- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι ακούνε στα δισκάδικα της Αθήνας;
Κάθε μήνα, ένα δισκάδικο της Αθήνας διαλέγει 4 νέους δίσκους που αξίζει να ακούσουμε. Τι ακούνε στο Rock & Roll Circus της οδού Σίνα;
Κάθε μήνα, ενα δισκάδικο της Αθήνας, διαλέγει και παρουσιάζει στην ATHENS VOICE 4 νέους δίσκους που αξίζει να ακούσουμε.
Μάρτιος 2020. 4 δίσκοι από τα ράφια του Rock & Roll Circus, Σίνα 21. Στο Rock & Roll Circus, όπως εύστοχα το γράφει αρκετές φορές ο κόσμος που το επισκέπτεται «υπάρχουν δίσκοι που μπορείτε να τους βρείτε παντού και υπάρχουν οι δίσκοι του Rock & Roll Circus». Και μην ξεχνάτε να ακούτε περισσότερη μουσική στον Athens Voice 102.5
Αν παίζανε μπάλα, το δίδυμο των Πασσά και Κυρούση θα ήταν μια κατηγορία μόνοι τους και πιστέψτε με, ειδικά ο Δήμος Πασσάς «το έχει» με το τόπι. Φέτος, γιορτάζουν 20 χρόνια στο 21 της Σίνα και είναι υπερδραστήριοι μέσω super dynamic sales και pop up store events. Για την ακρίβεια, το ανοιξιάτικο super dynamic sale event τους συμβαίνει αυτή την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο, 5 ως και 7 του Μάρτη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα τέσσερα δισκάκια για τα οποία γράφουμε παρακάτω, είναι στην διάθεση σας με έκπτωση 30%, όλα τα μεταχειρισμένα δισκάκια τους είναι με έκπτωση 50% και αρκετά από τα μικρά βινύλια (45 στροφών ή επτά ιντσών) είναι διαθέσιμα από μόλις 1 ευρώ.
«Καλά, με το γούστο που έχουν οι τύποι και με δεδομένη την αφοσιωμένη πελατεία μιας εικοσαετίας, θα πρέπει να είναι άδειο το δισκάδικο την Δευτέρα, 9 Μάρτη». Και εγώ αυτό σκεφτόμουν, μέχρι που τους γνώρισα καλύτερα και κατάλαβα πόσο επαγγελματικά το προσεγγίζουν. Ταξιδεύουν 2 φορές το χρόνο σε μεγάλα παζάρια βινυλίων, το πιο γνωστό είναι της Ουτρέχτης, κάθε Νοέμβριο, ενώ συχνά φροντίζουν να λερώνουν τα χέρια τους αγοράζοντας και «καθαρίζοντας» μεγάλες δισκοθήκες, σημαντικών συλλεκτών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι και οι ίδιοι περιμένουν πως και πως να ξελαφρώσουν τα ράφια για να φέρουν μέσα το φρέσκο υλικό.
Και τώρα που ξέρεις ότι δεν αφήνουν κόσμο παραπονεμένο, τσέκαρε τα 4 νέα άλμπουμ που θα βρίσκονται στα ράφια τους και μπορούν να γίνουν δικά σου, σε ευνοϊκές τιμές αυτή την εβδομάδα.
1. Gil Scott - Heron / Makaya McCraven - We’re New Again: A Reimagining by Makaya McCraven (XL Recordings)
Α ναι, και κάτι ακόμα. Λέγονται Rock & Roll Circus, αλλά όσοι ξέρουν απο jazz, σύγχρονη ή παρελθοντική (βλέπε τον οδηγό μας στην Blue Note Records) εμπιστεύονται το Circus με κλειστά μάτια. Kαι είναι μόνο δίκαιο να προτείνουν την εκ νέου ανάγνωση του Αμερικανού drummer, παραγωγού και ενορχηστρωτή Makaya McCraven, στο τελευταίο ηχογράφημα που άφησε πίσω του ο σπουδαίος Gil Scott - Heron. O ΜcCraven έρχεται από την νέα μεγάλη jazz σχολή της International Anthem Records και η ωμή προσέγγιση του στον ήχο των τυμπάνων σε συνδιασμό με την beatmaking νοοτροπία, απογυμνώνει με χάρη τις αρχικές ηχογραφήσεις που είχε φροντίσει ο κύριος XL Recordings aka Richard Russell και που είχε αφήσει την μαζική έκθεση αυτών στα χέρια του Jamie XX στο «We're New Here» του 2012. Στην 2020 εκδοχή των φωνητικών ηχογραφήσεων του Heron, να περιμένετε αστικά και ενίοτε καταρραμένα blues πάνω σε βαθιές και σχεδόν πνευματικές jazz φόρμες, πότε ελεύθερες και πότε με φουτουριστικά beatmaking χαρακτηριστικά με το ωμό drumming του Mc Craven να οδηγεί τα βραδύκαυστα grooves.
