- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
8 αμφιλεγόμενα βίντεο κλιπ που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις
Με αφορμή το Deutschland των Rammstein που συζητιέται ακατάληπτα στα social media
Το νέο βίντεοκλιπ των Rammstein για το πρώτο single του νέου τους album μετά από δέκα χρόνια μουσικής σιωπής προκάλεσε ήδη με το teaser trailer του καθώς οι Γερμανοί προβοκάτορες εμφανίζονται σε αυτό φορώντας τις ριγέ στολές κρατουμένων των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης του Γ΄ Ράιχ και με θηλιές περασμένες στους λαιμούς τους.
Με αφορμή τις αντιδράσεις για το βίντεοκλιπ σε social και παραδοσιακά μίντια που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα 5 μέρες περίπου μετά την κυκλοφορία του, θυμόμαστε οκτώ μουσικά κλιπ που αναστάτωσαν του θεατές όταν κυκλοφόρησαν, προκάλεσαν σάλο, μέχρι και σκάνδαλα και συζητήθηκαν έντονα.
Closer – Nine Inch Nails
Γλαφυρές εικόνες, γυμνό, σαδομαζοχισμός, βία κατά ζώων, θρησκευτικά σύμβολα κι ένας Trent Reznor μπουμπούκι, να τον πιεις στο ποτήρι. Το κλιπ του Closer κυκλοφόρησε το 1994 και το έχει σκηνοθετήσει ο Mark Romanek που είχε και την ιδέα να γυριστεί με πρόσφατα ληγμένο φιλμ που είναι και αυτό που έχει δώσει αυτή τη σέπια απόχρωση στην εικόνα. Ενώ η διάρκειά του ήταν μεγαλύτερη μειώθηκε στα «προκλητικά» 4:36 λεπτά. Για την προβολή του στην τηλεόραση συγκεκριμένες σκηνές κόπηκαν και αντικαταστάθηκαν από μία κάρτα που ανέγραφε scene missing. Το 2006 ψηφίστηκε σε δημοσκόπηση του VHS1 ως νούμερο ένα στα 20 καλύτερα βίντεο κλιπ όλων των εποχών.
Smack My Bitch Up – The Prodigy
[[{"fid":"640279","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Ο πρόσφατος θάνατος του Keith Flint έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα προβοκατόρικα βίντεο κλιπ της επιδραστικής μπάντας. Κι αν το βίντεο κλιπ του Firestarter λόγω και του γεγονότος ότι ο Flint πρωταγωνιστεί ήταν εκείνο που αναλύθηκε περισσότερο (αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί αρνήθηκαν να το προβάλλουν πριν τα μεσάνυχτα), το Smack My Bitch Up θεωρήθηκε ακόμα πιο προκλητικό. Στο βίντεο, το οποίο ολόκληρο δεν μπορεί να βρει κανείς στο YouTube, παρακολουθούμε μία βραδιά στο Λονδίνο μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή. Σκηνές βίας κατά γυναικών, ναρκωτικά, εμετοί, τσακωμοί, άκρατη κατανάλωση αλκοόλ και φυσικά γυμνό και σεξ εικονίζονται στο βίντεοκλιπ. Στο τέλος αποκαλύπτεται ότι ο πρωταγωνιστής όλων των ακραίων σκηνικών ήταν γυναίκα. Οι αντιδράσεις από φεμινιστικές ομάδες ήταν σφοδρές, παρά το plot twist του φινάλε που μοιάζει να ανατρέπει τα στερεότυπα θέλοντας να κάνει κάποιο σχόλιο. Το 1998 κέρδισε στα MTV Video Music Awards τα βραβεία Καλύτερου Dance Video και Breakthrough video.
Born Free – M.I.A.
