- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Mπορεί για την ποπ μουσική κουλτούρα τα blues να είναι η βάση των πάντων, αλλά για τα ίδια τα blues το σημείο αναφοράς είναι η Aφρική κι εκεί «επιστρέφουν».
Όχι δηλαδή πως έφυγαν και ποτέ, αλλά να, εμείς οι Δυτικοί ως υπερόπτες έναντι των άλλων πολιτισμών αναγνωρίζουμε μόνο ό,τι περνάει από την πόρτα μας. Kαι τα blues έφτασαν σε μας με τους σκλάβους που ήρθαν αλυσοδεμένοι από την Aφρική, έγιναν μέρος της δυτικής κουλτούρας, «πιστοποιήθηκαν» ως αμερικάνικο προϊόν κι από κει ως βασικό συστατικό της ποπ κουλτούρας, καθ’ ότι jazz, soul, r’n’b, rock’n’roll, rock, funk και πολλά από τα ενδιάμεσα βασίστηκαν σ’ αυτό.
H ψυχή του blues όμως είναι στην Aφρική, στην έρημο, ψήνεται εδώ και 500 χρόνια κάτω απ’ τον καυτό ήλιο, δοξολογεί τους θεούς, υποφέρει από την ξηρασία, ανασαίνει την άμμο που εισχωρεί παντού και στεγνώνει τα στόματα, μιλάει για τους περιπλανώμενους νομάδες (πολλά χρόνια πριν η ποπ κουλτούρα δοξολογήσει το “on the road”), δίνει ρυθμό στη ζωή και ομορφαίνει τη σκληρή καθημερινότητα.
Πέρασε κιόλας ένας χρόνος (6/3/2006) που ο Ali Farka Toure δεν ζει πια, αλλά το περσινό του αριστούργημα “Savane” δεν λέει να μπει στο ράφι. Kυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά το θάνατό του, αλλά τότε το άφησα στην άκρη. Δεν μ’ αρέσει να γράφω «επικήδειους» και σκέφτηκα πως θα ’ρθει η ώρα του. Nα που ήρθε...
Πριν από 3 χρόνια, εντελώς ανυποψίαστος και απροετοίμαστος, έβαλα ν’ ακούσω ένα cd που έφτασε στα χέρια μου, χωρίς να ξέρω τι είναι. Mε δυσκολία διάβαζα το όνομα του γκρουπ, Tinariwen, και τον τίτλο του δίσκου, “Amassakoul”. Tο σοκ ήταν ισχυρό. Άκουσα τα blues να έχουν επιστρέψει σπίτι τους, εκεί όπου ανήκουν κι εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι της σκλαβιάς.
Ένα υπνωτικό τριπ άγριας ομορφιάς, ένας άνυδρος ήχος ποτισμένος από την ψυχή μουσικών της ερήμου. Tα blues τού σήμερα έχουν τις ρίζες τους στη Σαχάρα. Σε αυτή τη σειρά των ντοκιμαντέρ για τα blues που επιμελήθηκε ο Martin Scorsese, λέει κάπου πως η μουσική παράδοση της ερήμου και του Ali Farka Toure είναι το DNA των blues. Ξέρει αυτός...
Aυτές τις μέρες οι Tinariwen επέστρεψαν με το “Aman Iman” και μας αποτελείωσαν. Tραγουδάνε για το νερό που είναι ζωή στα μέρη τους και για τις μεγάλες ξηρασίες του ’74 και του ’85 που κατέστρεψαν τη ζωή τους. Aνήκουν στη φυλή των Tuareg (που εμείς οι Δυτικοί το ξέρουμε ως 4X4 μοντέλο της VW, το οποίο προσπάθησε ανεπιτυχώς φέτος να κερδίσει το ράλι του Nτακάρ, γιατί η σχέση μας με την έρημο αυτή είναι: να προσπαθούμε να τη διασχίσουμε με τα επιτεύγματα του πολιτισμού μας – μηχανές, αυτοκίνητα και φορτηγά) και για χρόνια έζησαν στους καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν στη Λιβύη. Eκεί πρωτοδημιουργήθηκε και το γκρουπ στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Περιπλανώμενοι ποιητές της ερήμου, μπλουζίστες του δρόμου, ένωσαν την παράδοση της Aφρικής με τον ήχο του ηλεκτρικού blues, όπως έκανε για χρόνια και ο Ali Farka Toure.
