Μουσικη

Eίναι ξανθιά και τη λένε Goldierocks

H DJ και μουσική παραγωγός του BBC στην Αθήνα

Γιώργος Δημητρακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Goldierocks είναι η Sam Hall.  DJ, performer, ραδιοφωνική και τηλεοπτική παραγωγός με ανελέητο βιογραφικό και παρουσία σε μεγάλα διεθνή μουσική γεγονότα και φεστιβάλ. Από την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου μέχρι το Glastonbury, στο SXSW στο Τέξας και από τα European Music Video Awards του ΜΤV, σε ιδιωτικά πάρτι των Giorgio Armani και Μadonna.

Η Goldierocks έχει το δικό της ραδιοφωνικό σόου με τίτλο The Selector, το οποίο παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με το British Council και την εταιρεία παραγωγής Folded Wing και μεταδίδεται σε περισσότερες από 37 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (μέσα από τις συχνότητες του Δημοτικού Ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης FM 100.6 και του Διαδικτυακού ραδιοφώνου του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, του Παντείου Πανεπιστημίου, Spam Radio, κάθε Παρασκευή, στις 15:00-17:00 και στις 13:00-15:00 αντίστοιχα). Το Βρετανικό Συμβούλιο και το BIOS την ανεβάζουν στο μπαρ του πρώτου ορόφου το Σάββατο 2 Μαρτίου, για την παρουσίαση του ραδιοφωνικού προγράμματος The Selector από το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα. Λίγο μετά τα Βrit Awards.

Πώς άρχισες να ασχολείσαι με την μουσική σκηνή;

Σπούδασα θέατρο στο Goldsmiths, στο University of London αλλά είχα ήδη αρχίσει να δουλεύω ως μουσική συντάκτρια από τα 16 μου.

Περιοδεύοντας και κάνοντας συνεντεύξεις με μερικά από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα διεθνώς. Έφτιαχνα τους καφέδες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και φωτογράφιζα γκρουπ σε φεστιβάλ. Τρελαινόμουν για την αίσθηση που σου δίνει η ζωντανή περφορμανς. Η ενέργεια, το πάρε-δώσε, η ένταση της εμπειρίας. Άρχισα να κάνω DJing τρέχοντας μια δική μου club βραδιά σε ένα κλαμπ του Λονδίνου και απλώς έγινε χαμός.

image

Ποια καινούρια τάση της μουσικής νομίζεις ότι θα σε κερδίσει τα επόμενα χρόνια;

Πάντα μου άρεσε η μουσική στο σύνολό της – την αγαπούσα για όλα όσα είναι η μουσική. Δεν νιώθω την ανάγκη να περιοριστώ από τα είδη ή να επιβεβαιώσω τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη να κατηγοριοποιούν τα πάντα. Νομίζω ότι η μουσική υπάρχει για να την απολαμβάνεις και να την γιορτάζεις. Ως DJ έχω μια τάση φυσικά να τείνω προς την dance σκηνή και στα γρήγορου ρυθμού beat αλλά είναι λογικό όταν παίζεις σε ένα φεστιβάλ, κλαμπ κλπ. Ως ραδιοφωνική παραγωγός στην εκπομπή The Selector μου αρέσει οτιδήποτε καινούριο, αρκεί να είναι φρέσκο, αυθεντικό και συναρπαστικό-blues, indie, jazz, dance, hip hop κλπ.

image

Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο;

Εξαρτάται τι εννοείς τρελό. Αυτό που θα μου άρεσε πολύ να κάνω είναι να σχεδιάσω ένα θεατρικό DJ σόου με visuals και χορευτές και να κάνω μια περιοδεία σε όλο τον κσόμο. Με ενθουσιάζει πάρα πολύ η ιδέα, θα χρειαστεί καλή οργάνωση και πολλές πρόβες αλλά θα συμβεί.

