Μουσικη

Βασίλης Τζαβάρας: «Ο μεγαλύτερος φόβος είναι να μην μπορούμε να παίζουμε και να κάνουμε τη μουσική που αγαπάμε»

Ο συνθέτης παρουσιάζει για πρώτη φορά τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο στη σκηνή της Φρυνίχου, στην Πλάκα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου

Κέλλη Κρητικού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο συνθέτης Βασίλης Τζαβάρας μιλάει στην ATHENS VOICE πριν την παρουσίαση του τέταρτου προσωπικού του δίσκου στη σκηνή της Φρυνίχου.

Πώς ξεκίνησε η μουσική σας διαδρομή και ποια θεωρείται την πιο κομβική στιγμή της;
Η μουσική μου διαδρομή ξεκινάει ήδη από το σχολείο. Από ένα σημείο και μετά αναλαμβάναμε το μουσικό σκέλος των σχολικών γιορτών. Κομβικές στιγμές λοιπόν, ως αφετηρία, είναι κάποιες από αυτές τις σχολικές γιορτές καθώς και οι πρώτες επαγγελματικές εμφανίσεις στο Παράφωνο, το 1992.

Από πού αντλείται έμπνευση;
Μπορεί να με εμπνεύσει κάποιο έργο τέχνης, αλλά και κάποιο τυχαίο γεγονός. Η δουλειά άλλων μουσικών αλλά και ένας άνθρωπος στη ζωή μου, κοντινός ή μη. Ένα βιβλίο, ένα ταξίδι, ένας πίνακας.

Πείτε μας δυο λόγια για τον νέο σας δίσκο.
Ο δίσκος είναι μια προσπάθεια από πλευράς μου να δημιουργήσω ένα νέο ενιαίο μουσικό έργο χρησιμοποιώντας ως υλικό μουσικές που έχω γράψει για το θέατρο από το 2012 μέχρι το 2018. Θέλησα να καταγράψω τον απόηχο της μουσικής και συναισθηματικής μου διαδρομής των τελευταίων χρόνων.

«Η λέξη που λείπει» στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Τι ξεχωριστό διαθέτει αυτή η παράσταση που θα καταφέρει να σαγηνεύσει το κοινό και να μιλήσει στην ψυχή του;
Στις 6 Ιουνίου είναι η παρουσίαση του δίσκου με τη μορφή μιας μικρής μουσικής παράστασης. Θα παίξω ζωντανά κάποια αποσπάσματα του CD με τη συμμετοχή των ηθοποιών Ιφιγένεια Καραμήτρου, Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου, Γιώργο Σύρμα και Νάνα Παπαδάκη, οι οποίοι θα διαβάσουν κάποια από τα κείμενα που γέννησαν τις μουσικές αυτές. Στο τέλος θα μιλήσουν για τη δουλειά μου η σκηνοθέτης και ηθοποιός Σοφία Μαραθάκη και ο συνθέτης Κώστας Γρηγορέας. Ελπίζω το κοινό να έρθει σε επαφή με τη δουλειά με έναν πειστικό και ευχάριστο τρόπο.

Όταν γράφετε μουσική για τα παιδιά, ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση;
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να γράψεις μουσική που, ενώ είναι για παιδιά, να απευθύνεται και σε μεγάλους. Νομίζω ότι αυτό είναι το μυστικό πίσω από τις πιο πετυχημένες παιδικές παραστάσεις ή ταινίες ή μουσικές.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες που κρύβει η σύνθεση  μουσικής για θεατρικές παραστάσεις;
Πρέπει να είσαι έτοιμος να υπηρετήσεις την παράσταση, την άποψη του σκηνοθέτη, ένα  θέμα ή ένα κείμενο το οποίο μπορεί να είναι μακριά από τα γούστα σου ή τα ενδιαφέροντά σου. Πρέπει να είσαι ευέλικτος και να αναγνωρίζεις εύκολα τον ρόλο σου κάθε φορά, όσο διακριτικός κι αν είναι.

Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, ποιον συνθέτη θα θέλατε να συναντήσετε;
Δύο απαντήσεις σχετικά άσχετες μεταξύ τους, αλλά νομίζω ότι θα ήθελα πολύ να συναντήσω τον Erik Satie ή τον Thelonious Monk.

Τι αποκομίζει ένας καλλιτέχνης από τη συμμετοχή του σε μουσικά φεστιβάλ;
Τα φεστιβάλ συνήθως είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να γνωρίσεις πολύ ενδιαφέροντες συναδέλφους, να ακούσεις καινούργια πράγματα και αρκετά συχνά να συμπράξεις με μουσικούς που δεν έχεις ξαναβρεθεί στο παρελθόν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και ποιος ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Κατ' αρχήν, παρουσιάσεις σε επιλεγμένους χώρους της μουσικής μου από τον δίσκο, σε συνεργασία με τη video artist Ερατώ Τζαβάρα και τον μουσικό Γιάννη Ηλιάκη. Στη συνέχεια, επίσης μια σειρά εμφανίσεων με τον συνάδελφο Μιχάλη Καταχανά με αφορμή τη μουσική που γράψαμε για την παράσταση «Πόλεμος Τοπίων», και τέλος με τον Γιάννη Παξεβάνη (ως Silent Move) σειρά αφιερωμάτων στον βωβό κινηματογράφο. Ο μεγαλύτερος φόβος, σε σχέση με τη μουσική, είναι να μην μπορούμε να παίζουμε και να κάνουμε τη μουσική που αγαπάμε.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παρουσίαση του δίσκου στη σκηνή της Φρυνίχου στο Guide της Athens Voice