Ο Ρομέν Γαβράς υπογράφει το βίντεο – ή ακόμη καλύτερα την αλληγορική μικρού μήκους ταινία για το κομμάτι Born Free της M.I.A. Σε αυτό οι κοκκινομάληδες άνδρες εμφανίζονται σαν μία μειονότητα που πρέπει να εξοντωθεί. Συγκεντρώνονται βίαια από τις ειδικές δυνάμεις που φέρουν αμερικανικές σημαίες στις φόρμες τους και οδηγούνται σε ένα ναρκοπέδιο όπου και εξωθούνται στο θάνατο, μάλιστα και μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ενός καταφανώς μικρότερης ηλικίας από τους υπόλοιπους κοκκινμάλικου αγοριού. Το βίντεο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Πολλά site αρνήθηκαν να το δημοσιεύσουν ενώ το YouTube το απαγόρευσε την προβολή του στις Η.Π.Α. την ημέρα της κυκλοφορίας του πριν τελικά το αποκαταστήσει ξανά.
Jeremy – Pearl Jam
Τα trivia για το βίντεο κλιπ του Jeremy από το θρυλικό πλέον Ten των Pearl Jam του χαρίζουν απλόχερα και δικαιωματικά μία θέση στη λίστα. Κυκλοφορεί το 1992 και το σκηνοθετεί ο Mark Pellington. Το βίντεο κλιπ είναι βασισμένο σε αληθινό περιστατικό που συνέβη το 1991 όταν ο 15χρονος Jeremy Delle αυτοκτόνησε μπροστά στους συμμαθητές του έπειτα από έντονο bullying που είχε υποστεί από τους ίδιους. Στο βίντεο κλιπ των Pearl Jam ο έφηβος εισέρχεται στην τάξη, πετά ένα μήλο στη δασκάλα του και έπειτα βάζει ένα όπλο στο στόμα του. Το μουσικό κλιπ τελειώνει με τους συμμαθητές παγωμένους, με έκφραση του φόβου στα πρόσωπά τους και καλυμμένους με το αίμα του. Το MTV, καθώς δεν επέτρεπε τέτοιες βίαιες απεικονίσεις έκοψε τη στιγμή του βίντεο που ο Jeremy βάζει το όπλο στο στόμα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι θεατές να νομίζουν (ακόμα και μέχρι σήμερα) πως εν τέλει ο έφηβος μαθητής σκοτώνει τους συμμαθητές του. Μετά από αυτή την παρερμηνεία οι Pearl Jam σταμάτησαν να συνοδεύουν τα κομμάτια τους με βίντεο κλιπ.
Lemon Incest – Serge et Charlotte Gainsbourg
Σκάνδαλο είχε προκαλέσει κατά την προβολή του το 1984 το βίντεο κλιπ για το κομμάτι του Gainsbourg, Lemon Incest, στο οποίο συμμετέχει και η 13χρονη τότε κόρη του Charlotte. Στο βίντεο ο Gainsbourg εμαφανίζεται topless ξαπλωμένος δίπλα στη νεαρή κόρη του που φορά μόνο ένα πουκάμισο και εσώρουχο σε ένα τεράστιο κρεβάτι με μαύρα σκεπάσματα. Οι στίχοι του κομματιού υπονοούν το αδύνατο μίας σωματικής σχέσης ανάμεσα σε έναν ενήλικα και το παιδί του. Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν πόσα αυτοβιογραφικά στοιχεία μπορεί να υπάρχουν στο τραγούδι αυτό και σάλος δεν άργησε να ξεσπάσει. Ο Serge Gainsbourg αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες, ενώ η Charlotte υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να δεχτεί να ηχογραφήσει το κομμάτι παρόλο που ήξερε πως θα προκαλέσει.
