Ο Kareem Kalokoh ξεκίνησε από τα Πατήσια και γυρίζει όλον τον κόσμο
Ο Kareem Kalokoh λίγο μετά το νέο του κομμάτι «Heaven» συστήνεται στην ATHENS VOICE
Μετά το μουσικό φιλμ «Beyond ATH» από το Havana Club και το νέο του κομμάτι «Heaven», o Kareem Kalokoh μιλά στην ATHENS VOICE.
Η ιστορία του Kareem Kalokoh δεν είναι η συνηθισμένη. Ο ήχος του όχι απλά δεν είναι γνώριμος, αλλά μάλλον είναι πρωτάκουστος στην Ελλάδα. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη του δουλειά με την κολεκτίβα του, τους ATH Kids, o έλληνας καλλιτέχνης με ρίζες από τη Σιέρα Λεόνε που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα λατρεμένα του Πατήσια, έχει ήδη καταφέρει να γυρίσει τον κόσμο με τη μουσική του και είναι περήφανος για αυτό.
Το 2015 μαζί με τον Valentin Rivera ξεκίνησαν να δουλεύουν τους ATH Kids. Είναι μια κολεκτίβα με αισθητική διαφορετική από εκείνη που είχαμε δει μέχρι τότε στην Ελλάδα και που 5 χρόνια μετά βρίσκεται –όχι τυχαία– στην κορυφή. Ο αγγλικός στίχος είναι το σήμα κατατεθέν του Kareem, κάτι που αρκετά γρήγορα τον έβγαλε έξω από την Ελλάδα με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζει το νέο του κομμάτι «Heaven»σε όλον τον πλανήτη. Μαζί με αυτό κυκλοφόρησε μια μίνι ταινία από τα ταξίδια του σε Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Βερολίνο και Αβάνα. Στο «Beyond ATH», ένα 33λεπτο μουσικό φιλμ από το Havana Club μπορείς να μάθεις τον Kareem Kalokoh πίσω από τη μουσική του και να ζήσεις, από μέσα, την εμπειρία ενός τουρ. Ο ίδιος μας μίλησε τόσο για το τουρ του, όσο και για όλα όσα περιμένει από το μέλλον.
Αρχικά, μίλησέ μας για τους ATH Kids. Πότε αντιληφθήκατε ότι κυλάει καλά η φάση;
Από την αρχή, να σου πω την αλήθεια. Γνωρίζαμε ότι ήταν κάτι που έλειπε από την ελληνική σκηνή και έπρεπε να δουλέψουμε αρκετά αφού, λόγω του αγγλικού στίχου, θα έπρεπε να κάναμε τον έλληνα ακροατή να ταυτίζεται με αυτό που ακούει. Την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε η πρώτη μας δουλειά, βρεθήκαμε στην Τουλούζη για ένα live το οποίο άρεσε στον κόσμο. Επομένως η σκέψη ότι πάμε καλά και μπορούμε να βγούμε και έξω, ήρθε σχεδόν αυτόματα. Έκτοτε έχουμε παίξει από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τη Νέα Υόρκη και τώρα βρέθηκα στην Κούβα που ήταν κάτι πραγματικά ξεχωριστό.
Ποιο ήταν το πιο δύσκολο μέρος του ταξιδιού από το 2015 μέχρι σήμερα;
Ο ξένος στίχος. Πολλές φορές μου έχουν ζητήσει να γράψω στα ελληνικά ενώ άλλοι δεν γνωρίζουν καν ότι μιλάω ελληνικά. Πρέπει και θέλω λοιπόν το αποτέλεσμα, εκτός της γλώσσας, να είναι «ελληνικό». Αυτό νομίζω ότι το καταφέραμε. Ειδικά μέσω του visual είναι αρκετά πιο εύκολο να ταυτιστεί κάποιος, και με τα βίντεο κλιπ μας θέλουμε να δείξουμε ακριβώς αυτό. Ότι υπάρχει και αυτή η πλευρά της Ελλάδας, ότι γουστάρουμε που τη ζούμε και θα προσπαθήσουμε να τη βγάλουμε σε όλον τον κόσμο.
