Μουσικη

40 χρόνια «London Calling»: Η έκθεση για το αριστούργημα των Clash

Το άλμπουμ που άλλαξε τη μουσική μέσα από ανέκδοτο υλικό, προσωπικά αντικείμενα και άγνωστες ιστορίες

Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Clash: London Calling - Η αφιερωματική έκθεση στο Λονδίνο, με ελεύθερη είσοδο, για τα 40 χρόνια του επαναστατικού άλμπουμ

Το τρίτο άλμπουμ των Clash κυκλοφόρησε στις 14 Δεκεμβρίου του 1979 και δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αλλάξει τη μουσική, αφού ο ήχος του εκτός από την αγάπη τους για το punk, εξερευνούσε τα reggae, rockabilly, ska, New Orleans R&B, pop, lounge jazz και hard rock ιδιώματα, όπως λίγοι καλλιτέχνες είχαν δοκιμάσει μέχρι τότε, κερδίζοντας μετέπειτα τον χαρακτηρισμό του πρώτου «post punk» δίσκου.

Το instant classic ηχογράφημα συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ύπαρξης και το Μουσείο του Λονδίνου ανατρέχει σε αυτό και τις συνθήκες της δημιουργίας του, με μια ειδική, ελεύθερη, αφιερωματική έκθεση που ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως και την άνοιξη του 2020.

Τι θα δουν οι επισκέπτες της έκθεσης «The Clash: London Calling»; Πλούσιο υλικό από το προσωπικό αρχείο της μπάντας, συμπεριλαμβανομένων χειρόγραφων στίχων, ρούχων, φωτογραφιών, βίντεο και αντικειμένων που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα.

Το σημειωματάριο του Joe Strummer © Clash: London Calling, Museum of London

Όπως για παράδειγμα το σημειωματάριο που χρησιμοποιούσε εκείνη τη χρονιά ο Joe Strummer αλλά και τη γραφομηχανή του, όπου συνήθιζε να αποθηκεύει τις σκέψεις του. Το σπασμένο μπάσο Fender Precision του Paul Simonon, που σμπαράλιασε σε έξαλλη κατάσταση στις 21 Σεπτεμβρίου 1979 σε μια αξέχαστη συναυλία στο «The Palladium» στη Νέα Υόρκη. Τις μπαγκέτες του Topper Headon, το μόνο αντικείμενο του ντράμερ που απαντάται από εκείνη την περίοδο.

Το σπασμένο μπάσο του Paul Simonon © Clash: London Calling, Museum of London

Συμπίπτοντας με τα εγκαίνια της έκθεσης, η Sony Music κυκλοφορεί μια συλλεκτική έκδοση 120 σελίδων για τους Clash, με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, σημειώσεις και χειρόγραφους στίχους από τη διάρκεια των ηχογραφήσεων.

Οι μπαγκέτες του Topped Headon, © Clash: London Calling, Museum of London

Σε επιμέλεια των Robert Gordon McHarg III και Beatrice Behlen, η έκθεση «Clash: London Calling» κοιτά κι ακούει ξανά το καθοριστικό άλμπουμ με τις ανησυχίες που αντικατόπτριζαν τα αιτήματα της εποχής και τη διάθεση πειραματισμού που αναθεώρησε την έννοια του τι θα πει να είναι κάποιος αληθινά εναλλακτικός. Προσφέροντας μια εντελώς νέα, συναρπαστική και ζωντανή αίσθηση στον ήχο μιας ολόκληρης γενιάς. Το Λονδίνο μας καλεί.