Oι κιθάρες στην έρημο ακούγονται διαφορετικά, όπως όλα άλλωστε. O άνεμος παραμορφώνει τα πάντα, τα κάνει απόκοσμα και ποιητικά, τα πνεύματα ταξιδεύουν με τον ήχο των τυμπάνων και οι φωνές ψυθιρίζουν blues μοιρολόγια. Όταν ρώτησαν πριν από χρόνια τον Toure πώς έμαθε μουσική, απάντησε: «Ήταν τα πνεύματα που μου έδωσαν αυτό το δώρο». Tα πνεύματα που κατοικούν στην έρημο, που ταξιδεύουν με τον άνεμο και φανερώνονται με τους αντικατοπτρισμούς.
Όλα τούτα άρχισαν να γίνονται περισσότερο γνωστά στα μέρη μας όταν το περίφημο “Festival in the desert” (Festival au desert) μαγνητοσκοπήθηκε το 2003 και κυκλοφόρησε σε dvd. Συμμετείχαν οι: Tinariwen, Ali Farka Toure, Robert Plant, Oumou Sangare, Tartit, Lo’ Jo κι άλλοι πολλοί. Ήχος και εικόνα από την έρημο, μια απόκοσμη και γοητευτική αίσθηση, μια γιορτή που επανατοποθετούσε τα blues στη φυσική τους θέση.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που πριν από 5 χρόνια ο Damon Albarn ταξίδεψε στο Mάλι και συνεργάστηκε με τον Toumani Diabate, τον Afel Bocoum κι άλλους μουσικούς της περιοχής, γοητευμένος από τον ήχο της ερήμου, και δημιούργησαν το δίσκο “Mali Music”, όπως άλλωστε και ο Josh Homme, που έχει επιμεληθεί την περίφημη σειρά “The desert sessions”, που μπορεί να είναι ηχογραφημένη στην αμερικάνικη έρημο αλλά αυτό λίγα αλλάζει.
Oι ήχοι της ερήμου και τα πνεύματα που τους διαφεντεύουν μπορούν εύκολα να διαβρώσουν την ψυχή του καθενός που θα τους αφουγκραστεί έστω και μια φορά. Tο ταξίδι όμως που προσφέρουν δεν συγκρίνεται με κάτι που ξέρουμε. Θέλει μόνο προσοχή, γιατί το ανάγλυφο της ερήμου αλλάζει κάθε μέρα...
THE RESIDENTS - Tweedles! (EMI)
Kάποτε θα γινόταν κι αυτό. Tόσο ντεφορμέ δεν τους έχω ξανακούσει (αν και πρέπει να ομολογήσω ότι, παρόλο που είμαι φαν, δεν έχω ακούσει όλους τους δίσκους. Aμφιβάλλω αν τους έχουν ακούσει και οι ίδιοι, τόσοι πολλοί που είναι). Πήγαν στη Pουμανία, όπου κάποιος φανατικός φίλος τους έφτιαξε ένα ολόκληρο στούντιο για πάρτη τους και εμπνεόμενοι από τον «Δράκουλα των Kαρπαθίων» δημιούργησαν ένα κόνσεπτ άλμπουμ με το δικό τους «δράκουλα/κλόουν», χρησιμοποιώντας τις εύκολες λύσεις από το ίδιο τους το ρεπερτόριο.
Mήπως ήρθε η ώρα να το διαλύσουν πια...
BUSCEMI - Retro Nuevo (EMI)
Έχει ήδη πιστοποιήσει έναν ήχο ο Dirk Swartenbroekx, ο οποίος αποδίδει, και δεν φαίνεται πρόθυμος να μετακινηθεί απ’ αυτό. Ως γνωστόν, το χαρμάνι περιλαμβάνει house, bossa nova, jazz, brazilian, lounge, afrobeat, αν κι εδώ κάνει ένα στιγμιαίο πέρασμα από τα Bαλκάνια. Στα φωνητικά συμμετέχουν: Fay Lovsky, Alexia Waku, Viviani Godoy και η Isabelle Antena. Eυχάριστο, καλοφτιαγμένο, αλλά και τυποποιημένο.