Πώς διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου; Σου μένει καθόλου προσωπικός χρόνος όταν πρέπει να ενημερώνεσαι μουσικά συνεχώς, να ταξιδεύεις, να μιξάρεις, να προετοιμάζεις τα σόου σου, να διαχειρίζεσαι τα social media κλπ;

Στη ζωή πρέπει να διατηρείς τις ισορροπίες και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο και εξοντωτικό, ειδικά όταν ταξιδεύεις πολύ και νιώθεις μοναξιά και παλεύεις για να μείνεις δυνατός και υγιής. Αλλά τελικά όταν πρέπει να ταξιδεύεις και να γνωρίζεις τόσους ενδιαφέροντες ανθρώπους και να γνωρίζεις τόσες διαφορετικές κουλτούρες, είναι η χαρά της δουλειάς. Έχω έναν πολύ σταθερό έμπιστο κοντινό κύκλο ανθρώπων τους οποίους μπορώ να εμπιστευτώ και προσπαθώ να έχω την πιο χαλαρή και μποέμικη ζωή στην εξοχή όταν δεν δουλεύω.

image

Σε ποια πόλη έχεις αντιμετωπίσει την πιο περίεργη αντίδραση κοινού;

Όταν έπαιζα στο Κάιρο στην Αίγυπτο, ήταν αρκετά σουρεάλ. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για την πόλη- εν μέσω κοινωνικών αναταραχών και σοβαρών πολιτικών εθνικών θεμάτων. Παρόλα αυτά συγκεντρώθηκε κόσμος κάθε ηλικίας στους κήπους του Βρετανικού Συμβουλίου για να χορέψουν και να διασκεδάσουν. Χοροπηδούσαν και γιόρταζαν την μουσική. Ήταν ένα υπέροχο παράδειγμα της διατήρησης του ανθρώπινου πνεύματος.

Ποιο είναι το πρότζεκτ για το οποίο είσαι περισσότερο περήφανη;

Νομίζω στην εμφάνισή μου στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Αντιπροσωπεύοντας την Βρετανία σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, επιλέγοντας underground Βρετανική μουσική ζωντανά μπροστά σε 85.000 ανθρώπους και με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές ανά την υφήλιο. Ήταν μια έντονη εμπειρία με πολύ άγχος αλλά και με πολύ ενθουσιασμό.

Πόσο έχει αλλάξει η μουσική σκηνή τα τελευταία 10 χρόνια;

Η μουσική άλλαξε εντελώς τα τελευταία 10 χρόνια με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αφήσουν λίγο τους υπολογιστές και να επικεντρωθούν σε πραγματικά όργανα, πραγματικούς ρυθμούς και ήχους. Για να ανοίξουν τους ορίζοντες τους και να συνδεθούν με τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο.

Τι πιστεύεις για την κουλτούρα των DJ;

Πιστεύω ότι όσο υπάρχει ηλεκτρονική μουσική θα υπάρχουν και DJ. Ο DJ έχει έναν ισχυρό και επιδραστικό ρόλο. Αλλά στην πραγματικότητα ο ρόλος του DJ είναι να εκπαιδεύει και να διασκεδάζει το κοινό και νομίζω ότι πολλοί DJs το ξεχνούν αυτό.

Tελευταίο. Γιατί Goldierocks;

Έχω μακριά ξανθά μαλλιά σαν τον χαρακτήρα της Goldilocks στο παραμύθι (H χρυσομαλλούσα και τα τρία αρκουδάκια) αλλά όταν παίζω μουσική είμαι αρκετά ροκ στην έκφραση μου, κάνω crowd surf, σκαρφαλώνω πάνω στο stage και γενικά τα σπάω.


3 killer tracks...

1. DEVolution | My Friends

 

2. Disclosure | Whats In your Head

 

3. Emeli Sande (Σάρωσε στα Brits...) |  My Kind Of Love (Gemini remix)

 

 Bios, Πειραιώς 84, Εναρξη 22.30. FREE. Στις 2 Μαρτίου