Μουσικη

10 τραγούδια ενάντια στην αστυνομική βία

Οι μουσικοί ύμνοι διαμαρτυρίας ενάντια στην αυθαίρετη, υπερβολική και απάνθρωπη βία των αστυνομικών αρχών

Δημήτρης Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα ιστορικά τραγούδια που γράφτηκαν ενάντια στη βία, την κατάχρηση εξουσίας και τις διακρίσεις των αστυνομικών αρχών.

Διανοητές, ηγέτες, καλλιτέχνες, brands και εκατομμύρια πολίτες αντιδρούν με ηχηρά μηνύματα στην δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν στη Μινεάπολη. Ταραχώδεις διαδηλώσεις κλιμακώνονται στις ΗΠΑ με την πιθανή ενεργοποίηση της στρατιωτικής αστυνομίας, για πρώτη φορά μετά το 1992, να εντείνει τη διεθνή ανησυχία για το μέλλον της ανοιχτής κοινωνίας στην Αμερική. Από το rock και το punk έως το hip hop, οι «μουσικές διαμαρτυρίες» ενάντια στην αυθαίρετη, υπερβολική και απάνθρωπη αστυνομική βία, έχουν μεταφέρει το πνεύμα αντίδρασης και οργής από γενιά σε γενιά. Αυτά είναι δέκα ιστορικά τραγούδια που το αποδεικνύουν.

Body Count – Cop Killer, 1992
Όταν ο ράπερ Ice-T αποφάσισε να σχηματίσει με τον Ernie C την crossover metal μπάντα Body Count, έγραψε ιστορία χωρίς ίσως να το καταλάβει. Το τραγούδι «Cop Killer», εμπνευσμένο εν μέρει από το «Psycho Killer» των Talking Heads, συμπεριλήφθηκε αρχικά στο ομώνυμο άλμπουμ των Body Count και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για το μήνυμα δολοφονίας αστυνομικών: από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στην την Τίπερ Γκορ, συνιδρύτρια της οργάνωσης Parents Music Resource Center που ευθύνεται για τη γνωστή προειδοποιητική σήμανση περί ακατάλληλου περιεχομένου στα εξώφυλλα των άλμπουμ. Κάποιου επικαλέστηκαν το πνεύμα της πρώτης τροπολογίας στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Πολίτη για να υπερασπιστούν το περιεχόμενο των στίχων του Ice-T, με τον ράπερ να υπεραμύνεται αρχικά του άλμπουμ χαρακτηρίζοντάς το «δίσκο διαμαρτυρίας» και στη συνέχεια, υπό το βάρος της κατακραυγής να αποσύρει το τραγούδι από το «Body Count».

N.W.A - F*** Tha Police, 1988
Αποτυπώνοντας επακριβώς τη νοοτροπία μιας γενιάς νεαρών μαύρων ανδρών που κουράστηκε από την αστυνομική βαρβαρότητα με μόλις τρεις λέξεις, αυτό το κλασικό πια τραγούδι των N.W.A μπορεί να είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τραγούδια στην ιστορία του hip hop, με ανυπολόγιστη επιρροή στις μεταγενέστερες γενιές MCs. Τρεις δεκαετίες μετά την ηχογράφησή του, η διαπίστωση πως λίγα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει, το καθιστά διαχρονικό.

Rage Against The Machine – Killing In The Name, 1992
Πόσα «fuck you» μπορούν να εκτοξευτούν σε ένα τραγούδι; Η παραμορφωμένη μελωδία της διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βία και τις κοινωνικές διακρίσεις, από τους Tim Commerford, Zack de la Rocha, Tom Morello και Brad Wilk έγινε το τραγούδι-σήμα κατατεθέν των Rage Against The Machine το 1992.

Πριν λίγες ώρες η μπάντα, που πρόσφατα δραστηριοποιήθηκε ξανά, υπενθύμισε με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το μήνυμά της: #FuckYouIWontDoWhatYouTellMe.

Samuel L. Jackson, Krs One, Sticky Fingaz, Mad Lion, Talib Kweli & Brother J – I Can’t Breathe, 2016
Φόρος τιμής και ανατριχιαστικά προφητικό, το track που ηχογράφησαν μαζί με τον ηθοποιό Σάμιουελ Τζάκσον οι ραπ αστέρες Krs One, Sticky Fingaz, Mad Lion, Talib Kweli και Brother J, το 2016, μνημονεύει τις ιστορίες του Alton Sterling, που δολοφονήθηκε στις 5 Ιουλίου 2016 από δύο αστυνομικούς στη Λουϊζιάνα, του Φιλάντο Καστίλε που δολοφονήθηκε ακριβώς μια μέρα μετά μέσα στο αυτοκίνητό του προσπαθώντας να δείξει το δίπλωμα οδήγησής του κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου από τον Τζερόνιμο Γιάνεζ, και αυτή του Έρικ Γκάρνερ, που το 2014 στο Στάτεν Άιλαντ, όντας ύποπτος για πώληση λαθραίων τσιγάρων, πέθανε από ασφυξία στη διάρκεια της σύλληψής του.

