Μουσικη

Σοπράνο συναντά χιπ-χοπ

Η σοπράνο Κάτια Πάσχου θυμάται πώς η συνάντηση με τον Ισορροπιστή και τον Dj Rico κατέληξε στη δημιουργία της «Νύχτας αστεριών»

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 460
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η «Νύχτα αστεριών» είναι αποτέλεσμα μιας αναπάντεχης συνεργασίας. Η σοπράνο Κάτια Πάσχου θυμάται πώς η συνάντηση με τον Ισορροπιστή και τον Dj Rico κατέληξε στη δημιουργία του τραγουδιού.


Όλα ξεκίνησαν πέρσι τα Χριστούγεννα, όταν πήγα καλεσμένη στη ραδιοφωνική εκπομπή της Ανθής Βούλγαρη και του Ισορροπιστή (στον Alpha). Η Ανθή, που ως δημοσιογράφος είχε κάνει την έρευνά της, πολύ θερμή και με έντονο ενδιαφέρον άρχισε αμέσως να με ρωτάει εντός και εκτός αέρα για τις “τόσο ανατρεπτικές” δραστηριότητές μου στο χώρο του κλασικού τραγουδιού. O Ισορροπιστής, χωμένος στις μουσικές του –καθώς επιμελούνταν το μουσικό κομμάτι της εκπομπής–, δεν έδινε και πολύ σημασία στη συζήτησή μας.

Η Ανθή αναρωτιόταν ζωντανά “τι μπορεί να προκύψει από μια ραδιοφωνική συζήτηση ενός ράπερ και μιας σοπράνο”; Γιατί όπως και να το κάνουμε μια σοπράνο είναι συνήθως μια “σοβαρή, εύσωμη κυρία που φωνάζει” και που ίσως είναι και λίγο βαρετή, αφού τραγουδάει σε γλώσσα άγνωστη μια μουσική, εδώ που τα λέμε, λίγο “παλιά”. Στην εύλογη αυτή ερώτηση ήρθε να απαντήσει η ίδια η μουσική, όταν ακούστηκε στον αέρα το πρώτο τραγούδι μου. Ξαφνικά βλέπω τον Ισορροπιστή να σηκώνει το βλέμμα από τα cd του και να μου λέει, με μια ανάσα, πως στην πορεία του στη χιπ-χοπ έχει ήδη αξιοποιήσει με μίξεις μουσικά θέματα από την κλασική μουσική, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Έτσι μπήκε δυναμικά στη συζήτηση και εντελώς αυθόρμητα εκεί, μπροστά στα μικρόφωνα, “έπεσε” η πρόταση για τη συνεργασία μας.

Στη συνέχεια, ήρθε η γνωριμία με το μουσικό των ΝΕΒΜΑ, τον Dj Rico, και πάνω στην κουβέντα-εξομολόγησή μου για το πόσο μου αρέσουν οι αναπάντεχες μουσικές συνάντησεις, αλλά και πώς όσες φορές το επιχείρησα στο παρελθόν συνάντησα διστακτικότητα, συνέβη αυτό που μπορείς να περιγράψεις μόνο με μια φράση: “είμαι στο σωστό μέρος τη σωστή ώρα”. Είχε γράψει, πριν αρκετά χρόνια, χωρίς συγκεκριμένο λόγο μια σύνθεση την οποία είχε κρατημένη στο συρτάρι φυλαγμένη μέχρι να του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Και φάνηκε πως ήρθε.

Έτσι γεννήθηκε η “Νύχτα αστεριών”. Ένα τραγούδι που συνδυάζει παλμό και ένταση σύγχρονων ήχων της πόλης και της καθημερινότητάς μας με το λυρισμό, τη μελωδία, το όνειρο… Έτσι καταφέραμε να κάνουμε τις γιαγιάδες να απολαμβάνουν τη χιπ-χοπ!

Φωτό: Γιώργος Σκιτζάκος


Η «Νύχτα αστεριών» (Nuit d’etoiles) κυκλοφορεί από τη Heaven music, προς το παρόν, στο internet. Η Κάτια Πάσχου εμφανίζεται στο Wine not? (28/11, 21.00, Καλογρέζης 12, Χαλάνδρι, 216 7002945, είσοδος ελεύθερη) και στο The White Rabbit (8/12, 19.00,Σολωμού 12, Εξάρχεια, 210 7219352, €8). Τη συνοδεύει στο πιάνο ο Απόστολος Παληός.