Μουσικη

Τα καλύτερα του 2013 - Vol. 11

Εικόνες, ήχοι και πληροφορίες καλών ελληνικών δίσκων (β΄εξάμηνο)

Μάκης Μηλάτος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξεκινώντας από τον περασμένο Φεβρουάριο, αρχίσαμε να ανεβάζουμε σε δόσεις τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2013 κατά τη γνώμη της διεθνούς κριτικής. Όσα άλμπουμ συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες από πολλά μουσικά περιοδικά και σάιτ (Uncut, Pitchfork, Spin, Guardian, Q, Mojo, BBC Music, PopMatters, Times, All Music Guide, Paste Magazine, Consequence of Sound κ.λπ.) αναρτήθηκαν στη σειρά θεμάτων: «Τα καλύτερα άλμπουμ του 2013» που ξεκίνησε από το Vol.1 και φτάνει τώρα στο Vol.10. Αν ανατρέξετε και στα προηγούμενα μπορείτε να έχετε μια πλήρη εικόνα για τους πιο πολυσυζητημένους και με υψηλή βαθμολογία δίσκους του 2013.

Από την αρχή της χρονιάς έχουμε ανεβάσει τo Vol.1 (19/2) και ακολούθησε τo Vol.2 (27/3), το Vol.3 (8/5) και το Vol.4 (17/6), ενώ μέσα στο καλοκαίρι δημοσιεύσαμε τον απολογισμό του πρώτου 6μήνου του 2013 με το Vol.5 (16/7) που αφορούσε στους ξένους δίσκους και το Vol.6 (23/7) για τους ελληνικούς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέβηκαν οι καλύτερες κυκλοφορίες του καλοκαιριού με τα: Vol.7 (16/9) και Vol.8 (27/9). Λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς παρουσιάζουμε το φθινοπωρινό απολογισμό με το Vol.9 και το Vol.10 και η σειρά για φέτος ολοκληρώνεται με το Vol. 11 που κατά κάποιον τρόπο είναι η συνέχεια του Vol. 6 και αφορά τα ελληνικά άλμπουμ του δευτέρου εξαμήνου της χρονιάς.

Vassilikos - Sunday Cloudy Sunday

O Vassilikos αναμετριέται με το θηρίο. Διασκευάζει τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη αναδεικνύοντας το μελοδραματικό τους στοιχείο και αποφορτίζοντας την ανατολίτικη αισθητική τους με την ελαφρότητα της σύγχρονης ποπ. Ένα άλμπουμ που κάνει τους «πιουρίστες» του ρεμπέτικου να φρικάρουν γιατί τους χαλάει το αισθητικό πλαίσιο: «παρεϊτσα, κρασάκι, μεζεδάκι, λεβέντης, Καισαριανή».


Playground Theory - Speaking of Secrets

Με στοιχεία trip-hop ευαισθησίας και cinematic ατμόσφαιρα, ένα ντεμπούτο που δεν το προσπερνάς εύκολα.


Χείλια Λουλούδια - Δαιμονολόγιο

Το συγκρότημα που διαθέτει λυρισμό και ευαισθησία αλλά εδώ έχει βασικό όπλο την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη αν και εκφέρεται πιο επιτηδευμένα απ' ότι έχει ανάγκη ο ποιητικός λόγος.


May Roosevelt - Μουσική σε ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου

Ο ιδιότυπος αυτός ποιητής που έχει αρθρώσει έναν λόγο που δεν περνάει απαρατήρητος, απαγγέλλει την ποίηση του και η May Roosevelt δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα ηχητική ατμόσφαιρα που δεν τον αποδυναμώνει.


Γιώργος Χριστιανάκης / Αρθούρος Ρεμπώ - Μια εποχή στην κόλαση

Μετά από πολλά χρόνια μουσικής ιστορίας ο θεσσαλονικιός μουσικός δοκιμάζει τα όρια του εμπνεόμενος από την «καταραμένη ποίηση» του Ρεμπώ, γράφοντας μουσική εμπνευσμένη από το: «Μια εποχή στην κόλαση». Το βιβλίο με την ποίηση του Ρεμπώ συνοδεύουν 2 cd. Στο ένα υπάρχει μόνο η μουσική που έγραψε ο μουσικός και στο δεύτερο υπάρχει η μουσική και ο λόγος του Ρεμπώ από την φωνή του Γιώργου Χριστιανάκη και του Γιάννη Αγγελάκα.


Κτίρια τη νύχτα - Κενοί χώροι

Μικρές μουσικές φράσεις, ηχητικός θόρυβος, σαρκασμός συγκροτούν μια μουσική «αναρχία» με άνισα αποτελέσματα αλλά όχι χωρίς ενδιαφέρον.


The Boy - American Unicorn

Σταθερά βήματα εξέληξης σε μουσικό και μελωδικό επίπεδο, προσωπικός λόγος και ερμηνεία με χαρακτήρα και μελοδραματικά στοιχεία. Ενας καλλιτέχνης που εξελίσσεται διαρκώς.


Felizol - Πάρνηθα

Ηλεκτρονικοί ήχοι με άποψη, αναφορές στις επιρροές του και χρήση της ελληνικής γλώσσας δίνουν στον δίσκο του μιάν πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση διάσταση.


Deus Ex Machina - The Sound of Liberation

Όχι κάτι πρωτότυπο ή που δεν γνωρίζουμε ήδη από αυτό το γκρουπ αλλά ένα ροκ σκληρό, κλασσικό και κυρίως ιδεολογικά συνεπές, όπως κάνουν εδώ και χρόνια.


The Noise Figures - The Noise Figures

Το πρώτο τους άλμπουμ κοιτάζει το πιο ουσιώδες κομμάτι του ροκ παρελθόντος χωρίς νοσταλγία αλλά με δημιουργική διάθεση. Οι Velvets θα τους θεωρούν εγγόνια τους.


The Callas - Am I Vertical?

Ο Jim Sclavunos οργανώνει αποτελεσματικά την μουσική τους σκέψη, το άλμπουμ τους αποκτάει πολυδιάστατο χαρακτήρα και το DIY υποχωρεί υπέρ ενός πιο σύνθετου και ολοκληρωμένου αποτελέσματος.


Penny Dreadful - Dead Wood

Εχουν δουλέψει σκληρά ως γκρουπ και αυτό ακούγεται καθώς διατρέχουν τις διάφορες εκδοχές του rock 'n roll.


Clerks Conspiracy - Clerks Conspiracy

Η φυσική συνέχεια των Ziggy Was εμπεριέχει μουσικό φορτίο που μεσολάβησε εν το μεταξύ, δίνοντας στο νέο εγχείρημα μια πιο μουσική διάσταση.


Liebe - Airport

Το ντουέτο από την Θεσσαλονίκη με τον τρίτο του δίσκο φτάνει στην πιο ολοκληρωμένη εκδοχή της μουσικής του άποψης που συνδυάζει disco/electropop/ital και disco/house.