Μουσικη

Το μουσικό πείραμα των ΗΧΟΤΟΠίΑ την ακούει με το ελληνικό σινεμά

Η ιντάστριαλ ζώνη της Δραπετσώνας συναντά το καμπαρέ της Τρούμπας στο νέο πρότζεκτ που μάς συστήνεται πριν την εμφάνισή τους στο Gagarin

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΧΟΤΟΠΙΑ - Θάλασσα
Τα ΗΧΟΤΟΠίΑ είναι ένα ηλεκτρονικό οπτικοακουστικό σχήμα. Χρησιμοποιούν αναλογικο-ψηφιακά συνθεσάιζερ και οπτικό υλικό από νουάρ ελληνικές ταινίες χτίζοντας φανταστικές ιστορίες. Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου είναι καλεσμένοι των Drog A Tek (εκλεκτικές συγγένειες) στο Gagarin.  Λίγο πριν, μας συστήνουν το κινηματογραφικό γκρικ-πoπ σύμπαν τους και μας λένε όλητην ιστορία από την αρχή.
 
Πώς προέκυψε αυτό το ιδιαίτερο μουσικό project; 
Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης ήθελε να κάνει κάτι νέο. Το Τηλεματικό Μυρμήγκι έψαχνε για καιρό να κάνει κάτι μουσικό. Ο Παναγιώτης Τομαράς που μας βοηθάει με τα βίντεο ψαχνόταν εξίσου. Ενώ γνωριζόμασταν όλοι από καιρό έτυχε να συνεργαστούμε στις αρχές του 17 σε μία παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη για το εθνικό θέατρο όπου και φτιάξαμε το πρώτο κομμάτι, χωρίς φυσικά να ξέρουμε ότι ήταν το πρώτο. Έπειτα... Συνεχίσαμε.
 

Πόσο χρόνο χρειάζεται η σύλληψη και  παραγωγή ενός νέου ηχητικού τοπίου; 
Είναι ανά περίπτωση. Γενικά οι χρόνοι μας είναι σύντομοι. Αρχίζουμε με κάτι, το στριμώχνουμε στη γωνία και ύστερα το χτυπάμε αλύπητα μέχρι να γίνει σμάρι (=ζυμάρι).
 
Με ποιο γνώμονα διαλέγετε τις ταινίες, τις σκηνές και τις φράσεις που ντύνετε μουσικά; 
Πιο πολύ λειτουργούμε με την αίσθηση. Για παράδειγμα φτιάχνουμε κάτι μουσικά και ύστερα χαζεύοντας ταινίες κάποια κολλάει περισσότερο από τις άλλες. Μερικές φορές με το που φτιάξουμε κάτι ανοίγουμε μια ταινία και πέφτουμε σε ένα σούπερ διάλογο και λέμε «ωπ! εδώ είμαστε». Άλλες φορές ψάχνουμε-ψάχνουμε-ψάχνουμε και στο τέλος κάτι βρίσκουμε. Σίγουρα έχουμε μία προτίμηση στις ταινίες νουάρ. Σε γενικές γραμμές πρώτα έρχεται η μουσική και η ευρύτερη ατμόσφαιρα μίας ταινίας.
 

Ποια φράση ταινίας που έχετε επενδύσει μουσικά σας έχει στοιχειώσει και γιατί; 
Τηλεματικό:
Ν. Τριανταφυλλίδη: -Τι έχεις; [σιωπή]
Γ. Φούντας: -Σκέφτομαι. [σιωπή]
 
Διότι αρκετές φορές δεν καταλαβαίνω τι μου συμβαίνει και γενικά σκέφτομαι. Μου αρέσει επίσης η σιωπή.
 
Στέφανος:
Γ. Φούντας: -Πέρασα και 'γώ χιλιάδες νύχτες με εφιάλτες/ ξύπνησα χιλιάδες φορές μούσκεμα στον ιδρώτα/ κυνηγημένος από φαντάσματα.
 