J.B. Lenoir - Alabama Blues, 1966
Έχοντας αντιταχθεί σθεναρά στον ρατσισμό, ο blues θρύλος J.B. Lenoir, από το Μοντιτσέλο του Μισισιπή, στο άλμπουμ «Alabama Blues» κραυγάζει για τις ανθρώπινες ελευθερίες και το καθεστώς διακρίσεων στην Αλαμπάμα με τους στίχους «My brother was taken up for my mother, and a police officer shot him down / I can't help but to sit down and cry sometime / Think about how my poor brother lost his life / Alabama, Alabama, why you wanna be so mean»

The Crickets – I Fought The Law, 1960
Η σύνθεση του Sonny Curtis ηχογραφήθηκε πρώτη φορά το 1959 και απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα από τους Bobby Fuller Four το 1966, μπαίνοντας στο Top 10.

H διασκευή του από τους Clash το 1978 για το δεύτερό τους άλμπουμ «Give 'Em Enough Rope», έδωσε την punk rock αίγλη σε έναν κόσμο που άλλαζε έντονα.

Jay Z - 99 Problems, 2004
Το τρίτο σινγκλ από το «The Black Album» του Jay-Z, με το επικό beat του εξεζητημένου παραγωγού Rick Rubin δανείζεται ρίμες από το σινγκλ του Ice-T «99 Problems» και στη δεύτερη στροφή αφηγείται μια ρατσιστική συμπεριφορά από αστυνομικό, που φέρεται να βασίζεται σε αληθινή ιστορία: «The year is ’94, in my trunk is raw / In my rearview mirror is the motherf*****’ law / Got two choices, y’all: pull over the car or / Bounce on the devil, put the pedal to the floor / And I ain’t tryin’ to see no highway chase with Jake / Plus I got a few dollars, I can fight the case / So I pull over to the side of the road / I heard, “Son, do you know why I’m stopping you for?” / ‘Cause I’m young and I’m black and my hat’s real low? / Do I look like a mind reader, sir? I don’t know…»

Rick James – Mr. Policeman, 1981
Funk και soul ρυθμοί, ιστορίες από τον δρόμο. Ο Rick James βρέθηκε στην κορυφή των R&B charts στις ΗΠΑ το 1981 με το άλμπουμ «Street Songs» και στο τραγούδι «Mr. Policeman» τα χώνει στους αστυνομικούς της γειτονιάς του για τη συμπεριφορά τους, με το μνημειώδες οπισθόφυλλο του άλμπουμ να απεικονίζει τον ίδιο κατά τη διάρκεια ελέγχου από λευκό αστυνομικό.

Titãs – Policia, 1986
Punk rock από το Σάο Πάολο και στίχοι ενάντια στην αστυνομική καταστολή. Οι Βραζιλιάνοι Titãs στο τρίτο άλμπουμ τους «Cabeça Dinossauro» κριτικάρουν τις αστυνομικές αρχές για κάθε φορά που κάποιος αθώος πολίτης συλλαμβάνεται χωρίς να έχει εγκληματήσει. Το τραγούδι γράφτηκε πάντως μετά τη σύλληψη των Tony Bellotto και Arnaldo Antunes για διακίνηση ηρωίνης και διασκευάστηκε από τους thrash metal συμπατριώτες τους Sepultura το 1997 στο άλμπουμ «Blood Rooted».

Ποιο από τα δύο τραγούδια προτιμάτε; Το πρωτότυπο ή τη διασκευή του;  

Vic Mensa – 16 Shots, 2016
Το τραγούδι που συνδέθηκε με το κίνημα «Black Lives Matter», μνημονεύει τη δολοφονία του έφηβου Λακάν ΜακΝτόναλντ, που δέχτηκε 16 σφαίρες, στις 20 Οκτωβρίου 2014 στο Σικάγο, από τον αστυνομικό Τζέισον Βαν Ντάικ, με την ιατροδικαστική έρευνα να δείχνει πως 9 από αυτές ήταν πισώπλατες και μάλιστα δέχθηκε πυρά ενώ βρισκόταν ήδη αιμόφυρτος στον δρόμο.