2. Wildflower - Season 2 (Wildflower Records)
H νέα και ανερχόμενη Βρετανική jazz σκηνή, έχει βρει σοβαρούς συνεργάτες και υποστηριχτές στα ράφια του Circus. Mη έχοντας ακόμα χωνέψει το φοβερό πρόσφατο υλικό που μας άφησαν οι Ill Considered τον Αύγουστο του ’19, το ίδιο σχεδόν παρεάκι (Leon Brichard και Idris Rahman) με την προσθήκη του Tom Skinner μετατρέπονται στο μελωδικό alter ego της επιθετικής jazz των Ill Considered και παραδίδουν το εξαιρετικό και ιδιαίτερα συναισθηματικό Season 2 για το side project του Wildflower. Θεωρείστε τους, ως τα νέα μεγάλα ονόματα της Βρετανικής jazz σκηνής που ανθίζει τελευταία και δώστε στο album τον χώρο που του ταιριάζει. Δηλαδή, νυχτερινές ακροάσεις με διαλόγους, κορυφώσεις και το κλαρινέτο με το φλάουτο σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ντελικάτο και κομματάκι σκοτεινό, αλλά απόλυτα φρέσκο και πολλά υποσχόμενο για την εξέλιξη του ήχου. Είναι ξεκάθαρο ότι μέλη της συμμορίας Wildflower - Ill Considered πρέπει να μας επισκεφθούν σύντομα.
[[{"fid":"757589","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"12":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"12"}}]]
3. Positive Force feat. Denise Vallin (1981) (PVine)
Kαμία σχέση με τους φανκάδες Positive Force . Αυτό συνήθιζε να είναι (και ακόμα είναι) από τις «δύσκολο να το βρεις» περιπτώσεις βινυλίων, αλλά όταν το παιχνίδι έρχεται σε συλλεκτικές επανεκδόσεις το δίδυμο του Circus, το έχει όσο λίγοι στην χώρα μας. Σαν AOR (Album Oriented Rock) ορίζουμε το soft rock κίνημα που επικράτησε στο Αμερικάνικο ραδιόφωνο στα μέσα των 70s και είχε για σημαία του μπάντες όπως οι Fleetwood Mac και οι Eagles. Για την αναβίωση του ήχου στα 10s ευθύνονται ο πλέον indie pop rock star Mac De Marco ενώ οι Sillyboy’s Ghost Relatives είναι οι εγχώριοι εκπρόσωποι του είδους. AOR με μπόλικη ψυχή λοιπόν, είναι αυτό που θα ακούσεις σε αυτή την επανέκδοση του 1981 για την Ιαπωνική ετικέτα PVine. Η πρώτη έκδοση «κοστίζει» αλλά με το δεδομένο ότι δεν μπορείς καν στην χώρα μας να ακούσεις online δείγματα και αυτή η Ιαπωνική επανέκδοση είναι τσιμπημένη αλλά αξίζει τα λεφτά της. Ο ορισμός του ζεστού, χειροποίητου soul ήχου με ωραίο grooves, κιθάρες και σαξόφωνα. Αν το σηκώνει η τσέπη σας μην το χάσετε, ακόμα και αυτή η επανέκδοση θα γίνει σύντομα ανάρπαστη.
4. Τα Ριζά - Τα Ριζά (Apo)
Πρόκειται για πολυσυζητημένο πρότζεκτ στα στέκια και τα sites των εγχώριων μουσικολόγων. Οι παίχτες πίσω από Tα Ριζά έχουν θητεία στην ανεξάρτητη εγχώρια σκηνή (πρόκειται για τους Κωστή Ζουλιάτη, Θεμιστοκλή Καρποδίνη και Πέτρο Λαμπρίδη) και επιχειρούν να παντρέψουν την νησιωτική παράδοση με τις jazz ατμόσφαιρες, τους ηλεκτρονικούς ήχους και ασφαλώς τις κινηματογραφικές διαθέσεις. Μίνιμαλ, ειλικρινές και σίγουρα επίκαιρο, προσεγγίζει με σχεδόν ιστορικό τρόπο την αφηρημένη έννοια «είμαστε όλοι μετανάστες» τόσο μέσα απο τα συνοδευτικά videos όσο και από τις αναφορές των στίχων. Απο το κουτί το βγάζουν τα samples και το beatmaking σαν αναπόσπαστα μέρη της ενορχήστρωσης και στο κουτί το βάζουν οι στερεοτυπικές -αλά Θανάσης Παπακωνσταντίνου- ερμηνείες.