Νομίζω οι παραπάνω λέξεις εξηγούν τον λόγο από μόνες τους. Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε βρεθεί σε αντίστοιχες καταστάσεις.
 
Παναγιώτης:
Α. Λαδικού: -Αντίο.
 
Είναι μία λέξη που όποτε την ακούω κάτι σπάει μέσα μου ανεπιστρεπτί.
 
Τι σας γοητεύει στο παλιό ελληνικό σινεμά ώστε να αποτελεί για εσάς πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης; 
Η απλότητα και το τραγικό.
 

Ποια είναι η πιο αγαπημένη σας σκηνή που έχετε επενδύσει μουσικά και γιατί;
Δεν έχουμε κάποια που να μας αρέσει περισσότερο από της άλλες, ίσως να υπάρχουν κάποιες που να μη μας αρέσουν τόσο όσο οι υπόλοιπες. Η κάθε μία για μας έχει κάτι το ξεχωριστό και κάτι το δικό της.
 
Ποια φράση από ταινία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου θα επιλέγατε να πειράξετε; 
Στέφανος: Από το «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη «Λουκααά!! Φεύγουμε ρεε!».
 
Τηλεματικό: Αν και δε με ενδιαφέρει για την ώρα κάτι τέτοιο, θα έλεγα τις ταινίες του Αλέξανδρου Βούλγαρη, τις οποίες βέβαια δεν έχω δει αλλά για κάποιον αόριστο λόγο νιώθω να υπάρχουν ακατέργαστα διαμάντια διαλόγων εκεί μέσα.
 
Ποιον ηθοποιό θα βάζατε στο ασπρόμαυρο φόντο μιας ταινίας; 
Μας ενδιαφέρει η ατμόσφαιρα του τότε πλαισιωμένη από το σήμερα και αντιστρόφως. Οι σύγχρονοι ηθοποιοί αν και πολύ πιθανό να είναι εξαιρετικοί δεν έχουν το φορτίο του χρόνου που πέρασε. Δεν έχει προλάβει να ωριμάσει η παρουσία και το εκτόπισμά τους. Δεν έχει να κάνει με τις ικανότητές τους, είναι ο χρόνος, που ότι και να κάνει κανείς έχει τη δική του ταχύτητα. Ίσως σε 20 χρόνια θα μπορούμε να απαντήσουμε πιο συγκεκριμένα. Βέβαια υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να αναθεωρήσουμε. (Γέλια)

 
Ποιο σημερινό αστικό τοπίο θα πλαισίωνε οπτικά μια σύνθεσή σας; 
Τηλεματικό: Εμ... Ίσως ένα βιομηχανικό και γλυκά φορτισμένο τοπίο. Δεν μπορεί να μου έρθει κάποιο συγκεκριμένο.
 
Στέφανος: Η ιντάστριαλ ζώνη της Δραπετσώνας και η τότε κακόφημη περιοχή των καμπαρέ και των σπιτιών με τα κόκκινα φανάρια της Τρούμπας.
 
Παναγιώτης: Ναι, αυτό!
 
Πώς θα χαρακτηρίζατε σε κάποιον με δυο λέξεις αυτό το μουσικό σας πείραμα;
 

Κωμικοτραγικό γκρικ-πoπ.


info
Gagarin, Λιοσίων 205, Μετρό/ΗΣΑΠ Αττική. Είσοδος €8, €10 (ταμείο). Προπώληση: viva.gr, τηλεφωνικά στο 11 876, Reload, Seven Spots, Media Markt, Ευριπίδης, Viva Kiosk Συντάγματος (Ερμού 1 , καθημερινά 9:00-21:00), Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00), Syd Records (Πρωτογένους 13 Ψυρρή). Στις 16 Φεβρουαρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται το ταξίδι του με τον David Bowie στην Ελλάδα
Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται το ταξίδι του με τον Ντέιβιντ Μπόουι στην Ελλάδα

«Στις 3 μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Ίγκι Ποπ μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για στους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας…»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.