Heart Shaped Box – Nirvana
Το βίντεο κλιπ για το Heart Shaped Box είναι από τα πλέον εμβληματικά και ας προκάλεσε κατά την κυκλοφορία του το 1993. Βασίζεται εξ’ ολοκλήρου πάνω σε ιδέες του Kurt Cobain αν και ο σκηνοθέτης Anton Corbijn πρόσθεσε και ο ίδιος μερικά στοιχεία. Σε αυτό εικονίζεται ένας γέρος άνδρας που φορά έναν αγιοβασιλιάτικο σκούφο (που κάποια στιγμή μετατρέπεται σε παπική μίτρα) και σκαρφαλώνει με μία σκάλα πάνω σε ένα σταυρό, ένα 6χρονο κορίτσι με άσπρη (και μαύρη) στολή που παραπέμπει φυσικά σε αμφίεση της Κου Κλουξ Κλαν και προσπαθεί να φτάσει έμβρυα κρεμασμένα από ένα δέντρο, καθώς και μία γυναίκα που φορά στολή με ανθρώπινα όργανα και φτερά αγγέλου. Το βίντεο κλιπ ήταν το πιο πολυπαιγμένο από το MTV για το 1994, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά και λίγο μετά το θάνατο του Cobain βραβεύτηκε στα MTV Video Music Awards με το βραβείο του Καλύτερου Alternative Video και του Καλύτερου Art Direction.
Next Day – David Bowie
Αν δεν προκαλούσε ο David Bowie με ένα του κλιπ τότε ποιος; Στο βίντεο κλιπ του Next Day από το ομώνυμο άλμπουμ του 2013 ο Bowie εμφανίζεται ως μία φιγούρα που εύκολα μπορεί να παρομοιαστεί με εκείνη του Ιησού, ενώ συμμετέχουν ο Garry Oldman στο ρόλο ενός ιερέα και η Marion Cotillard στο ρόλο μιας ιερόδουλης που φέρει στα χέρια της στίγματα, όμοια με τα σημάδια του Χριστού πάνω στο σταυρό, από τα οποία αναβλίζει αίμα. Στο τέλος μάλιστα η ίδια μεταμορφώνεται σε μία αγνή φιγούρα που θυμίζει απεικονίσεις της Παρθένου Μαρίας, ιδιαίτερα στην καθολική θρησκεία. Το βίντεο που έχει σκηνοθετήσει η Floria Sigismondi απογορεύτηκε από το YouTube δύο ώρες μετά την κυκλοφορία του για να ξανανέβει λίγο αργότερα με ηλικιακό περιορισμό. Μάλιστα η εταιρεία απολογήθηκε σχετικά. Οι αντιδράσεις από τους χριστιανικούς κύκλους ήταν σφοδρότατες, αλλά φυσικά o Bowie τους επιφύλασσε μία καυστική απάντηση μέσω της επίσημης σελίδας του.
Like A Prayer – Madonna
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της pop Madonna – who did it before it was cool, sorry Gaga (για το Judas) -. Το κομμάτι που χορεύουμε ξέφρενα στα ‘90s πάρτι είχε προκαλέσει τέτοιο σάλο που ο ίδιος ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ ζήτησε την απαγόρευση οποιασδήποτε εμφάνισης της τραγουδίστριας στην Ιταλία. Με ένα αιχμηρό σχόλιο απέναντι στον ρατσισμό που είναι επίκαιρο μέχρι και σήμερα, καθώς και με τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων με αποκορύφωμα τους φλεγόμενους σταυρούς μπροστά από τους οποίους χορεύει ξέφρενα, η Madonna μαζί με τη σκηνοθέτη Μάρι Λάμπερτ δημιούργησαν ένα από τα πιο εμβληματικά βίντεο κλιπ όλων των εποχών. Οι έντονες αντιδράσεις από το Βατικανό, αλλά και διάφορες χριστιανικές οργανώσεις κατάφεραν μέχρι και ακύρωση του συμβολαίου με την Pepsi για διαφημιστικό που είχε προηγουμένως κυκλοφορήσει με το εν λόγω κομμάτι. Η Madonna όμως δεν πτοήθηκε δηλώνοντας, «Η τέχνη οφείλει να είναι προκλητική».