Μουσικη

H Hania Rani συστήνεται στην Athens Voice

Η Πολωνή συνθέτρια της modern classical δίνει το στίγμα της πριν τη συναυλία στον «Παρνασσό»

Γιώργος Δημητρακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Πολωνή πιανίστρια Ηania Rani μιλά για τις επιρροές της πριν τη συναυλία της στον «Παρνασσό»

Πιανίστρια, μουσικός και συνθέτης η Hania Rani έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στον «Παρνασσό». Γεννημένη στην Πολωνία το 1990, μεγάλωσε στο Gdansk και τα τελευταία χρόνια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Βαρσοβία και το Βερολίνο. Πειραματίζεται με διάφορους ήχους και στυλ, ενσωματώνοντας στοιχεία και επιρροές από καλλιτέχνες όπως Max Richter, Esbjorn Svensson, Miles Davis, Nils Frahm, Murcof ακόμα και από γκρουπ όπως οι Portico Quartet, Radiohead φτάνοντας στους Beatles. Έχει συνεργαστεί  με μουσικούς όπως οι Christian Löffler, Dobrawa Czocher και  Hior Chronik. To ατμοσφαιρικό πρώτο της άλμπουμ «Esja» ηχογραφήθηκε σε Βαρσοβία και Ρέικιαβικ και κυκλοφόρησε το 2019 από την αγαπημένη της εταιρεία Gondwana Records παίρνοντας τον τίτλο του  από ένα βουνό  της Ισλανδίας. Λίγο πριν τη συναυλία της στην Αθήνα μάς λέει όλη την ιστορία από την αρχή.

© Kinga Karpati

>>Η μουσική είχε πάντα ένα σημαντικό  ρόλο στο σπίτι μας αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Οι γονείς μου δεν είναι μουσικοί, αλλά με πήγαιναν στις συναυλίες και μου έδειξαν πολλή μουσική. Όταν ήμουν 7 χρονών, με πήγαν στο μουσικό σχολείο και έτσι ξεκίνησαν όλα.
 
>>Ο πατέρας μου είναι αρχιτέκτονας και έχει το στούντιο του στο σπίτι.  Εκεί ξεκίνησε το ενδιαφέρον μου για τις εικαστικές τέχνες και σταδιακά άρχισα να ανακαλύπτω περισσότερα για την ιστορία τους. Σε ένα βαθμό επηρεάζουν τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη μουσική. 
 
 
>>Αυτό που πυροδότησε την αγάπη μου για τη μουσική ήταν ένα άλμπουμ με σονάτες του Μπετόβεν από τον Daniel Barenboim. Με γοήτευσε τόσο πολύ ο ήχος του που αποφάσισα ότι μια μέρα θα γινόμουν πιανίστρια. Ένας άλλος καλλιτέχνης που μου άλλαξε τη ζωή ήταν μερικά χρόνια αργοτέρα ο Nils Frahm. Όταν άκουσα το άλμπουμ του «Spaces ξεκίνησα να ηχογραφώ τα πρώτα μου σόλο πιάνο κομμάτια για το «Esja». Εξίσου επιδραστικός είναι ο ήχος neoclassical συνθετών όπως ο Max Richter, ο Olafur Arnalds, ο Johann Joahnsson. 
 
 
>>Για τη διαδικασία της σύνθεσης νομίζω πως είναι σημαντική η συνεχής καθημερινή δουλειά. Όπως έχει πει ο Πικάσο «η έμπνευση θα έρθει, αλλά πρέπει να σε βρει να δουλεύεις». Το πιστεύω απόλυτα. Όταν γράφω δουλεύω πολύ με αυτοσχεδιασμούς που ηχογραφώ διαρκώς. Ακούω το υλικό προσεκτικά σε δεύτερο χρόνο και κρατάω τα καλύτερα μοτίβα από αυτό. 
 
>>Το υλικό για το ντεμπούτο άλμπουμ μου  «Esja» ξεκίνησε στο σπίτι με ένα φίλο μου το 2016. Ένα χρόνο μετά συνάντησα τον Bergur Porisson που με προσκάλεσε στο στούντιο του στο Ρέικιαβικ όπου και ολοκλήρωσα τα υπόλοιπες συνθέσεις του δίσκου.
 
 
>>Ανυπομονώ για τη συναυλία στην Αθήνα είναι καθώς είναι η πρώτη μου επίσκεψη και είμαι περίεργη να δω την υποδοχή του κοινού στη μουσική μου. Έτσι είναι πάντα οι πρώτες συναντήσεις. Πάντα ενδιαφέρουσες όπου δεν ξέρεις τι να περιμένεις. 
 
>>Η συνεργασία μου με την Gondwana Records μοιάζει λίγο σαν σενάριο ταινίας.  Ονόματα όπως οι Portico Quartet και GoGo Penguin μου άρεσαν από χρόνια. Μια μέρα πήγα στο showcase event «Gondwana 10» και συνειδητοποίησα ότι όλα τα αγαπημένα μου συγκροτήματα άνηκαν στο ρόστερ τoυ label. Ήταν η στιγμή που έψαχνα στέγη  για το δικό μου άλμπουμ. Αποφάσισα να τους στείλω ένα demo, δεν είχα τίποτα να χάσω, σκέφτηκα. Δεν περιμένα απάντηση στα αλήθεια. Προς μεγάλη μου έκπληξη η απάντηση ήρθε την επόμενη μέρα. Πήγα στο Λονδίνο για να συναντηθώ με τον Matthew Halsall. Μου είπε ότι τους άρεσε το άλμπουμ και θα ήθελαν να το κυκλοφορήσουν. Ήταν μια από τις καλύτερες μέρες στη ζωή μου.
 
 
>>Aπό τους πιο σημαντικούς  πιανίστες στην ιστορία της μουσικής θεωρώ τον Sokolov και την Maria Jao Pires.
 
>>Ποια ταινία θα επέλεγα για να γράψω τη μουσική; Oποιοδήποτε φιλμ του ρουμάνου σκηνοθέτη Cristian Mungiu.
 
 
>>Με τον Hior Chroniκ συναντηθήκαμε στο Βερολίνο. Μου ζήτησε να συμμετέχω μαζί με την κοινή μας  φίλη μας τσελίστρια Dobrawa Czocher στις συναυλίες του. Αμέσως γίναμε φίλοι και είδαμε ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες μουσικές εμμονές.  Έμαθα πολλά παίζοντας μαζί του ειδικά σε επίπεδο αυτοσχεδιασμού και μιας διαφορετικής προσέγγισης στον ήχο. 
 
 
>>Αυτή την περίοδο διαβάζω ιστορίες της Clarise Lispector που βρήκα εξαιρετικές. Θα ήθελα πολύ να την ανακαλύψω περισσότερο. Μουσικά με γοήτευσε η μουσική και η ποίηση της  Κate Tempest που άκουσα πρόσφατα. Διαχρονιά λατρεύω τους Beatles. Ο ήχος τους δεν παλιώνει ποτέ και μένει κλασικός. 5 αγαπημένα μου τραγούδια τους τα Hey Jude, Yesterday, Let it Be, Eleanor Rigby και Something. 
 
 
Δείτε όλες τις πληροφορίες για την εμφάνιση της Hania Rani στο City Guide της Αthens Voice