Μουσικη

Οι μουσικοί-ρομπότ και ο Squarepusher

H «επιστημονική φαντασία» έγινε πραγματικότητα

Μάκης Μηλάτος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ούτε οι ίδιοι οι Kraftwerk όταν έγραφαν για ρομπότ και τα υποδύονταν επί σκηνής δεν φαντάζονταν πως θα ερχόταν η στιγμή που η «επιστημονική φαντασία» θα γινόταν πραγματικότητα. Να λοιπόν που το «συγκρότημα» Z-Machines είναι εδώ και λίγο καιρό έτοιμο στην Ιαπωνία και γκρουβάρει με συνθέσεις του Squarepusher.

Πριν από ένα χρόνο μια ομάδα νεαρών επιστημόνων ρομποτικής αποφάσισε να δουλέψει πάνω σε ένα μουσικό πρότζεκτ, δημιουργώντας ρομπότ που θα έπαιζαν μουσική και μάλιστα με δυνατότητες πέρα από τις ανθρώπινες. Δημιουργήθηκαν λοιπόν οι Z-Machines, τρία ρομπότ που το ένα παίζει κιθάρα, το άλλο τύμπανα και το τρίτο πλήκτρα, και η ομάδα μαζί με το μουσικό υπεύθυνο του πρότζεκτ Kenjiro Matsuo απευθύνθηκαν σε Ιάπωνες μουσικούς για να γράψουν συνθέσεις για το ρομποτικό γκρουπ. Έφτασαν όμως και μέχρι τον Squarepusher, ο οποίος γοητεύτηκε με την ιδέα και θεώρησε πρόκληση τη δυνατότητα να γράψει για ένα κιθαρίστα με 78 δάχτυλα κι έναν ντράμερ με 22 χέρια.

Αρχικά έγραψε το κομμάτι: «Sad Robots Go Funny» για το οποίο έκανε βίντεο ο βραβευμένος σκηνοθέτης Daito Manabe, όμως η συνεργασία ανθρώπου και ρομπότ προχώρησε περαιτέρω και έτσι προέκυψε ένα ολόκληρο άλμπουμ με τίτλο: «Music For Robots».