer του 2001.


Wovenhand - Refractory Obdurate

Η ιδιαίτερη φωνή του, η θρησκευτική αναζήτηση, η προσωπική τραγουδοποιεία κάνουν τον David Eugene Edwards έναν από τους πιο ενδιαφέροντες folk/rock μουσικούς που υπάρχουν όχι μόνο με τους Wovenhand αλλά από την εποχή των 16 Horsepower.


Ought - More Than Any Other Day

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι Ought από το Μόντρεαλ που κινούνται στον χώρο του (αμάν πια!) post punk, ηχογράφησαν τον δίσκο τους σε λιγότερο από μία εβδομάδα.


Triptykon - Melana Chasmata

Οι Σουηδοί χεβημεταλάδες κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους κάνοντας τα πάντα μόνοι τους.


Sidiki Diabate - Toumani & Sidiki

Ο διάσημος πατέρας Toumani Diabate -δεξιοτέχνης του kora- συνεργάζεται με τον γιο που ακολουθεί επαξίως τα βήματα του.