Η απάντηση των «4» του ΜΕΤΡΟΝ σε Δεληβοριά και Καλαντζόπουλο
«Η λάσπη επιστρέφεται σε αυτούς που τη διακινούν»
Με καταγγελίες ενάντια στην τετραμελή πλειοψηφία του ΔΣ για ειδικές σχέσεις με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και υπόνοιες για συγκάλυψη της ΑΕΠΙ, παραιτήθηκαν από το Σύλλογο Δημιουργών ΜΕΤΡΟΝ ο πρόεδρος κ Φ. Δεληβοριάς, ο αντιπρόεδρος κ. Π. Καλαντζόπουλος και το μέλος του ΔΣ κ. Αντ. Πλέσσας. Στην καταγγελτική επιστολή των παραιτηθέντων απαντούν οι 4 του ΔΣ . Γ. Ανδρέου, Μ. Φάμελλος, Στ. Δρογώσης και Φ. Τασσόπουλος με δική τους μακροσκελή επιστολή και τους ζητούν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την προσβλητική επιστολή διχόνοιας. «Άλλο πράγμα η διαφωνία και άλλο η στοχοποίηση», λένε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η επιστολή των 4 μελών του ΔΣ του ΜΕΤΡΟΝ:
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι
Λυπούμαστε αφάνταστα που είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε δημόσια στις επιστολές παραίτησης του Φοίβου Δεληβοριά και του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, όπως και στην επιστολή μαζικής αποχώρησης ενός αριθμού μελών του σωματείου μας .
Οι διαφορές απόψεων μέσα στο ΔΣ που αναφέρει ο Φοίβος Δ. απηχούσαν βεβαίως διαφορές απόψεων μέσα στο σώμα των μελών μας, και από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να τις εκπροσωπήσουμε με τρόπο συναινετικό και μετριοπαθή.
Απαντούμε κατά περίπτωση:
1α Ένα μέλος του ΔΣ μας όντως συμμετείχε ως δημιουργός μετά από προσωπική πρόσκληση σε συνάντηση στην Βουλή, εκφράζοντας προσωπικές του απόψεις που δεν ήταν διαφορετικές από αυτές του σωματείου. Ο πληθυντικός στην επιστολή Δεληβοριά είναι διαστρεβλωτικός.Υπήρξε ΕΝΑΣ άνθρωπος σε ΜΙΑ συνάντηση και είχε κάθε δικαίωμα να πάει εκεί αφού είχε έννομο συμφέρον. Στη συνάντηση εκείνη συμμετείχαν και μέλη του σωματείου και πολλοί άλλοι δημιουργοί.Είχαν κατηγορηθεί και τότε με άδικο τρόπο ότι τάχα πήγαν εκεί επειδή είχαν προκαταβολές από την ΑΕΠΙ , από μέλος του ΔΣ μας που έφυγε. Αυτό συνέβη πριν από ένα χρόνο και το θέμα είχε θεωρηθεί λήξαν από όλους μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν. Προφανώς ανασύρεται σήμερα για τη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων.
1β Υπήρξε ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΜΕΤΡΟΝ το ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ καλοκαίρι, να σταλεί επιστολή που να συσπειρώνει τους δημιουργούς ενάντια στο άρθρο 45 (υποχρεωτική διαμεσολάβηση στην δημόσια εκτέλεση.) Την ομόφωνη αυτή απόφαση της γενικής μας συνέλευσης ακύρωσε η τότε πλειοψηφία του διοικητικού μας συμβουλίου.
Ενώ συνδιαμόρφωσε την συγκεκριμένη επιστολή, στην συνέχεια αποφάσισε να μην την υπογράψει μετά από παρέμβαση του νομικού μας συμβούλου (μαζί κι ο Γιώργος Ανδρέου, που συναντήθηκε με μας αργότερα, με διαφοροποιήσεις σε πολλά, αλλά και διάθεση συνεννόησης, ιδίως στο ακανθώδες θέμα του τραπεζικού επιτρόπου).
