Μουσικη

Γιατί η ελληνική μουσική εξωστρέφεια είναι πιο έντονη από ποτέ

Τρία νέα άλμπουμ που αξίζει να ακούσεις

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 704
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
0016277536_10.jpg
Sugahspank! & the Swing Shoes

Sugahspank! & the Swing Shoes, Logout, Adamas: Ο Μάκης Μηλάτος γράφει για τα νέα μουσικά άλμπουμ που κυκλοφορούν

Ένα γκρουπ που θα μπορούσε να ηχογραφεί στη Νέα Υόρκη, ένα ελληνοκαλιφορνέζικο σχήμα κι ένας έλληνας μουσικός που ζει και δημιουργεί στην Ολλανδία. Δεν είναι οι μόνοι… Ειδικά τα τελευταία χρόνια δεκάδες συγκροτήματα και μουσικοί βρίσκουν τον τρόπο να φτάνει η μουσική τους σε ευρύτερα ακροατήρια. Είτε, με έδρα την Ελλάδα, συνεργάζονται με ετικέτες του εξωτερικού και παίζουν σε συναυλίες και φεστιβάλ, είτε κατοικούν σε ξένες μεγάλες πόλεις και συνεργάζονται με τοπικές δισκογραφικές εταιρίες, η ελληνική μουσική εξωστρέφεια είναι πιο έντονη από ποτέ και εξ αυτού και πιο ελπιδοφόρα.

Sugahspank! & the Swing Shoes - Cash
Sugahspank! & the Swing Shoes - Cash
Όταν το άκουσμα είναι «παραδοσιακό» και δεν έχεις να περιμένεις πειραματισμούς, ανατροπές και ριζοσπαστικές ιδέες, αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα των υλικών κι αν το αποτέλεσμα είναι πειστικό.
Το δεύτερο άλμπουμ της παρέας θα μπορούσε κάλλιστα να έρχεται από το στούντιο της Daptone Records στο Μπρούκλιν αλλά ω του θαύματος είναι ένας αθηναϊκός δίσκος που φτιάχτηκε με φροντίδα, μεράκι, γνώση και σεβασμό από ικανούς μαστόρους που τιμούν την παράδοση της soul, του funk, του gipsy swing και –κυρίως– ξέρουν τι τους γίνεται.
Η φωνή της Sugahspank!, ιδιαίτερη, μοναδική, με αναγνωρίσιμο στιλ και πειστικό ηχόχρωμα, μπορεί να υποστηρίξει άξια μια τέτοια ατμόσφαιρα έτσι ώστε ο δίσκος να κυλάει ευχάριστα, να ακούγεται ολόκληρος απνευστί και να μην πέφτει στη μιζέρια του «για ελληνικός καλός είναι».


Logout - N 91ο
Logout - N 91ο
Ο 3ος δίσκος του Logout (που κυκλοφορεί από την ολλανδική Tiny Room) είναι βασισμένος σε ένα «κόνσεπτ έμπνευσης», όπως αναφέρει ο ίδιος. Πρόκειται για το σάουντρακ ενός ταξιδιού στον χρόνο και τη μνήμη με πρωταγωνιστή έναν άντρα που ξυπνάει σε ένα έρημο νησί χωρίς αναμνήσεις οι οποίες σιγά-σιγά επανέρχονται όταν βρίσκει ένα αεροπορικό εισιτήριο, ένα σημείωμα που γράφει: «αγάπα με σαν να μην υπάρχει αύριο», ένα κομμάτι από έναν χαρταετό. Εκεί βλέπει και μια άγνωστη και σιωπηλή γυναίκα. Μαζί ξεκινάνε ένα ονειρικό ταξίδι σε μέρη του 91ου παράλληλου. Η ιδέα ακούγεται πιο φιλόδοξη από το αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απαραίτητο να «δει» ο ακροατής, αυτό που ενέπνευσε τον δημιουργό, όμως το άλμπουμ δεν είναι ικανό να σε οδηγήσει και σε ένα προσωπικό όραμα. Απλό, μίνιμαλ, με ηλεκτρονικούς ήχους, samples, looping και ambient ατμόσφαιρα, αλλά όχι ικανό να δημιουργήσει εικόνες και να προκαλέσει ταξίδια του μυαλού.


Adamas - Liminal EP
Adamas - Liminal EP
Ένα καλιφορνέζικο συγκρότημα με «ελληνικό αίμα» και πατήματα στην Αφρική. Ο Στέφανος Φίλιππος Διαμαντόπουλος (Phil Diamond πλέον) με μουσικό παρελθόν επί ελληνικού εδάφους σε σχήματα όπως οι The Bet και οι Travel Mind Syndrome, συναντιέται με δύο μουσικούς από την Καλιφόρνια και έναν από την Κολομβία –όλοι τους με ενδιαφέρον παρελθόν και πολλές συνεργασίες– για ένα σχήμα με feelgood διάθεση, με αναφορές στον ήχο της Καλιφόρνια, στο afrobeat, στη Λατινική Αμερική και στο ροκ σύμπαν του παρελθόντος.
Αυτό το πρώτο τους EP, που είναι το διαβατήριό τους για να μας συστηθούν, δείχνει μια συνεύρεση πεπειραμένων μουσικών που κάνουν μια επαγγελματική δουλειά, αλλά ούτε οι συνθέσεις τους έχουν τη δύναμη να γοητεύσουν, ούτε η συγκολλητική ουσία που τους συνδέει είναι ακόμη τόσο ισχυρή ώστε να αισθάνεσαι πως είναι ένα γκρουπ. Νομίζω πως η συνέχεια θα είναι αποκαλυπτική για την προοπτική τους.
 


Τους δίσκους αυτούς, μαζί με πολλή ακόμα καλή μουσική, μπορείτε να ακούτε κάθε Σάββατο & Κυριακή 18.00 με 20.00 στο Athens Voice Radio 102,5 στην εκπομπή του Μάκη Μηλάτου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.