Μουσικη

Τhird Angel

Μια βρετανική θεατρική ομάδα αποκαλύπτει τα μυστικά του κόσμου

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 467
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξεκίνησε να συλλέγει ιστορίες από διαφορετικές χώρες του κόσμου για υποκατάστατα, ρέπλικες και απομιμήσεις. Ιστορίες παράδοξες αλλά αληθινές, που σχηματίζουν έναν καινούργιο χάρτη του κόσμου. Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα oι Τhird Angel μάς αποκαλύπτουν τις πιο περίεργες ιστορίες που έφτασαν στα αυτιά τους…

Οι ιστορίες του «What I heard about the world» είναι υποκατάστατα της πραγματικότητας;

Ναι, αν και είναι κυρίως για ανθρώπους που λένε τέτοιες ιστορίες και όχι τόσο γι’ αυτούς που τις επινοούν. Όλες αυτές οι ιστορίες που παρουσιάζουμε είναι αληθινές. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με το να διπλοτσεκάρουμε και να επαληθεύουμε τις ιστορίες, όταν μας τις λένε. Αλλά ακόμη και αν είναι αληθινές, νομίζω ότι έχετε δίκιο όταν λέτε ότι υποκαθιστούν το αληθινό πράγμα. Οι ιστορίες που ψάχνουμε είναι για ρέπλικες, υποκατάστατα και απομιμήσεις. Και μας ενδιαφέρει πώς κάποιες αληθινές ιστορίες επαναλαμβάνονται για συγκεκριμένες χώρες, για να περιγράψουν το πώς είναι. Έτσι, μια ιστορία που μπορεί να αφορά λίγους ανθρώπους σε μία πολύ ειδική κατάσταση, μπορεί να γίνει εύκολα μία πιο λεπτομερής περιγραφή για το πώς είναι μια χώρα.

Γιατί νομίζετε ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν ιστορίες;

Νομίζω ότι τις χρησιμοποιούν ως τρόπο κατανόησης του κόσμου. Σχετιζόμαστε με μια ιστορία όταν μπορούμε να τη συγκρίνουμε με τη ζωή μας, με τον κόσμο μας. Είχα ακούσει μια φορά κάποιον σε ένα συνέδριο να λέει το εξής σπουδαίο. Μιλούσε για το πώς το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία και ότι η επιστήμη, τα στοιχεία, λένε ότι περίπου το 80% των καπνιστών θα πεθάνουν από κάποια πάθηση που συνδέεται με το κάπνισμα. Οι άνθρωποι παρόλα αυτά συνεχίζουν να καπνίζουν, γιατί όλοι ξέρουν κάποιον ή έχουν μια θεία ή κάτι τέτοιο που κάπνιζε 40 τσιγάρα την ημέρα και έζησε μέχρι τα 96. Οι στατιστικές δεν αλλάζουν τους ανθρώπους. Οι ιστορίες όμως τους αλλάζουν.

Μπορείτε να μας πείτε τρεις από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που ακούσατε κατά τη διαδικασία της παράστασης;

Αυτή είναι πάντα μια δύσκολη ερώτηση! Η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία για το πρότζεκτ και μία από τις αγαπημένες μου είναι αυτή από την οποία ξεκίνησε η όλη ιδέα της παράστασης. Η ιστορία με τις ρέπλικες των μπαμπάδων στην Αμερική. Υπάρχει ένα πρόγραμμα του στρατού στην Αμερική που παρέχει φιγούρες σε φυσικό μέγεθος από χαρτόνι στις οικογένειες ανδρών και γυναικών που λείπουν σε αποστολή. Το πιο απίστευτο σε αυτή την ιστορία είναι ότι υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου μικρά παιδιά αρνούνται να μιλήσουν με τον αληθινό μπαμπά τους στο τηλέφωνο, γιατί έχουν δεθεί με τη ρέπλικα. Η ρέπλικα έχει αντικαταστήσει το αυθεντικό.

Επίσης, υπάρχει μια οικονομική αεροπορική εταιρεία στην Ινδία, που είναι τόσο οικονομική που το αεροπλάνο (διαθέτουν μόνο ένα αεροπλάνο) δεν πετάει πουθενά. Στην πραγματικότητα το αεροπλάνο δεν μπορεί να πετάξει γιατί του λείπουν κομμάτια. Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν για να κάνουν check-in, δίνουν τις αποσκευές τους, τρώνε ένα γεύμα πάνω στο αεροπλάνο και στο τέλος το εγκαταλείπουν από τις εξόδους κινδύνου, σαν να είχε συντριβεί.

Πολλές από αυτές τις ιστορίες συνδέονται με τα χρήματα και με το οικονομικό σύστημα και το πώς αυτό γίνεται ολοένα και πιο εικονικό, αποκομμένο από τον φυσικό κόσμο, έχοντας όμως τεράστια επιρροή σε αυτόν. Όταν ακούσαμε ότι ολόκληρο το Λιχτενστάιν διατίθεται προς ενοικίαση, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Η ιδέα ότι οι πολυεθνικές μπορούν να νοικιάσουν μια ολόκληρη (μικρή) χώρα, να τη νοικιάσουν από την κυβέρνηση, φαινόταν σοκαριστική. Αλλά είναι αλήθεια. Κοστίζει αρκετά, αλλά αν έχεις τα χρήματα μπορούν να βάψουν τη χώρα στα χρώματα της εταιρείας σου, όλες τις επιγραφές που υπάρχουν, και με κάτι παραπάνω μπορούν να χαράξουν το logo της εταιρείας στο χιόνι του μοναδικού βουνού που έχει η χώρα. Και βασικά ολόκληρος ο πληθυσμός της χώρας θα δουλεύει στο γραφείο σου για το Σαββατοκύριακο.

Η περφόρμανς ξεκίνησε σαν work-in progress το 2010. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα ή ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο που νιώθετε ότι έχει ολοκληρώσει το ταξίδι της ανά τον κόσμο;

Έχουμε πει μεταξύ μας, αστειευόμενοι, ότι θα θέλαμε μία ιστορία από κάθε χώρα. Μία ιστορία για κάποια ρέπλικα ή κάτι ψεύτικο από κάθε χώρα του κόσμου. Νομίζω ότι είμαστε περίπου στα 2/3 αυτή τη στιγμή…

Info: Oι Third Angel σε συνεργασία με την πορτογαλική ομάδα mala voadora και το συγγραφέα Chris Thorpe παρουσιάζουν την περφόρμανς «What I Heard About the World» στο Bios (Πειραιώς 84, 210 3425335) από τις 31/1 ως τις 2/2. Έναρξη 21.00. Είσοδος €15 & 10 (Φ).

gdim400@gmail.com