Μουσικη

Pieces of Juno: Mια νέα δημιουργός από τη Νορβηγία μάς συστήνει τον ήχο της

Όνειρα, ελληνική μυθολογία, sci-fi και μια κολεκτίβα μόνο για γυναίκες 

Γιώργος Δημητρακόπουλος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Όσλο τα κορίτσια ενώνουν τις δυνάμεις τους. Η Κοso είνια μια κολεκτίβα μόνο για γυναίκες. Δημιουργοί από διαφορετικές μορφές τέχνης αλληλοστηρίζονται, συνεργάζονται, έχουν το δικό τους club και δισκογραφική εταιρεία. Από τις συνιδρύτριες της δημιουργικής αυτής ομάδες είναι και η  Juno Jensen που υπογράφει με το όνομα Pieces of Juno ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ηλεκτρονικό ήχο. Μετά το ντεμπούτο της «Kalopsia» έχει έτοιμο το νέο της άλμπουμ «Τacenda» που κυκλοφορεί από την Koso στις 29 Σεπτεμβρίου μαζί με το πρώτο της single «Wild Flower». Της ζήτησαμε να μας μιλήσει για τη δημιουργική αυτή ομάδα, το νέο άλμπουμ, τα όνειρά της και το μουσικό ταξίδι από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα.

Pieces Of Juno by Sara Angelica Spilling

Για την επιλογή του ονόματος Pieces Of Juno. Συνηθίζω να καταγράφω τα όνειρα μου όταν είναι αρκετά έντονα και κάπως έτσι προέκυψε και το όνομα. Ξύπνησα στη μέση της νύχτας με την πρόταση αυτή σαν ηχώ από το υποσυνείδητο. Τη σημείωσα και την επόμενη μέρα ξεκίνησα να ψάχνω περισσότερα για αυτό. Αφού το γκούγκλαρα διάβασα για το διαστημικό σκάφος Juno που ξεκίνησε την αποστολή του στον Δία το 2011.  Αλλά και  για μια ρωμαϊκή θεότητα, αντίστοιχη με την Ήρα της ελληνικής μυθολογίας. Το 2016 αποφάσισα να αλλάξω το όνομα μου σε Juno και συμπτωματικά η διαδικασία ολοκληρώθηκε ακριβώς τη μέρα που το Juno έφτασε στο μαγνητικό πεδίο του Δία. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ηχογράφηση που βρήκα στο site της ΝASA. 

Moυσικό ξεκίνημα.Tα πρώτα μου τραγούδια τα έγραψα όταν ήμουν ακόμη στο σχολείο. Νομίζω στα 13 μου. Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς γιατί η σχέση μου με τη μουσική ξεκίνησε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. 

Άρχισα να δουλεύω το «Kalopsia» το 2014 και το «Tacenda» προέκυψε σαν μία απάντηση. Οι τίτλοι αντανακλούν το όραμα για τα δύο αυτά άλμπουμ. Εκεί που το «Kalopsia» είναι η συνεχής αναζήτηση για ομορφιά το «Tacenda» εξερευνά κατά κάποιο τρόπο αυτά που υπάρχουν στις σκιές και στο υποσυνείδητο, τα μυστικά.  Και καθώς το πρότζεκτ αυτό εμπνέεται σε ένα βαθμό από το «γνώθι σαυτόν» του Σωκράτη θεώρησα σωστό να δώσω στο πρώτο ένα ελληνικό όνομα.

Pieces Of Juno by Sara Angelica Spilling

Η δημιούργια των δύο άλμπουμ. Και τα δύο ολοκληρώθηκαν σχεδόν παράλληλα. Ταξιδεύω συχνά και συνηθίζω να είμαι πάντα έτοιμη για νέες μουσικές ιδέες που προκύπτουν. Είναι φανταστικό να έχεις τη δυνατότητα να ηχογραφείς παντού με ένα λάπτοπ, μια κάρτα ήχου και ένα μικρόφωνο ή ένa field recorder. Έχω πάντα μαζί μου ένα τέτοιο φορητό σετ. Διαμόρφωσα το σκελετό του «Kalopsia» σε ένα στούντιο που νοίκιασα στο Όσλο.  Καθώς συνεργαζόμουν και περιόδευα με τους Karin Park και  Kjetil Nernes των Αrabrot στη Σουηδία εκείνη την περίοδο πειραματίστηκα με τα τραγούδια που είχα γράψει στο στούντιό τους  Djura Missionshus. Εκεί ηχογραφήσαμε κιθάρες, πλήκτρα και μερικά κρουστά. Το μεγαλύτερο μέρος του  «Tacenda» γράφτηκε και ηχογραφήθηκε αρχικά στην Ισπανία το 2015.  Στο Λος Άντζελες ήταν που ολοκλήρωσα  το ορχηστρικό EP «Frisson»  αλλά και συγκέντρωσα το υλικό για τα δύο άλμπουμ ηχογραφώντας τις τελευταίες λεπτομέρειες.  Έμενα σε ένα υπέροχο μεσαιωνικό σπίτι μέσα στη φύση με τεράστια παράθυρα. Το ονόμασα «The Glastle» αφού μου θύμιζε Γυάλινο Κάστρο (Glass Castle). Εκεί πέρασα τρεις αξέχαστους μήνες με επισκέψεις φίλων, βινύλια που έπαιζαν συνέχεια στο πικάπ, ήταν σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος.  Τα κορίτσια από την KOSO ήρθαν για μία εβδομάδα μαζί με τις  Karin και Kjetil. Δεν θα ξεχάσω την ηχογράφηση της Karin για το  «Tuck Me In» που κάναμε στην ντουζιέρα του μπάνιου με ένα μικρόφωνο Langevin. Δεν μπορούσαμε να συγκρατήσουμε τα γέλια μας. Αν το ακούσετε προσεκτικά μπορείτε και να τα διακρίνετε.  Όλη αυτή την εμπειρία μου από την διαμονή μου στο Glastle την έχω μεταφέρει σε μία  playlist που μπορείτε να βρείτε στο spotify 