Στο Beyond ATH ανέφερες ότι θες να δείξεις την πιο street μεριά της πόλης. Εκείνη που δεν προβάλλουν τα media. Ποια είναι αυτή;
Πολλοί μπορεί να νόμισαν ότι εννοούσα την πιο THUG πλευρά, όμως δεν πρόκειται για αυτό. Δεν αντιπροσωπεύουμε εμείς αυτό. Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε παιδιά από τα Πατήσια, από την Κυψέλη, που γεννήθηκαν εδώ και έχουν μια παγκόσμια κουλτούρα. Στην κολεκτίβα θα δεις παιδιά από το Περού, από τις Σεϊχέλες, από τη Σιέρα Λεόνε. Αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη για την πόλη μας, για τις γειτονιές μας, και αυτό θέλουμε να δείξουμε.
Επιρροές; Τι άκουγες μικρός και τι σε κάνει να γράψεις σήμερα;
Ο πρώτος δίσκος που είχα πάρει ήταν 50Cent. Δεν άκουγα καθόλου ελληνικό χιπ-χοπ. Γενικά και σε θέμα visual και σε θέμα ήχου, έχω reference από τα Zeros και αυτό νομίζω ότι φαίνεται στις δουλειές μου. Εμπνέομαι από όλο αυτό που ζω. Από παρέες και γυναίκες μέχρι δυσκολίες και διάθεση για τη ζωή.
Η κολεκτίβα με τι άλλο ασχολείται σήμερα;
Με όλο το φάσμα του «Art». Ασχολούμαστε και με Visual Projects και δουλεύουμε αρκετά και με τα ρούχα και γενικά με οτιδήποτε αφορά το creative. Τα έχουμε κάνει όλα. Από graffiti και skate, μέχρι χορό.
Τι αγαπάς να κάνεις στην Αθήνα αυτή την περίοδο; Έχεις κάποιο αγαπημένο spot;
Να βρίσκω τους δικούς μου, να μιλάμε για ιδέες, να αναπτυσσόμαστε. Θα κάνουμε και τα κλασικά, φυσικά. Θα βγούμε έξω για ποτό, όμως είμαστε στη φάση που θέλουμε να τα καταφέρουμε. Όλος ο κύκλος μου αυτή την περίοδο δουλεύει ασταμάτητα ακριβώς γιατί θέλουμε τον επόμενο χρόνο να είμαστε ακόμα πιο ψηλά. Όσο το πράγμα πάει καλά, τόσο δυσκολεύει και τόσο εμείς θέλουμε να ανταποκριθούμε και να είμαστε έτοιμοι.
Τώρα, από περιοχές, αράζουμε αρκετά στην Κυψέλη, χωρίς να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο spot. Να σου πω την αλήθεια, πιο πολύ μέσα τη βγάζουμε και ειδικά λόγω καραντίνας συνηθίσαμε να μένουμε μέσα.
Πώς το έζησες όλο αυτό;
Αντιλήφθηκα ότι δεν είναι τίποτα δεδομένο και σίγουρο. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει μια τέτοια μαλακία και ό,τι σχέδια είχες να πάνε στράφι. Τώρα όλη αυτή την περίοδο κατάλαβα ότι έχω αρκετή υπομονή. Η αλήθεια είναι ότι δούλεψα αρκετά. Βρήκα τον χρόνο να δουλέψω μουσικά, κάτι που ήθελα πολύ γιατί πριν από την καραντίνα δεν υπήρχε χρόνος για τίποτα. Σκέψου ότι από Αβάνα επέστρεψα λίγες μέρες μόλις πριν ξεκινήσει όλο αυτό, οπότε οριακά ήμουν. Το τουρ που βλέπετε στο Beyond ATH ξεκίνησε πέρυσι τον Νοέμβριο και έτσι βρήκα τον χρόνο που έψαχνα για να δουλέψω τη δική μου μουσική.
