Μουσικη

Οι Gang Of Four στην Ελλάδα

Στο Φεστιβάλ Αναιρέσεις

Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξεκίνησαν το 1976 από μια παρέα αριστερών φοιτητών στο τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Leeds από όπου ξεπήδησαν οι Μekons και οι Delta 5. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο πρόεδρος του τμήματος εκείνη την περίοδο T.J. Clark ήταν μέλος του σύντομου βρετανικού κεφαλαίου της Καταστασιακής Διεθνούς. Πήραν το όνομά τους από την "συμμορία των τεσσάρων" που κυβέρνησε αμέσως μετά το θάνατο του Μάο τον Σεπτέμβριο του 1976, μέχρι τη σύλληψη τους το Μάιο του '77.

Mέσα σε μια περίοδο μεγάλης κοινωνικής έντασης και υψηλής ανεργίας η ακροδεξιά ανέβαινε παράλληλα με τα μαοϊστικά και τροτκιστικά κινηματα. Το Leeds έγινε φυτώριο για το National Front ενώ νεοναζιστικές ομάδες όπως το British Movement και η League of St George δραστηριοποιούνταν στην περιοχή. Στην πρώτη τους συναυλία τον Mάιο του 1977 οι skinheads ήταν έτοιμοι για φασαρία. Είχαν βάλει στο μάτι τον Andy Gill μέχρι που κάποια στιγμή κατέβασε την κιθάρα του στο κεφάλι του ενός. Πρώτη επιρροή του Gill το παίξιμο του Wilko Johnson των Dr. Feelgood, ο μπασίστας Dave Allen ήθελε να παίξει μουσική σαν του Stevie Wondeρ αλλά heavy και κάπως έτσι εισέρχονται στην ζώνη του punk-funk που πολλές δεκαετίες αργότερα θα επιστρέψει copy paste.

Aντί για τα καθιερωμένα seventies σολαρίσματα oι Gang Of Four είχαν αντι-σόλο με συνεχή κοψίματα και παύσεις. Σύντομα αναγνωρίστηκαν ως νέοι Clash με βελτιωμένη σύνθεση. Nτεμπούτο με το "Damaged Goods" τον Οκτώβριο του 1978 που λίγα χρόνια αργότερα θα κολλήσει στο μουσικό μυαλό του Mπάμπη Παπαδόπουλου για να δημιουργηθεί η "Ταξιδιάρα Ψυχή". 

Επηρεασμένοι από το μπρεχτικό θέατρο, τις τεχνικές του Godard και διαβάζοντας προσεκτικά τα κείμενα του Mαρξ βάζουν την πολιτική στο ροκ χωρίς τα κηρύγματα του Tom Robinson, χωρίς διάθεση διδακτισμού, ανακατεύοντας το funk με το punk. Με το ντεμπούτο  άλμπουμ "Entertainment!" δημιουργούν ένα από τα πιο σημαντικά άλμπουμ της post-punk περιόδου.

Περιόδευσαν δύο φορές στο δύσκολο αμερικανικό κοινό και επηρέασαν πολλά επερχόμενα γκρουπ όπως οι Romeo Void, Red Hot Chili Peppers, ο Gill ήταν ο παραγωγός του πρώτου τους άλμπουμ, Girls Against Boys, Εx, Franz Ferdinand, Bloc Party, Rapture, η λίστα είναι ατελείωτη. Eπανενώθηκαν δύο φορές στα 90s και ξανά το 2004. Το 2006 αποχώρησαν ο μπασίστας Dave Allen και ο ντράμερ Hugo Burnham. Σήμερα οι κιθάρες του Andy Gill στηρίζονται στο rhythm n’ section του μπασίστα Thomas McNeice και του ντράμερ Mark Heaney, με τον John Gaoler στο μικρόφωνο. Έρχονται στην Ελλάδα με καινούργιο υλικό και όλη την post punk ιστορία τους. Support από τα Μωρά στη Φωτιά του Στέλιου Σαλβαδόρ, ενώ το live της Αθήνας θα ανοίξουν οι Victory Collapse. Λογικό.

7/6 Αθήνα (Γεωπονική Σχολή – Ιερά οδός 54, Ελαιώνας)

8/6 Θεσσαλονίκη (Πρώην Στρατ/δο Παύλου Μελά – είσοδος έναντι δημαρχείου Σταυρούπολης)

Είσοδος 5 €