Μουσικη

Ghost Note Project: Sensomatic

Ο κιθαρίστας Ασκληπιός Ζαμπέτας μετά τις Τρύπες

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38307-82357.jpg

 Ασκληπιός Ζαμπέτας, κιθαρόνι δεινό και εξαίσιο, εκτελεί χρέη spokesman και μας μιλά για το πώς διάφοροι «συμμορίτες» από τις υπερμπάντες του χθες εξακολουθούν να παράγουν συμπαντικούς ήχους.

Ποιος και γιατί βάφτισε έτσι την μπάντα; Νονός της μπάντας είναι ο Χρήστος Τσαπράζης. «Ghost Note» είναι όρος που χρησιμοποιούν στην jazz για να περιγράψουν τις περαστικές νότες με ρυθμική αξία. Μας φάνηκε, λοιπόν, ταιριαστό και με τον τρόπο που παίζουμε αλλά και με αυτό που είμαστε, μια μπάντα δηλαδή που παίζει κυρίως instrumental μουσική. Στόχος είναι ο ακροατής να δίνει μεγαλύτερο βάρος σε αυτό που ακούει και να ταξιδεύει, παρά να συγκεντρώνει την προσοχή του στους μουσικούς πάνω στο πάλκο.

«…κανείς δε μένει χωρίς πατρίδα, όσο θα υπάρχει η Θεσσαλονίκη»: Νικηφόρος Χούμνος, 14ος αιώνας. Ακούγοντας όμως την μπάντα σας, ανακαλύπτω πως έχετε πατρίδες πολλές: την Αιθιοπία του Μουλάτου, το ψυχεδελικό Φρίσκο, τις βιομηχανικές καμινάδες στα πέριξ του Βερολίνου. Πνευστά, φάνκι rhythm section και απίστευτο speed στις κιθάρες. Πού το πάτε, παίδες, και γιατί; Δεν το πάμε πουθενά συγκεκριμένα! Η μπάντα ξεκίνησε σαν πείραμα με έναν μόνο στόχο: να παίξει ο καθένας μουσική που τον «φτιάχνει», που τον κάνει να αισθάνεται ωραία. Έτσι και με τη βοήθεια φίλων μουσικών, που προσθέσανε τα δικά τους χρώματα με τις μουσικές τους, ολοκληρώθηκε μια δουλειά που κανένας μας δεν είχε σχεδιάσει από την αρχή. Η λέξη κλειδί είναι «σύνθεση». Σύνθεση των ιδεών, των συναισθημάτων, των ονείρων όσων συμμετείχαν στην ηχογράφηση. Η Θεσσαλονίκη είναι πάντα η αφετηρία. Το τέλος μπορεί να είναι οπουδήποτε. Όταν, βέβαια, ήρθε η ώρα να μιξάρουμε μαζί με τον Χρήστο Μέγα μας βγήκε η πίστη!

Σαν η ίδια «συμμορία» να μη λέει να «τελειώσει»: μουσικοί από τις Τρύπες και τα Σπαθιά αλλά και session ντόπιοι παιχταράδες υπό τη σκέπη της εταιρίας All Together Now. Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη τα καλά τα πράματα δείχνει να τα εξορίζει στα υπόγεια, αφού ο ήχος της πόλης τα τελευταία χρόνια είναι σκυλάδικα και χαζοχάουζ. Πώς νιώθετε που το σήμερα είναι επιεικώς… σκατά; Από τότε που με θυμάμαι να παίρνω την κιθάρα μου και να πηγαίνω να βρω τους φίλους μου, έμπαινα σε κάποιο υπόγειο! Εκεί στα υπόγεια μπορείς να πεις ότι βουτούσαμε στη θάλασσα της δημιουργίας. Και όσο πιο βαθιά βουτούσες τόσο πιο υπέροχα πλάσματα ανακάλυπτες. Έχεις δίκιο, πριν κάποια χρόνια ο βυθός της πόλης μας είχε περισσότερο κόσμο. Άλλωστε, όλοι ξέρουμε ότι τα σκατά είναι αυτά που επιπλέουν!

Φέτος την άνοιξη οι Ghost Note Project θα… Η μπάντα θα παίξει live σε διάφορους χώρους συναυλιών σε όλη την Ελλάδα. Και επειδή «το γοργόν και χάριν έχει….», ήδη έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε στο στούντιο καινούργιες ιδέες, γιατί το ταξίδι αυτό δεν τελειώνει!

Ο δίσκος «Sensomatic» των Ghost Note Project κυκλοφορεί από την All Together Now (free download). Οι Ghost Note Project είναι οι: Ασκληπιός Ζαμπέτας (κιθάρα), Χρήστος Τσαπράζης (μπάσο) και Γιώργος Τόλιος (τύμπανα). Στο «Sensomatic» συμμετέχουν οι: Ευγενία Πατίκα (πιάνο και keyboards), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Χρύσανθος Χριστοδούλου (synths και electronics), Στέφανος Λαζαρινός (σαξόφωνο), Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Γιάννης Μαρίνος (τρομπόνι), Γεωργία Νταγάκη (κρητική λύρα), Ηλίας Αϊφαντής (Keyboards), Ζαμπέτα Ιζαμπέλα (τραγούδι, φωνητικά), Κώστας Παπαχρήστου (τρομπέτα, πιάνο) και ο Χρήστος (Skaiv) Τρυψιάνης (synths, electronics). Η ηχοληψία και η παραγωγή έγινε από τον Χρήστο Μέγα και τον Ασκληπιό Ζαμπέτα και το mastering από τον Τίτο Καργιωτάκη.

Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.