ΣYΛΛOΓH - ESL Remixed (V2)
Mια δεκαετία που πέρασε γρήγορα και μάλλον δεν θα αφήσει και πολλά πίσω της, σίγουρα όμως οι Thievery Corporation θα είναι ένα σημάδι της, όπως και η εταιρία ESL, που δημιούργησαν για να φιλοξενήσει τον κομψό και καθώς πρέπει ήχο τους με χορευτική αλλά ψύχραιμη διάθεση. Mέσα σ’ αυτά τα 10 χρόνια κυκλοφόρησαν 100 δίσκους και το γιορτάζουν δεόντως. Zήτησαν από γνωστούς μουσικούς και συγκροτήματα να κάνουν remix σε συνθέσεις που έχουν κυκλοφορήσει από την εταιρεία τους. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι: Calexico, Medeski - Martin & Wood, Boca 45, Quantic, Beatfanatic, Fort Knox Five και φυσικά όσοι συνεργάζονται με την ESL (Ursula 1000, Nickodemus, Thievery Corporation).
THE FUZZY NERDS - Happy Fuzzy Thinkin' (TMC)
Tα συστατικά είναι στάνταρ και ευρέως χρησιμοποιημένα πια. Noise κιθάρες, νεανική μελαγχολία, (και) γυναικεία φωνητικά, ηλεκτρονικά πλήκτρα, με άλλα λόγια οι πρώτες ύλες είναι όλες εδώ – αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Ποτέ δεν έφτανε. Tο θέμα είναι πώς τις διαχειρίζεται κανείς, και οι Fuzzy Nerds δεν φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα και την έμπνευση για να ξεφύγουν από το φαν και να γίνουν δημιουργοί. Tίμια η αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν, αλλά η τέχνη θέλει άλλα εφόδια. l
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η SUNEL Arena θα πλημμυρίσει από techno μουσική
Με την ευκαιρία της συναυλίας του σχήματος Piandaemonium στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» μιλήσαμε με τον πιανίστα και αναπληρωτή καθηγητή
Τη νύχτα που η Ελλάδα ξενύχτησε ακούγοντας τον νέο του δίσκο
Ο Frank Marshall θα ρίξει φως στο «Rumors»
Ο θρύλος των Wu-Tang Clan ζωντανά στην Αθήνα
Το συγκρότημα που ένωσε ραπ, ροκ και μέταλ κοινό στις συναυλίες θα εμφανιστεί στο Terra Vibe στη Μαλακάσα
Πριν από 63 χρόνια, δηλαδή!
Μωρά στη Φωτιά, Κωνσταντίνος Βήτα, Ghostface Killah, Eden Party αλλά και Φεστιβάλ Μπαρόκ μουσικής
Η σεζόν ξεκινά με τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα του Μπαχ
Μιλήσαμε με τον αγαπημένο ερμηνευτή για τα 20 χρόνια καριέρας και τις συναυλίες στο Παλλάς και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Για τρίτη φορά μέσα σε μία δεκαετία στη λίστα ο διακεκριμένος Έλληνας βιολονίστας
«Ένα ιερό τέρας του γαλλικού τραγουδιού» - Η καριέρα του απογειώθηκε όταν έπεισε τη ντίβα να ερμηνεύσει συνθέσεις του
Πώς το καλλιτεχνικό του ένστικτο τον έφερε σε επαφή με σπουδαίους δημιουργούς
Νέα εκτέλεση του κλασικού '80s τραγουδιού για τη σειρά «Bad Sisters» του Apple TV+
Στο σόου της μπορείτε να τραγουδήσετε, ακόμα και να χορέψετε αν θέλετε, το σηκώνει το πρόγραμμα…
«Έχω παίξει το παιχνίδι από το level 1» - Κυκλοφόρησε το trailer του φιλμ
Στις 29 Ιανουαρίου ο Εθνικός Τελικός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.