Μουσικη

Hot(;) Summer Nights

Πάρε μια γεύση από τις επερχόμενες -«άνοιξη-καλοκαίρι»- συναυλίες λίγο πριν γίνουν

Μάκης Μηλάτος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Και πάλι καλά να λες που γίνονται ακόμη συναυλίες και κυρίως που ο κόσμος ανταποκρίνεται. Βέβαια όσα συμβαίνουν δεν έχουν σχέση με το «ένδοξο» παρελθόν αλλά απ’ την άλλη δεν απέχουν και πολύ εδώ που τα λέμε. Με την ίδια λογική των σίγουρων επιλογών, των επαναλήψεων πετυχημένων συναυλιών και των σχημάτων που είναι αγαπητά στην Ελλάδα και έχουν αρκετά χρονάκια στην πλάτη τους, πορευόμαστε και αυτό το διάστημα της κρίσης, όπως και πριν απ’ αυτήν. Για να δεις και να ακούσεις αυτό που συμβαίνει τώρα, πρέπει να ταξιδέψεις σε «προηγμένες» χώρες...

Πριν αποφασίσεις, λοιπόν, αν θα πας και πού (money talks) ή, για να είμαι πιο ακριβής: αν θα ξαναπάς, μπορείς να δεις και να ακούσεις μουσικούς και συγκροτήματα των επερχόμενων συναυλιών από πρόσφατα (ως επί το πλείστον) live τους.

10&11/5 - Billy Cobham - Gazarte

Δεν το βάζει κάτω, παρότι πια πλησιάζει τα 70, ο σπουδαίος τζαζ ντράμερ με τη μεγάλη ιστορία και τις πάμπολλες συνεργασίες που τον τελευταίο καιρό κοιτάζει κι αυτός προς την ανατολή.


10/5 - Depeche Mode - Μαλακάσα

Το φαν κλαμπ είναι μεγάλο, μας τη «χρωστάνε» τη συναυλία, έχουν και καινούργιο δίσκο... ο ιδανικός συνδυασμός για να ξανάρθουν.


16&17/5 - Swans - Μύλος και Fuzz (αντίστοιχα)

Μεγάλη μουσική ιστορία, σοβαρή συμβολή στη δημιουργία του μύθου της «νεοϋορκέζικης σκηνής» και με έναν εξαιρετικό δίσκο για το 2012, που δικαίως ήταν σε όλες τις λίστες. Πρέπει να το δεις αυτό το συγκρότημα πριν σταματήσεις να είσαι «εναλλακτικός».


16,17,18,19/5 - Plissken Festival

Εξαπλώνεται σε πολλά σημεία της πόλης (Hub, Six D.O.G.S., Tora K 44) με μικρότερα live και το «καλό» μας το φιλάει για τις 18/5 στον Ελληνικό Κόσμο με 2 σκηνές και πολλά «τώρα που συμβαίνει» σχήματα. Μεταξύ άλλων και οι: Dream Koala, Egyptian Hip-Hop, Fucked Up, Beat Culture, Death Grips, Larry Gus, Moullinex, Oy, ενώ η φημολογούμενη συμμετοχή των...Trial of Dead δεν επιβεβαιώνεται ως τώρα.


17&18/5 - Oi Va Voi - Gazarte

Το αγγλικό σύνολο με την ισραηλιτική καταγωγή φέρνει στο παρόν την εβραϊκή και σεφαραδίτικη μουσική παράδοση και ο ήχος τους βρήκε με την πρώτη ανταπόκριση από το αθηναϊκό κοινό. Γι’ αυτό και επιστρέφουν, άλλωστε.


24,25,26/5 - Dee Dee Bridgewater - Gazarte

Μεγάλη μορφή της τζαζ με σπουδαίες ερμηνευτικές δυνατότητες, που τελευταία αναζητά τις μουσικές της ρίζες στη mama Africa.


24/5 - the Residents - Fuzz

Ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα της Αμερικής, ως τρίο πλέον, γιορτάζει 40 χρόνια μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης μουσικής ιστορίας, παραμένοντας ένα καλά κρυμμένο μυστικό.


1/6 - Dream Syndicate - Gagarin

Ο παλιόφιλος Steve Wynn και η (περίπου) παλιά παρέα του, ξαναβρέθηκαν για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από το εμβληματικό «The Days of Wine and Roses», που το παίζουν ολόκληρο αλλά όχι μόνο αυτό.


14/6 - Patricia Kaas - Badminton

Αφού έφτασε κι αυτή να γίνει μία ακόμη «μεγάλη ντίβα» της γαλλικής μουσικής πραγματικότητας, λογικό είναι να θέλει να αναμετρηθεί και με τα τραγούδια της Εντίθ Πιάφ.


27/6 - Clutch - Vox

Καλοκαίρια (και χειμώνες) στην Ελλάδα χωρίς σκληρό ροκ γίνεται;


28/6 - Jane Birkin - Θέατρο Βράχων

Η «κυρία του κυρίου» αναμοχλεύει την πολύ σέξι και πολύ αποδοτική μουσική της συμβίωση με τον Serge Gainsbourg, με την αμέριστη συμπαράσταση της Δήμητρας Γαλάνη και του Φοίβου Δεληβοριά.


1/7 - Slayer + Down - Φάληρο

Επαναλαμβάνω... Καλοκαίρια (και χειμώνες) στην Ελλάδα χωρίς σκληρό ροκ γίνεται; Όχι βέβαια.


1/7 - Diana Krall - Ηρώδειο

Η Μαλακάσα δεν της ταίριαξε (φυσικά) και επιστρέφει σε ένα χώρο που συνάδει με τον ήχο και το στιλ της και στο οποίο το κοινό της μπορεί και θέλει να πάει.


9/7 - Dead Can Dance - Rockwave

Με ένα άλμπουμ που έχει τίτλο «Anastasis», με τον Bredan Perry να παίζει μπουζουκάκι και να δηλώνει ερωτευμένος με την (αρχαία έστω) Ελλάδα, λογικό δεν είναι να επιστρέφουν σε σύντομο χρονικό διάστημα για μία φορά ακόμα; Κατά τα άλλα στο φετινό Rockwave, μέχρι στιγμής, οι «συνήθεις ύποπτοι»: Marky Ramone, 1000Mods, Saxon, Craig Walker... και βλέπουμε.


31/7 - Roger Waters - O.A.K.A.

Ο «πιο πετυχημένος οικοδόμος» της χρονιάς 2012-2013 επανέρχεται για να ξαναχτίσει και να ξαναγκρεμίσει τον εντυπωσιακό τοίχο του.