Μουσικη

Η έκθεση για τους Pink Floyd που πρέπει να δουν τα μάτια σου

50 χρόνια ασύλληπτης δημιουργικότητας σας περιμένουν στη Μαδρίτη

Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Pink Floyd Exhibition: Η εντυπωσιακή έκθεση στη Μαδρίτη που ζωντανεύει την πορεία 50 ετών του επιδραστικού συγκροτήματος.

Το λες και οπτικοακουστικό ταξίδι ή το ροκ μπαίνει στα μουσεία και τις γκαλερί.  Η μπάντα που άλλαξε με τις συνθέσεις και τη στάση της την αντίληψη του ήχου και της εικόνας. Που δεν έγινε τυχαία μια από τις πιο επιδραστικές περιπτώσεις σχημάτων στη σύγχρονη μουσική. Από τις πειραματικές ενορχηστρώσεις στους στίχους που φορτίζουν συναισθήματα κι από το συνθετικό νεοτερισμό στις θεαματικές συναυλίες τους, οι Pink Floyd από το 1965 που σχηματίστηκαν, εξερευνούσαν τον κόσμο με νότες και ιδέες όσο λίγοι, διαμορφώνοντας εν πολλοίς το μοντέρνο πολιτισμό και μπαίνοντας σε πολλά σπίτια όπως μαρτυρούν οι περισσότερες από 300 εκατομμύρια πωλήσεις των άλμπουμ τους παγκοσμίως. Τι μπορεί να μάθει κανείς για αυτούς από κοντά σε μια έκθεση-μαμούθ που μετά τη γενέτειρά τους, Μεγάλη Βρετανία, πηγαίνει στη Μαδρίτη;

© Pink Floyd, pinkfloydexhibition.es

Στην «Pink Floyd Exhibition» που θα διαρκέσει από τις 10 Μαΐου  έως τις 10 Σεπτεμβρίου, η εκλεκτική ιστορία τους φιλοξενείται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και πληθώρα συλλεκτικών αντικειμένων αφηγείται την πορεία μισού αιώνα. Οι βρετανικές εφημερίδες τη χαρακτήρισαν «εκπληκτική», «μια πραγματική γιορτή για τις αισθήσεις», «τόσο ζωντανή σαν να βλέπεις ζωντανά τους Pink Floyd» και αποδείχθηκε η πλέον επιτυχημένη τους είδους της.

Έχοντας δώσει μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες της ποπ κουλτούρας, όπως τα ιπτάμενα γουρούνια πάνω από τον σταθμό παραγωγής ενέργειας Battersea, το πρίσμα της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού, τις αγελάδες, τα σφυριά και τα τείχη, υλοποίησαν το καλλιτεχνικό τους όραμα φέρνοντας πάντα νέους και ιδιοφυείς ανθρώπους στις τάξεις τους όπως ο σύγχρονος υπερρεαλιστής και μακροχρόνιος συνεργάτης Storm Thorgerson, ο σατυρικός εικονογράφος Gerald Scarfe και ο πρωτοπόρος του ψυχεδελικού φωτισμού Peter Wynne-Wilson.

© Pink Floyd, pinkfloydexhibition.es

Η ροή της έκθεσης «Pink Floyd Exhibition», τηρώντας χρονολογική σειρά, ενισχύεται από τη μουσική και τις φωνές των προηγούμενων και των σημερινών μελών του γκρουπ, David Gilmour, Nick Mason, Roger Waters και Richard Wright, εξηγώντας τις εμπειρίες τους και τους πειραματισμούς κατά τη διάρκεια της ασύλληπτα ίσως παραγωγικής τους σταδιοδρομίας.

© Pink Floyd, pinkfloydexhibition.es

Μια εμπειρία που κορυφώνεται όταν οι επισκέπτες θα εισέλθουν στην «Performance Zone» όπου αναβιώνει η τελευταία ζωντανή εμφάνιση των Τεσσάρων Φανταστικών στο Live 8, το 2005, και για την οποία συνέδραμε η εταιρία Sennheiser, παρέχοντας την τεχνολογία ήχου AMBEO 3D.

© Pink Floyd, pinkfloydexhibition.es

Με τα λόγια του διοργανωτή Michael Cohl της S2BN Entertainment «η αντίδραση των οπαδών στην έκθεση ήταν ακόμα καλύτερη από ό, τι περιμέναμε. Είναι δύο ώρες καθαρή μουσική Pink Floyd, πνεύμα και ενθουσιασμός». Εξερευνήστε την εδώ και σκεφτείτε σοβαρά την περίπτωση να τη δείτε από κοντά, αν σας το επιτρέπει ο χρόνος και τα οικονομικά σας.