Πώς σου φάνηκε το τουρ; Ποια κουλτούρα σε συγκίνησε περισσότερο;
Ήταν τρελή εμπειρία το να φτάσω μέχρι την Κούβα και να μάθω την κουλτούρα της. Το πιο τρελό, όμως, είναι ότι η μουσική μου με έφτασε ως εκεί. Δεν έκλεισα ένα εισιτήριο και πήγα για διακοπές. Γνώρισα άτομα από όλον τον πλανήτη που κάνουν το ίδιο πράγμα με εμένα και είδα το connection που περίμενα. Μπορεί δηλαδή η κάθε χώρα να έχει τους δικούς της «κανόνες», όμως η παγκόσμια μουσική συνδέεται. Φαίνεται όμως ότι η κάθε χώρα έχει τη δική της κουλτούρα.
Το Βερολίνο είχε έντονο το ηλεκτρονικό στοιχείο. Στη Μαδρίτη είδαμε το Reggaeton και στο Βέλγιο ακούσαμε τα γαλλικά flows να πρωταγωνιστούν. Στην Κούβα, ενώ υπήρχε χιπ-χοπ, λόγω της κυβέρνησής τους είναι αρκετά δύσκολα. Τους κόβουν τα σόου και, γενικά, ενώ υπάρχει διάθεση, θέλει πολλή δουλειά για να βγει προς τα έξω.
Τι είδες έξω που ζήλεψες για την Ελλάδα;
Το μάρκετινγκ. Η αγορά έχει ανοίξει πάρα πολύ για αυτή τη μουσική έξω. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχουν γίνει μεγάλα βήματα, όμως το κομμάτι είναι πολύ μικρό ακόμα. Βλέπουμε άτομα να μπαίνουν στα trends, όμως δεν έχουμε δει τρομερές αλλαγές.
Μιλάς συχνά για τον νέο «ήχο του δρόμου». Ποιος είναι αυτός;
Ό,τι και να είναι, αυτό που εκπροσωπείς να είναι αληθινό. Ο κόσμος θέλει να ακούσει την ιστορία σου αρκεί να είναι η δική σου. Ο νέος δίσκος που θα σκάσει τον χειμώνα είναι ο πιο προσωπικός μου και ηχητικά θα είναι κάτι που δεν έχουμε ακούσει ξανά στην Ελλάδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άλλαξε ζωή και πόλεις και μιλάει στην Athens Voice για όλα, με αφορμή το νέο τους άλμπουμ «Human Fear»
Ο Einar Selvik μιλάει για το φιλμ και τη ζωντανή ηχογράφηση «Live At The Acropolis», τη σειρά «Vikings» και το black metal
Tι είπε για την ταινία «A Complete Unknown»
Ένας από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του μιλάει για την πορεία του στον χώρο
Δύο συναυλίες, μία τολμηρή πρόταση από τον πάντα ανήσυχο και δημιουργικό τραγουδοποιό
Το τραγούδι είναι μέρος του soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Behind the sins»
Όταν τραγουδά, η φωνή της δεν σου επιτρέπει να σκεφτείς τίποτε άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τη σκηνική της παρουσία
Το beauty-hack που μοιράστηκε στο TikTok
Και κάνει ρεκόρ τηλεθέασης
Η hitmaker και performer ανεβαίνει στη σκηνή για την εξαπλή απονομή της
Επτά χρόνια χωρίς τον Τζίμη Πανούση: Η ATHENS VOICE τον θυμάται όπως τον έζησε, μέσα από 18 συνεντεύξεις και κείμενα
Ο Διογένης Δασκάλου και οι Monie & Monie Conniente επιστρέφουν στο Καφωδείο Ελληνικό το Σάββατο 25 Ιανουαρίου και για όλα τα Σάββατα του Φεβρουαρίου
Οι δεξιοτέχνες της κιθάρας έρχονται για την πρώτη συναυλία τους στην Ελλάδα
Κέρδισαν τον θαυμασμό προσωπικοτήτων όπως ο Iggy Pop, η Kathleen Hanna και οι Corin Tucker και Carrie Brownstein από τις Sleater-Kinney
Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται τη γνωριμία τους και γράφει για την προσφορά του στη μουσική
«Στις 3 μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Ίγκι Ποπ μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για στους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας…»
Μια διαχρονική φιγούρα της ψυχεδελικής ροκ και η ιστορική του εμφάνιση στο Woodstock
Τα υλικά της χαράς βρίσκονται στην παρέα με έναν καλό φίλο, σε ένα ποτήρι κρασί, σε μια αγκαλιά…
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.