Μουσικη

Ακούστε εδώ ολόκληρο το νέο άλμπουμ των Morcheeba.

Τριπάτο και soul, ζεστό και γλυκό. Head up high.

Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το “Head Up High” είναι το όγδοο άλμπουμ των δύο αδερφών Paul και Ross Godfrey και της (ευτυχώς πάλι μαζί τους) Skye Edwards – δηλαδή των Morcheeba. Κυκλοφορεί τη Δευτέρα 14/10/2013. Στην ιδανική στιγμή – μπαίνει χειμώνας – ζεσταίνει, γλυκαίνει, ρυθμίζει και ομορφαίνει τη ζωή όπως θα ακούσετε. Μαζί τους και μερικοί σπέσιαλ φιλοξενούμενοι, ο χιπχόπερ Chali 2na (των Jurassic 5), ο ράπερ Nature Boy, ο κιθαρίστας James Petralli (των White Denim), οι στιχοπλόκοι Rizzle Kicks και η υπέροχη Γαλλο-Χιλιανή ράπερ Ana Tijoux (ο Paul την άκουσε πρώτη φορά σε ένα επεισόδιο του “Breaking Bad” και ενθουσιάστηκε). Οι στίχοι των κομματιών είναι γραμμένοι με τη γνωστή (έμπνευση του William Burroughs) μέθοδο του cut-up: Ο Paul έγραψε φράσεις από βιβλία αγαπημένων του συγγραφέων –όπως για παράδειγμα, του Philip K.Dick- τις έβαλε σε μία σακούλα και τραβούσε τυχαία, βάζοντάς τις, τις πιο σχετικές αναμεταξύ τους, σε στίχους. Το αποτέλεσμα μπορείτε να το ακούσετε σε streaming εδώ:

 

1. “Gimme your love”: Πρώτο single, πρώτο track του άλμπουμ, η γλυκιά, κλασική αυτοπεποίθηση των Morcheeba όταν ξέρουν ότι έχουν μαζί τους ξανά (αλληλούια) την Skye. Κιθάρα, σκρατς, ψίθυροι. Αναζωογονητικό με έναν Rome-wasn’t-built-in-a-day τρόπο.

2. “Face of danger”: Μπητάτο ροκ θέμα με groove και γέφυρα με ραπάρισμα.

3. “Call it love”: Τραγουδάει ο James Petralli, κιθαρίστας των White Denim . Κακή ιδέα κατά τη γνώμη μου αλλά με blues-y χροιά που του δίνει ένα ευχάριστο ειδικό βάρος.

4. “Under the ice”: Ποπ της Ανταρκτικής, σαν αυτά που είχαμε συνηθίσει να ακούμε στα ‘00ς, με ψυχρά glimpses πάγου τα οποία κάνει να λιώνουν, η ζεστή βραχνάδα της Skye.

5. “I’ll fall apart”: Αργό, τριφωνικό track με gospel διάθεση. Είναι φανερό ότι ο ερωτευμένος ήρωας αναζητάει τη σωτηρία.

6. “Make believer”: …η οποία (σωτηρία) έρχεται με το επόμενο track, μπητάτο ευτυχισμένο funky reggae που υπόσχεται ένα ταξίδι, “a trip from fantasy to fever”, ηλιόλουστες παραλίες, κοκοφοίνικες, μπιτσόμπαρα – αρκεί να πιστέψεις.

7. “Release me now”: Ωραίο, ενθαρρυντικό κομματάκι «οδήγησης» με πλούσιο ηχητικό τοίχο και ενδιάμεσο rap για τα αγόρια.

8. “To be”: Σοφιστικέ post-swing track με τους κλασικούς στίχους «αυτογνωσίας» (…«όσο εγώ αναζητώ ευχαρίστηση, σε σένα προκαλώ πόνο»), και βραχνά πνευστά επάνω σε ραπάρισμα. Θα ταίριαζε τέλεια στο soundtrack του “Great Gatsby” (by Baz Luhrmann).

9. “Hypnotized”: Ραδιοφωνικό, κλασικό Morcheeba με μπητ και ένα υπέροχο ισπανόφωνο ραπ από τη Γαλλο-Χιλιανή Ana Tijoux.

10. “To the grave”: Trip hop με πλούσιες μπασογραμμές και αιθέρια φωνητικά και μία ενδιαφέρουσα εμμονική μελωδία που το κάνει όμορφη ψυχεδέλα.

11. “Do you good”: Τυπικό Morcheeba με αισιόδοξο ρυθμό και ενδιάμεσες ανάσες με την αύρα της Skye και σύνθι tribute στα 80ς.

12. “Finally found you”: Εξοντωμένος, μέσα στη νύχτα, επιστρέφοντας σπίτι, έχει πει ο ένας από τους δύο αδερφούς Godfrey, αυτό που θέλεις να ακούσεις είναι ένα βραδυφλεγές μπάσο να δημιουργεί μία ζεστή, ψυχεδελική κουβέρτα γύρω σου. Αυτό ακριβώς.

Και δεν ξεχνάμε, 14 Δεκεμβρίου 2013, οι Morcheeba στο Gagarin, + special friends