Μουσικη

Τα καλύτερα του 2013 (Vol.2)

Eικόνες, ήχοι και πληροφορίες από τη δεύτερη φουρνιά καλών δίσκων του 2013

Μάκης Μηλάτος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H γνώμη των πολλών έχει άλλο κύρος... Πολλοί κριτικοί εντύπων και μουσικών sites από όλο τον κόσμο συγκλίνουν στα ίδια άλμπουμ κι έτσι δεν αισθάνομαι κι εγώ μόνος... Συγκεντρώνουμε λοιπόν τους δίσκους που κατά κοινή ομολογία (με κριτικές και υψηλές βαθμολογίες από: Uncut, Pitchfork, Spin, Guardian, Q, Mojo, BBC Music, PopMatters, Times, All Music Guide, Paste Magazine, Consequence of Sound κλπ. είναι ενδιαφέροντες και σας τους παρουσιάζουμε με βασικές πληροφορίες, βίντεο, ήχο, τρέιλερ και ό,τι άλλο είναι διαθέσιμο.

Πριν λίγες εβδομάδες (19/2) ανεβάσαμε το Vol.1 και τώρα συνεχίζουμε με το Vol.2 και 12νέα άλμπουμ που -εν τω μεταξύ- συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία στις κριτικές. Θα επανερχόμαστε με αυτό το θέμα αρκετές φορές μέσα στη χρονιά, ώστε κάθε τόσο να έχετε μία εικόνα για το τι ενδιαφέρον –κατά τη γνώμη των κριτικών τουλάχιστον– κυκλοφορεί:

- Fleetwood Mac - Rumours (35th Anniversary Deluxe Edition)

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά άλμπουμ της "νεώτερης" περιόδου του συγκροτήματος, που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία το 1977 που πρωτοκυκλοφόρησε, παραμένει φρέσκο, ευχάριστο, με καλόγουστο ποπ περιεχόμενο και δυνατές μελωδίες. Η επετειακή επανακυκλοφορία περιλαμβάνει επί πλέον υλικό από εκείνη την περίοδο με ζωντανές ηχογραφήσεις και demos καθώς κι ένα dvd με το ντοκιμαντέρ: "The Rosebud Film".


- Ashley Monroe - Like a Rose

Το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ της νεαρής τραγουδίστριας της country που είναι και μέλος του γυναικείου γκρουπ "Pistol Annies".


- Fear of Men - Early Fragments

Το αγγλικό indie συγκρότημα που βλέπει το όνομά του να γίνεται ταχύτατα γνωστό, συγκεντρώνει σε έναν δίσκο τραγούδια από σινγκλάκια, EP's και σπάνιες εκδόσεις.


- The James Hunter Six - Minute by Minute

Ο παλαίμαχος της (λευκής) σόουλ επιστρέφει μετά από 5 χρόνια, συνοδευόμενος από μία μπάντα έμπειρων μουσικών, για ένα άλμπουμ παλιομοδίτικου "μαύρου" ήχου.


- Daniel Romano - Come Cry With Me

Ο σπαραξικάρδιος καναδός "κρούνερ" της country μουσικής που ως φιγούρα θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει ένα πέρασμα από κάποια ταινία του Wim Wenders, κυκλοφορεί τον 3ο του δίσκο.


- Bilal - A Love Surreal

Με ένα χαρμάνι από soul, jazz και funk και τον ήχο από την θρυλική -στα 70's- "σκηνή της Φιλαδέλφεια" (που είναι ο τόπος καταγωγής του) να τον συνοδεύει, ο Bilal φτάνει στο 3ο του άλμπουμ.


- Phosphorescent - Muchacho

Ο Matthew Houck ηχογραφεί τον 6ο του δίσκο στο Μπρούκλιν αλλά και στο Μεξικό, συνδυάζοντας την americana με τον ήχο της ερήμου και το σπαραξικάρδιο στιλ του.


- David Bowie - The Next Day

Καθόλου ρετρό, καθόλου ηλικιωμένο, καθόλου βαρετό, καθόλου κουρασμένο...Ο "λευκός δούκας" είχε λόγο που επέστρεψε.


- The Maverics - In Time

Επανασυνδέονται μετά από 10 χρόνια και μας θυμίζουν τι ήταν κάποτε τα φωνητικά country-rock συγκροτήματα.


- John Grant - Pale Green Ghosts

Αφού πέρασε απ' την κόλαση ο αρχηγός των The Czars, επέστρεψε πριν από 3 χρόνια με το εξαιρετικό σόλο άλμπουμ "Queen of Denmark" και τώρα με έναν ακόμη θαυμάσιο προσωπικό δίσκο αποδεικνύει ότι είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που τα προβλήματα που έζησε τον έκαναν καλύτερο και πιο μεστό.


- Torres - Torres

Η Mackenzie Scott από το Νάσβιλ κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον ντεμπούτο.


- Waxahatchee - Cerulean Salt

Η Katie Crutchhfield με παρελθόν στην μετα-πανκ σκηνή της Αλαμπάμα, συμμετέχοντας και στο γκρουπ: "P.S. Eliot" στο οποίο η δίδυμη αδελφή της Allison έπαιζε ντραμς, κυκλοφορεί τώρα τον 2ο προσωπικό της δίσκο. Το μουσικό της όχημα που ονομάζεται: "Waxahatchee" γίνεται πλέον οικογενειακή υπόθεση αφού συμμετέχει και η αδελφή της.


- Bassekou Koyate & Ngoni Ba - Jama Ko

Το νέο ανερχόμενο αστέρι από το Μάλι, που παίζει "ngoni" (ένα είδος αφρικάνικου λαούτου ή μαντολίνου) και το συγκρότημα του, στο οποίο συμμετέχει και η γυναίκα του Ami Sacko, φτάνουν στον 3ο τους δίσκο που - απ΄ότι φαίνεται- θα τους κάνει γνωστούς σε ολόκληρο τον κόσμο.