Μουσικη

A tribute to Miles Davis

Ο Α. Πολυζωγόπουλος σε ένα εξαιρετικό live-αφιέρωμα

51485-198933.JPG
Χρήστος Διαμαντής
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
61914-124300.jpg

Την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου στο ΓΚΡΙ, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος μάς χάρισε ένα εξαιρετικό live-αφιέρωμα στον Miles Davis αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό που απόλαυσε αυθεντική τζαζ σε ατμόσφαιρα που θύμιζε Παρίσι ή jazz clubs του Bayswater. O Χρήστος Διαμάντης κάλυψε φωτογραφικά τη βραδιά. Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος από τα live του Θανάση Παπακωνσταντίνου και τις συναυλίες στη Δανία και το Άμστερνταμ έκανε μια στάση και μίλησε στην Μαρία Μανωλέλη για λογαριασμό της A.V.

image

Πώς καταπιάστηκες με τα πνευστά ζώντας στην Ελλάδα, που το πιο σύνηθες είναι να κάνει κάποιος πιάνο ή κιθάρα;

Kι εγώ σαν κιθαρίστας ξεκίνησα πιτσιρικάς και μάλιστα έκανα και σπουδές τζαζ κιθάρας. Μεγαλώνοντας στο χωριό μου, σχεδόν μισούσα την τρομπέτα γιατί ο ήχος της νόμιζα πως είναι αυτός την φιλαρμονικής. Όταν λοιπόν άκουσα τον Miles Davis και το πώς μπορεί να μεταμορφωθεί ο ήχος της τρομπέτας ανάλογα με το ποιος τη φυσάει, αποφάσισα να μάθω αυτό το όργανο ελπίζοντας πως κάποια μέρα θα αποκτήσω έναν προσωπικό ήχο.

Πότε κατάλαβες πως η μουσική δεν είναι hobby για το ελεύθερο χρόνο αλλά η βασική σου ασχολία;

Στα δεκάξι μου αποφάσισα να μη δώσω πανελλήνιες και να γίνω μουσικός.

image

Ποιες είναι οι επιρροές σου;

Pink Floyd, Miles Davis, Chet Baker, Keith Jarrett, Charlie Haden, Bill Frisell, Pat Metheny, Charles Lloyd, Lee Konitz, Paul Motian, Paolo Fresu, Enrico Rava, Stephan Micus, Nils Petter Molvaer, Arve Henriksen, Palle Mikkelborg, Πετρολούκας Χαλκιάς μεταξύ πολλών άλλων.

Τι είναι αυτό που ψάχνεις στις συνθέσεις σου; Ποιο στοιχείο θες να είναι υπαρκτό και φανερό;

Μέσα από τη μουσική και κατ’ επέκταση με τις συνθέσεις μου ψάχνω το ταξίδι. Να μπορεί δηλαδή κάποιος να ταξιδέψει με τη μουσική εκεί που δε μπορεί να πάει αλλιώς. Να κλείσει τα μάτια και να φύγει. Οι συνθέσεις μου τώρα θα ήθελα να χαρακτηρίζονται από ένα μεσογειακό στοιχείο χωρίς να μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι σημαίνει αυτό. Απλά το καταλαβαίνω όταν συμβαίνει. Να ακούει κάποιος τη μουσική δηλαδή και να μπορεί ίσως να μυρίσει τη θάλασσα... Ή να είναι η μουσική το soundtrack που ακούει κάποιος στο βυθό της.

n

Πού κάνεις περισσότερες συναυλίες και συνεργασίες, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Προς το παρόν στην Ελλάδα αλλά τελευταία παίζω πολύ και στο εξωτερικό.

Στο ιδανικό σενάριο που θα ήθελες να ζεις και να παίζεις μουσική;

Θα ήθελα να ζω σε μια ηλιόλουστη χώρα, στην εξοχή, σε ένα σπίτι με θέα κοντά στη θάλασσα και να πηγαίνω στις συναυλίες με ελικόπτερο! Sorry εσύ είπες ιδανικό σενάριο.

image

Πες μου για τη νέα δουλειά που ετοιμάζεις.

Δισκογραφικά, έχω δυο τρία πράγματα στα σκαριά. Θα κάνουμε ένα cd με Γάλλους μουσικούς τον Σεπτέμβρη και πριν λίγο καιρό έπαιξα με έναν Δανό μπασίστα και έναν Ελληνοσουηδό κιθαρίστα με τους οποίους θα ήθελα να ηχογραφήσω επίσης. Και στην Ελλάδα τώρα στήνω ένα καινούργιο γκρουπ με το οποίο θα παίξουμε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου στο Γκρι… Επίσης έπειτα από ένα ευρωπαϊκό tour συνεχίζουμε τις εμφανίσεις με το κουαρτέτο που έχουμε ηχογραφήσει πρόσφατα το cd Ηeart of the Sun, ένα αφιέρωμα στους Pink Floyd.

Info: Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος εμφανίζεται ξανά την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στο ΓΚΡΙ, Θεμιστοκλέους 80, πλατεία Εξαρχείων και στο Faust την Κυριακή 9 Μαρτίου. Μαζί του: Γιάννης Παπαδόπουλος - πλήκτρα, Κώστας Κωνσταντίνου - κοντραμπάσο, Σεραφείμ Μπέλλος - τύμπανα

n

image

image

image

n

image

image

image

image

image

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.