Μουσικη

Τα καλύτερα του 2013: Vol.5

(1ο εξάμηνο - ξένοι δίσκοι)

Μάκης Μηλάτος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όπως συνηθίζεται -καθώς ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς- κάνουμε έναν απολογισμό του πρώτου μισού του 2013 με τους καλύτερους δίσκους ως τώρα. Η λογική είναι η ίδια με τις προηγούμενες αναρτήσεις των: Vol.1, Vol.2, Vol.3 και Vol.4, καθώς οι περισσότεροι από τους δίσκους που παρουσιάζονται εδώ προέρχονται από αυτές τις λίστες, μαζί με κάποιες επί πλέον προσθήκες που προέκυψαν εν τω μεταξύ.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις απόψεις πολλών περιοδικών, εφημερίδων και μουσικών σάιτ που δημοσίευσαν λίστες με τα καλύτερα του πρώτου 6μήνου, συμπεριλάβαμε και την άποψη της Athens Voice φυσικά και δημιουργήσαμε μια λίστα "κοινής αποδοχής", τουλάχιστον όσον αφορά τις γνώμες των κριτικών και των ειδικών. Σύντομα θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη λίστα με τους ενδιαφέροντες ελληνικούς δίσκους της ίδιας περιόδου. Τα 28 πιο ενδιαφέροντα άλμπουμ -κατά την γνώμη των κριτικών- για το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι:

Kanye West - Yeezus

Ένα πειραματικό, αλλόκοτο και "διαταραγμένο" μουσικό γλυπτό-παζλ που εμπεριέχει την ομορφιά της δημιουργίας.


The Ex & Brass Unbound - Enormous Door

Η πιο συνεπής, ενδιαφέρουσα, δημιουργική και ανοιχτόμυαλη μετεξέλιξη του punk από μιά μπάντα/κολεκτίβα που μετράει 34 χρόνια.


Deerhunter - Monomania

Φαίνεται πως ο Bradford Cox βρήκε πηγή έμπνευσης στον ήχο του μακαρίτη Jay Reatard -για τον οποίο είχε γράψει και τραγούδι στο προηγούμενο άλμπουμ- και έτσι το lo-fi ονειρικό νεφέλωμα των Deerhunter αποκτά garage/punk/rock n' roll υπόβαθρο.


Kurt Vile - Walkin on a Pretty Daze

Ο "ήσυχος Αμερικανός" με την εναλλακτικού ροκ μουσική ανατροφή και την στοχαστική διάθεση, συνεχίζει να βαθαίνει στην τέχνη της ροκ τραγουδοποιίας.


National - Trouble Will Find Me

Η παρέα από το Μπρούκλιν φτάνει αισίως στον 6ο της δίσκο κι αυτό σημαίνει πως είχες αρκετό χρόνο και πολύ υλικό για να έχεις ήδη αποφασίσει αν σου ταιριάζει το μελαγχολικό τους mood, η βαρύτονη ερμηνεία του Berninger, το νεοϋορκέζικο χιούμορ, η εγκεφαλική τους λειτουργία, καθώς εδώ δεν μας λένε κάτι που δεν ξέρουμε. Μας επιβεβαιώνουν όμως ότι οι ίδιοι ξέρουν τι κάνουν.


Queens of the Stone Age - ...Like Clockwork

Μετά την περιπέτεια με την υγεία του αλλά και την κατάθλιψη που του χτύπησε την πόρτα, ο Josh Homme έπρεπε να αντιδράσει. Κι επειδή τα προσωπικά βάσανα είναι πάντα πηγή δημιουργίας -φώναξε και τους φίλους να βάλουν ένα χεράκι- η αντίδραση ήταν σωστή με αποτέλεσμα έναν καλοφτιαγμένο, δημιουργικό, βαθύ και ουσιώδη ροκ δίσκο με μια αύρα παλιομοδίτικου (με την καλή έννοια).


 Yeah Yeah Yeahs - Mosquito

Αν ο νεανικός ενθουσιασμός δεν τους οδηγούσε να μουτζουρώνουν με τα ίδια τους τα χέρια τις "γκαραζοελεκτρόνικα" (συγχωρείστε μου τον όρο) ζωγραφιές τους και να αφήνουν άσκοπες ουρές θορύβου στα τραγούδια τους, τότε το εγχείρημα θα ήταν πράγματι πολύ πιο ενδιαφέρον. Παρά λίγο...


Disclosure - Settle 

Το electropop ντουέτο από την Αγγλία, που το αποτελούν τα αδέλφια Guy και Howard Lawrence, φαίνεται να έχει πολλές γνωριμίες. Έτσι καλεί στο ντεμπούτο του τους: AlunaGeorge, Eliza Doolittle, Jesse Ware, London Grammar, Sam Smith, Sasha Keable, κ.α. και όλοι μαζί φτιάχνουν έναν χαρωπό, χορευτικό, ανάλαφρο αλλά όχι και πρωτότυπο δίσκο.


These New Puritans - Field of Reeds

Φτάνουν στο τρίτο τους άλμπουμ και κάθε φορά μας εντυπωσιάζουν και περισσότερο καθώς κατορθώνουν να δημιουργούν ένα γοητευτικό, ονειρικό, αισθησιακό και λυρικό μουσικό ποίημα.


My Bloody Valentine - MBV

Συνεχίζουν από κει που σταμάτησαν με το «Lovelles» πριν από 30 χρόνια και κάνουν ακριβώς το ίδιο: θορυβούν κιθαριστικά κι αυτό ακούγεται τόσο γοητευτικό.