 Για τα γυρίσματα του κλιπ «Your Mouth is a Dragon». Εξ ολοκλήρου παραγωγή της KOSO και η πρώτη μας στενή συνεργασία. Η σκηνοθέτις  Kristine Meling Enoksen, είναι μία από τις καλές μου φίλες και τη θεωρώ απίστευτο ταλέντο. Έχει κάνει και τα video για τα  «Saffron» και  «Same To Me». Είναι υπέροχο αίσθημα να δουλεύεις με μια ομάδα φίλων και αυτό αποτελούσε από πάντα ένα από τα όνειρα μου.  

Όταν έγραψα το «Kalopsia», βρισκόμουν σε μια ξέφρενη κατάσταση, με συνεχή ανεβοκατεβάσματα,  ανακάλυπτα την αντρική μου πλευρά σε ένα ατελείωτο ρόλερκόστερ με απατηλή λάμψη. Μου πήρε αρκετό καιρό για να τα βρω με τον εαυτό μου, και το «Tacenda» αντανακλά αυτή την περίοδο.  Χρειάστηκε να ψάξω βαθιά μέσα μου για να βρω τις απαντήσεις μέσα από παιδικές αναμνήσεις και συναισθήματα. Είναι πολύ εύκολο να επιλέγουμε τη διαφυγή αντί να ασχολούμαστε με τον εαυτό μας και αυτή η διαπίστωση διαμόρφωσε την ιδέα του άλμπουμ αυτού.  Η μουσική για μένα είναι ενέργεια. Όταν δεν γράφω με πιάνει κατάθλιψη. Νομίζω ότι αυτό ισχύει για πολλούς καλλιτέχνες. Προσπαθώ να ενθαρρύνω όλους γύρω μου να αφουγκραστούν με προσοχή την εσωτερική αυτή φωνή.

Pieces Of Juno

 Κινηματογραφικές επιρροές. Όπως θα έχετε καταλάβει έχω αδυναμία στο sci-fi. To «Alien» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φιλμ όλων των εποχών και η Ripley ένα role model. Και το Blade Runner φυσικά.  Με γοητεύει η αισθητική και η φιλοσοφική διάσταση των ταινιών αυτών. Πρόσφατα έγινα μεγάλη φαν του Jodorowsky με τις μεταφυσικές του εξερευνήσεις αλλά και του Tarkovsky.  Μου αρέσει επίσης το Cinéma du look (γαλλικό κίνημα των 80s με σκηνοθέτες όπως οι Luc Besson, Jean-Jacques Beineix και Leos Carax), με μία «αυθεντική αναυθεντικότητα»,  αν γίνομαι κατανοητή.  Σε κομμάτια του άλμπουμ υπάρχουν αναφορές στον Lynch.  Το έργο του με εμπνέει σε μεγάλο βαθμό τόσο δομικά όσο και συναισθηματικά. 

 

Δεν έχω σκεφτεί ποτέ ποιο soundtrack θα ήθελα να ξαναγράψω. Είναι λίγο επικίνδυνο γιατί αισθάνομαι ότι μουσική και φωτογραφία συνδέονται στενά. Θα προτιμούσα να γράψω μουσική για μία νέα ταινία. Με θαλάσσια πλάσματα. Ή ίσως το Stalker του  Tarkovsky.

Για τη μουσική σκηνή στο Όσλο και το KOSO. Στο Όσλο υπάρχει πάντα κάτι για να δεις από διαφορετικά είδη, αρκετά συναρπαστικά indie δισκογραφικές και club nights που κάνουν συνολικά τη σκηνή ενδιαφέρουσα.  Το KOSO Club εστιάζει σε εναλλακτική μουσική με γυναίκες DJs. Το συντονίζουν οι συνεργάτιδες μου Soldal και Svani.

