Μουσικη

Αποκλειστικό: Ένα podcast από τη Yasmin Levy για το athensvoice.gr

Ιδανικό για την άνοιξη

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38747-83160.jpg

H Yasmin Levy μάς έστειλε το podcast με τα αγαπημένα της τραγούδια και τις σκέψεις της για το καθένα:

1.Billie Holiday - You've Changed

Η Billie Holiday είναι το είδωλό μου. Μεγάλωσα τραγουδώντας το και είναι τόσα πολλά τα τραγούδια της που με συγκινούν. Την τελευταία φορά που συνάντησα τον Charlie Gillett, έναν από τους αγαπημένους μου ραδιοφωνικούς παραγωγούς στο BCC που δυστυχώς έφυγε το 2010 από τη ζωή, του έλεγα πόσο πολύ ήθελα να βρω το συγκεκριμένο τραγούδι. Πριν το τέλος της εκπομπής του με ξάφνιασε όταν το βρήκε στα αρχεία και μου το χάρισε. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τη χαρά που μου έδωσε η χειρονομία του.

2.Carlos Gardel - Por Una Cabeza

Ο Gardel μού άνοιξε ένα μαγικό κόσμο με τα χρώματα του ταγκό. Τα τραγούδια είναι γεμάτα δράμα, πάθος και πόνο. Αμέσως μόλις άκουσα αυτό το τραγούδι, ένιωσα σαν να γεννήθηκα για αυτή τη μουσική. Μια υπέροχη μελωδία με τη σπουδαία φωνή του Gardel. Αριστούργημα!

3. Antonio Molina - La Ηija De Juan Simon

Ένας σπουδαίος Ισπανός τραγουδιστής των coplas, που έχει πεθάνει εδώ και δύο δεκαετίες. Τον θεωρώ γκουρού στην ερμηνεία. Μου πήρε χρόνια για να βρω το κουράγιο να το «ακουμπήσω» στο άλμπουμ Sentir. Ένα από τα πιο θλιμμένα τραγούδια που έχω ακούσει ποτέ. Απλώς το λατρεύω.

4. Remedios Amaya - Me Voy Contigo

Μια από τις μεγαλύτερες φλαμένκο τραγουδίστριες σε παραγωγή του σημαντικότερου κιθαρίστα του είδους Vicente Amigo. Αυτό το τραγούδι είναι ιδιαίτερο για μένα, καθώς το άκουσα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο φλαμένκο στη Σεβίλλη, πριν από πολλά χρόνια. Η ερμηνεία, η μουσικότητα, η παραγωγή, είναι μερικά από τα καλύτερα που υπάρχουν στο είδος. Υπέροχο.

5. Edith Piaf - Non, Je Ne Regrette Rien

Την θαυμάζω σαν προσωπικότητα και σαν ερμηνεύτρια. Τα τραγούδια, η ιστορία, αυτή η απίστευτη ικανότητά που διέθετε να παράγει μια τόσο θεία φωνή από το κοκαλιάρικο σώμα της, δεν σταματούν ποτέ να με εκπλήσσουν. Η μουσική της με συνοδεύει για χρόνια.

6. Bebo & Cigala - Corazon Loco

Δύο από τους πιο επιτυχημένους μουσικούς της σύγχρονης μουσικής ιστορίας μαζί. Ο κουβανός πιανίστας Bebo Valdez και ο τραγουδιστής του φλαμένκο Diego El Cigala. Δύο μουσικοί κολοσσοί που δημιούργησαν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Αφιερωμένο στη μνήμη του Bebo Valdez, που έφυγε από τη ζωή στα τέλη Μαρτίου.

7. Ελένη Βιτάλη - Μπαλαμό

Διασκευασμένο από το αγαπημένο μου ισπανικό τραγούδι “Naci en Alamo”, που ακούστηκε στην ταινία “Vengo” (του Tόνι Γκατλίφ). Το ερμηνεύω εδώ και χρόνια, πάντα το βρίσκω ακαταμάχητο. Ήταν μοναδική χαρά, όταν καταφέραμε πριν από λίγα χρόνια να το ηχογραφήσουμε στην Αθήνα μαζί με την Ελένη Βιτάλη.

8. Julio Iglesias - Abrazame

Η μουσική του με συνοδεύει από τα παιδικά μου χρόνια. Μια μουσική αγάπη που μου πέρασε η μητέρα μου. Εξακολουθώ να ονειρεύομαι ένα ντουέτο μαζί του.

9. Luciano Pavarotti - E Lucevan Le Stele

Σε μια άλλη ζωή θα ήθελα να είμαι τραγουδίστρια της όπερας. Μια μορφή φωνητικής μαγείας. Πριν από χρόνια έκανα αίτηση για να την σπουδάσω στην Jerusalem Academy of Music, αλλά απορρίφθηκε. Εκείνη τη στιγμή διαλύθηκα, αλλά όπως το βλέπω σήμερα ήταν για καλό, καθώς θα με οδηγούσε σε διαφορετική κατεύθυνση και σίγουρα δεν θα τραγουδούσα με τον τρόπο που τραγουδάω σήμερα.

10. Isaac Levy - Una Pastora

Για πολλά χρόνια φοβούμουν να προσεγγίσω αυτό το τραγούδι, λόγω του σεβασμού που τρέφω για τον πατέρα μου και μια αίσθηση ότι ποτέ δεν θα το έκανα σωστά. Αλλά πριν από λίγα χρόνια πείστηκα τελικά ότι έπρεπε να τραγουδήσω ντουέτο με τον πατέρα μου ένα λαντίνο. Πρόκειται για μια ηχογράφηση που έγινε πριν από μισό αιώνα, πολύ πριν γεννηθώ. Χάρη στην τεχνολογία μπορέσαμε να υλοποιήσουμε αυτό το ντουέτο ακριβώς σαν να στεκόμαστε στο στούντιο δίπλα δίπλα.


*H Jasmine Levy θα είναι στην Αθήνα στις 20 Απριλίου 2013 για μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με επιλογές από τα άλμπουμ της “Libertad” και “Sentir”,  παραδοσιακά κομμάτια της Μεσογείου, ladino και Σεφαραδίτικα.

n

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκάς Καρυτινός: Συνέντευξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και διακεκριμένο μαέστρο.
Λουκάς Καρυτινός: Η όπερα είναι η καρδιά μου και η συμφωνική μουσική η σκέψη μου

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο διακεκριμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό μαέστρος, μιλάει για τη μουσική αλλά και την εκτός μουσικής ζωή, με αφορμή τη συναυλία στο Ηρώδειο στις 12 Ιουλίου, όπου θα διευθύνει την ΚΟΑ με σολίστ την Κάτια Μπουνιτιασβίλι

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.