Yo La Tengo - Fade

Από τα 13 άλμπουμ που μετράει συνολικά το εναλλακτικό γκρουπ από το New Jersey, δύσκολα θα βρεις κάποιο που δεν έχει ενδιαφέρον. Κι αυτό είναι από τα καλύτερά τους.


Nick Cave & Bad Seeds - Push the Sky Away

Κλείστηκαν σε ένα αρχοντικό στη Νότια Γαλλία, ο Waren Ellis έπαιξε με τις λούπες, ο Nick Cave έδειξε πόσο αισθηματίας είναι, η παρέα λειτούργησε ρολόι και κυκλοφόρησαν έναν από τους πιο καλούς τους δίσκους. Και μετράνε 15, για να μην ξεχνιόμαστε...


Parquet Courts - Light Up Gold

Στο Brooklyn μετακόμισαν οι Τεξανοί ρόκερς για το ντεμπούτο τους, μιας και ο ήχος τους ταιριάζει περισσότερο στην αύρα της Νέας Υόρκης.


Ashley Monroe - Like a Rose

Το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ της νεαρής τραγουδίστριας της country που είναι και μέλος του γυναικείου γκρουπ "Pistol Annies".


David Bowie - The Next Day

Καθόλου ρετρό, καθόλου ηλικιωμένο, καθόλου βαρετό, καθόλου κουρασμένο...Ο "λευκός δούκας" είχε λόγο που επέστρεψε.


John Grant - Pale Green Ghosts

Αφού πέρασε απ' την κόλαση ο αρχηγός των The Czars, επέστρεψε πριν από 3 χρόνια με το εξαιρετικό σόλο άλμπουμ "Queen of Denmark" και τώρα με έναν ακόμη θαυμάσιο προσωπικό δίσκο αποδεικνύει ότι είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που τα προβλήματα που έζησε τον έκαναν καλύτερο και πιο μεστό.


Waxahatchee - Cerulean Salt

Η Katie Crutchhfield με παρελθόν στην μετα-πανκ σκηνή της Αλαμπάμα, συμμετέχοντας και στο γκρουπ: "P.S. Eliot" στο οποίο η δίδυμη αδελφή της Allison έπαιζε ντραμς, κυκλοφορεί τώρα τον 2ο προσωπικό της δίσκο. Το μουσικό της όχημα που ονομάζεται: "Waxahatchee" γίνεται πλέον οικογενειακή υπόθεση αφού συμμετέχει και η αδελφή της.


Kacey Musgraves - Same Trailer Different Park

Το κορίτσι που ξεκίνησε από τάλεντ σόου στο Νάσβιλ το 2007 και ήρθε 7η, είναι τώρα το next big thing της «σκεπτόμενης» κάντρι. Μετά από 3 «μικρές» κυκλοφορίες που έκανε μόνη της, ήρθε η ώρα του 4ου δίσκου σε μεγάλη εταιρεία, αλλά κυρίως... ήρθε η ώρα της.


Mikal Cronin - MC II

Η νέα rock & roll σκηνή του Σαν Φρανσίσκο –που βρίσκεται στα πάνω της– γεννοβολάει συνεχώς. Δεύτερος δίσκος για το «νέο μέλος» με τη βοήθεια των παλιών: Ty Segall και K. Dylan Edrich.


The Knife - Shaking the Habitual

Οι Σουηδοί πειραματιστές της electronica φτάνουν στον 4ο δίσκο τους και τολμούν μέχρι και ένα εικοσάλεπτο κομμάτι.


William Tyler - Impossible Truth

Επιστρέφει με το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ ο γλυκόπικρος country/folk/rock τροβαδούρος από το Νάσβιλ.


 Deafheaven - Sunbather

Το ροκ attitude έχει επιστρέψει στο Σαν Φρανσίσκο και φτάνει ως το heavy metal. Με τον 2ο δίσκο τους οι Deafheaven φαίνεται πως κάνουν το: "black metal άλμπουμ της χρονιάς".


Chance the Rapper - Acid Rap

Ο πιτσιρικάς από το Σικάγο κυκλοφορεί το δεύτερο mixtape του και συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις. Μπορείς να το κατεβάσεις δωρεάν από το: www.chanceraps.com


Daft Punk - Random Access Memories

Μια σοφιστικέ, ραφιναρισμένη και νοσταλγική προσέγγιση του disco ήχου με την βοήθεια πολλών μουσικών από το τότε αλλά και το τώρα. Τώρα η disco όχι μόνο χορεύεται αλλά και ακούγεται.


Thundercat - Apocalypse

Ο μπασίστας Stephen Bruner κρύβεται πίσω απ' αυτό το project κι εδώ, με την βοήθεια του Flying Lotus, δημιουργούν ένα χαρμάνι ηλεκτρονικών ήχων, τζαζ, σόουλ και space αναζητήσεων.


Laura Marling - Once I Was An Eagle

Η "Joni Mitchell της Αγγλίας" κυκλοφορεί τον 4ο δίσκο της αποδεικνύοντας πως δεν είναι μόνο αυτό.


Boards Of Canada - Tomorrow's Harvest

Το σκοτσέζικο ντουέτο επιστρέφει μετά από 8 χρόνια, σαν να μην πέρασε μια μέρα...


Vampire Weekend - Modern Vampires of the City

Η εναλλακτική μπάντα με την εξωτική γεύση κάνει τον 3ο της δίσκο να ακούγεται πιο νεοϋορκέζικος από ποτέ.