Soldal & Jensen

Εμπνέομαι από το περιβάλλον μου και αυτή τη στιγμή προσπαθώ να ξεφεύγω από την πόλη όσο μπορώ περισσότερο καθώς είμαι σε μια φάση της ζωής μου που χρειάζομαι τη φύση και την ησυχία. Με εμπνέει ο ωκεανός και το μυστήριο που τον περιβάλλει. Έχω ξεκινήσει να συγκεντρώνω τραγούδια για τη θάλασσα. Μου αρέσει το  scuba diving, πιθανότατα η μόνη δραστηριότητα που κάνω χωρίς να σκέφτομαι άλλα 500 πράγματα ταυτόχρονα με εξαίρεση όταν γράφω μουσική φυσικά. Τελευταία φορά μάλιστα που βούτηξα ήταν στην Κρήτη!  

Μαζί με την  Soldal δημιουργήσαμε την κολεκτίβα KOSO το 2013, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ασφαλή υποστηρικτική κοινότητα μόνο για γυναίκες. Βλέπαμε τόσα ταλέντα γύρω μας και θέλαμε να ενθαρρύνουμε τις συνεργασίες. Τώρα είμαστε μια ομάδα από 20+ γυναίκες από διαφορετικές αφετηρίες. Χορεύτριες, σκηνοθέτες, DJs, VJs, συγγραφείς, φωτογράφοι, μουσικοί και  designers.  Σκεφτήκαμε το  club concept στο Oslo,  με το KOSO Club, που συντονίζουν οι  residents Soldal και Svani με διεθνείς ανακλήσεις από ονόματα όπως  οι Zora Jones, Mobilegirl και  Mike Q αλλά και την δισκογραφική εταιρεία  KOSO Records που έχει στο ρόστερ της ονόματα όπως οι  Anana, Hysj, Sara Angelica, lilleStine  και μένα. Επίσης οργανώνουμε κάθε τόσο μια  KOSO showcase βραδιά όπου παρουσιάζουμε όλα όσα ενώνουν την κολεκτίβα μας.  

 

KOSO Club Night

Τι ακολουθεί. Η συνέχεια των «Kalopsia» και «Tacenda». Έχω ήδη ξεκινήσει με μια ακουστική προσέγγιση σε επίπεδο παραγωγής. Ο σκοπός είναι να μην χρησιμοποιώ  plug-ins παρά μόνο samples από όργανα και ήχους που υπάρχουν γύρω μου. Συναρπαστική διαδικασία. Αυτή τη στιγμή γράφω το υλικό στο πιάνο και μερικά τραγούδια ξεγυμνώνονται εντελώς. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Έχω διαμορφώσει ένα συναρπαστικό live act με τον κιθαρίστα και βιολονίστα Freddy Holm τον ντράμερ Andrea Barsnes και την  VJ Anna Lejionhielm. Για κάποιες συναυλίες θα έχουμε και όρθιο μπάσο με τον Erik Sørlie. Θα ήθελα πολύ να περιόδευα στην Ευρώπη και να επισκεφτώ την Ελλάδα για συναυλίες.  

 Από τη σκηνή στη Νορβηγία νιώθω κοντά στην Jenny Hval και τον Nils Bech, όχι στο ύφος αλλά στον τρόπο που χρησιμοποιούν τις ικανότητές του και το παιχνίδισμα στο ήχο και τις εμφανίσεις τους. Δεν είναι μόνο τραγουδιστές, συνθέτες και παραγωγοί, είναι  auteurs. Με όλα τα εργαλεία από τους στίχους μέχρι τη μουσική, την παραγωγή την ταινία την. Αυτό κάνει τη μουσική ξεχωριστή. Συνδέει όλες τις μορφές τέχνης. Έχεις ανοιγμένο μπροστά σου αυτόν τον τεράστιο τρισδιάστατο καμβά όπου μπορείς να σχεδιάσεις τον κόσμο σου με όλα τα χρώματα χωρίς όρια.

TOP 5 TRACKS 

Μου αρέσουν τα τραγούδια που με συγκινούν. Χωρίς συγκεκριμένη σειρά θα διαλέξω 

1. PJ Harvey - The Dancer 

2. Josh Ritter - Another New World 

3. Portishead - Roads 

4. Nina Simone - Good Bait 

5. Dirty Three & Νick Cave - Sea Above, Sky Below

KOSO

KOSO (Sara Angelica, Ida Frømyr Borgen, Marit Soldal, Kristine Helliesen, Kine Sandbæk Jensen (Pieces Of Juno), Anniken Jess Iversen, Amalie Kasin Lerstang, Kristine Meling Enoksen). Photo: Jorun Eikill Veflen

 

Tacenda

Pieces of Juno - Tacenda  / Koso

01. Wild Flower

02. Everything Disappears

03. Tuck Me In

04. Wallflower Intermezzo

05. Jump

06. Look To You For Love

07. Wash It Away