Μουσικη

Είναι πολλά 4 εκατ. δολάρια για μια Fender Stratocaster;

Οι κιθάρες του David Gilmour έσπασαν όλα τα ρεκόρ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
David Gilmour
David Gilmour / © EPA/MARIO RUIZ

Κιθάρες του David Gilmour των Pink Floyd, πωλήθηκαν σε δημοπρασία από τον Οίκο Christie's καταρρίπτοντας κάθε αντίστοιχο προηγούμενο ρεκόρ.

«Δεν θέλω να γεράσω τόσο πολύ και να έχω καταχωνιασμένες τόσες πολλές κιθάρες που κάθονται σε μια μεριά άχρηστες». Η δήλωση αυτή ανήκει στον μεγάλο David Gilmour των Pink Floyd, ο οποίος είδε μερικές από τις πλέον εμβληματικές του κιθάρες να πωλούνται σε τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's.

Μεταξύ αυτών ήταν και η Fender Stratocaster, κιθάρα με την οποία έπαιξε μερικά από τα πιο θρυλικά κομμάτια των Pink Floyd. Η εξάχορδη μαύρη Fender Stratocaster του 1969 πωλήθηκε για το ιλιγγιώδες ποσό των 3.975.000 δολαρίων.

Ο Gilmour έπαιξε με τη συγκεκριμένη κιθάρα στα τραγούδια «Comfortably Numb», «Money», «Shine On You Crazy Diamond» κ.ά., όπως και σε εκείνα της προσωπικής του δισκογραφίας «About Face», «On An Island», «Rattle That Lock».

David Gilmour  - Comfortably Numb  Live in Pompeii 2016


Όπως είχε ο ίδιος κάνει γνωστό από τις αρχές του χρόνου, θα έβγαζε σε δημοπρασία 120 εμβληματικές κιθάρες του «για να δώσει χαρά και σε άλλους ανθρώπους». Σημειώνεται ότι τα έσοδα από την πώληση των μουσικών οργάνων θα διατεθούν για σημαντικούς κοινωφελείς σκοπούς.

Επίσης, στην ίδια δημοπρασία για πάνω από 1 εκατ. δολάρια πωλήθηκε και η αγαπημένη ακουστική κιθάρα του David Gilmour. Μια C.F. Martin & Company Nazareth D-35 του 1969. Με αυτή έγραψε και ηχογράφησε, το 1971, το «Dark Side Of The Moon» και το «Obscured By Clouds».

20905003.jpg
Οι κιθάρες του Gilmour / © EPA/NEIL HALL


Στην λίστα ακόμα ήταν και η λευκή Stratocaster που χρησιμοποιήθηκε στην ηχογράφηση του «Another Brick In The Wall (Part 2)» η οποία άγγιξε τα 1.82 εκατ. δολάρια, όπως και μια Gibson Goldtop Les Paul του 1955 με την οποία έπαιξε τα κιθαριστικά σόλο του «Another Brick in the Wall (Part 2)», και πωλήθηκε για 447.000 δολ. Επιπλέον, μια σπάνια Gretsch White Penguin 6134, που αγοράστηκε το 1980 για την προσωπική του συλλογή, πωλήθηκε προς 447.000 δολάρια. 

20904973.jpg
Οι κιθάρες του Gilmour / © EPA/NEIL HALL

Τα συνολικά έσοδα από τη δημοπρασία έφτασαν τα 21.490.450 δολάρια . «Πολλές από αυτές δεν έχω πια χρόνο να τις χρησιμοποιώ συχνά. Θα δώσουν χαρά σε άλλους ανθρώπους» είχε αναφέρει ο 73χρονος Βρετανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης.
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.