Σε συνέχεια της παραπάνω πρωτοβουλίας πάντως, συναντήσαμε μαζί και με άλλους συναδέλφους για μια και μοναδική φορά τον τότε υπουργό Πολιτισμού εκπροσωπώντας τους πολλούς συναδέλφους που υπέγραψαν εντός και εκτός σωματείου. Αποτέλεσμα αυτής της μαζικής διεκδίκησης του καλοκαιριού είναι βελτιώσεις του νομοσχέδιου που πραγματικά όπως αναφέρει και ο Φοίβος Δεληβοριάς ζητούσαν όλοι οι δημιουργοί. Άλλωστε πολλοί απ' όσους συγκροτούν την κίνηση των 450 τώρα, συμμετείχαν με τις υπογραφές τους αλλά και πιο ενεργά στην καλοκαιρινή εκείνη πρωτοβουλία. Εγκαλούν λοιπόν οι συνάδελφοι που υπέγραψαν μαζί μας τότε, για αντιθεσμική συμπεριφορά τον εαυτό τους;
Εδώ, προς τους φίλους χρήστες της μουσικής μας θέλουμε να σημειώσουμε πως διαρκής στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας κοινής ομπρέλας στον χώρο της είσπραξης που θα έβαζε τάξη στο χάος που επικρατεί σήμερα. Χάος που έχει προκληθεί από την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και δράση όχι μόνο ενός οργανισμού αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες που αξίζουν αναλυτική τοποθέτηση σε κάποια άλλη ευκαιρία. Μάλιστα σε ένα προσχέδιο του νόμου είχε συμπεριληφθεί και μια σχετική πρόβλεψη η οποία δυστυχώς απαλείφθηκε.
Στις 27/9/2016 συγκεντρώσαμε οι 3 μας (Δρογώσης-Τασσόπουλος-Φάμελλος) 30 υπογραφές μελών μας όπως προβλέπει το καταστατικό και ζητήσαμε ΑΜΕΣΑ ΓΣ για να επανατοποθετηθούμε πάνω στο ζήτημα του νόμου, θεωρώντας πως οι θέσεις του ΔΣ δεν απηχούν τις θέσεις του σώματος. Κάποιοι από όσους υπέγραψαν την επιστολή εκείνη μας εγκαλούν και σήμερα για αντικαταστατική συμπεριφορά. ΜΑΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ άμεση σύγκλιση της συνέλευσης, με την αιτιολογία της μη ύπαρξης ενός τελικού σχεδίου νόμου. Ήδη όμως μας κατηγορούσαν ανοικτά για το προσχέδιο που είχαμε ΟΛΟΙ στα χέρια μας.
Είναι απορίας άξιον πάντως πως μέσα σε αυτό το κλίμα που περιγράφουν οι επιστολές παραίτησης, το φθινόπωρο προέκυψε απόλυτη σύγκλιση (βοήθησε σε αυτό και η μετριοπαθής στάση του Γιωργου Ανδρεου) και στο τελικό σχέδιο του νόμου το ΔΣ μας πρότεινε ομόφωνα κάποιες παρεμβάσεις. Ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος, το ΜΕΤΡΟΝ κράτησε ενιαία ομόφωνη στάση στις διεκδικήσεις του προς την πολιτεία και την ΑΕΠΙ, μέχρι που η αιφνιδιαστική εισήγηση του Παναγιώτη Καλατζόπουλου δίχασε το σώμα των μελών.
Με ομόφωνη πρωτοβουλία του ΔΣ μας άλλωστε είχε ήδη προηγηθεί συνάντηση μας με την Διοίκηση της ΑΕΠΙ για να διερευνηθούν οι προθέσεις της και το αν προτίθεται να αποκαταστήσει την οικονομική ζημιά και τα μεγάλα ελλείμματα. Μάλιστα με πρωτοβουλία του ΜΕΤΡΟΝ προσκαλέσαμε και το ΔΣ του ΣΩΜΣΕ σε αυτήν την προσπάθεια.
Αναρωτιόμαστε εύλογα λοιπόν, μήπως μια λύση εφικτή πιθανόν από τον Φεβρουάριο, με την επίβλεψη και την νομική εγγύηση της Πολιτείας (και φυσικά χωρίς τους μετόχους στην Διοίκηση) δεν εξυπηρετούσε κάποιους, και ποιοί είναι αυτοί.
Πειθαρχήσαμε πάντως στην απόφαση της ΓΣ και την στηρίξαμε στην συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού που ακολούθησε, όπως και στην συνάντηση με τον ΟΠΙ, όπου και εκφράσαμε την άποψη μας, όταν μας ζητήθηκε. Μας έγινε όμως σαφές από την πρώτες μας αυτές επαφές (και όσες ακολούθησαν), πως η Πολιτεία δεν θα νομοθετούσε στην κατεύθυνση της λύσης του τραπεζικού επιτρόπου.
Προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να τονίσουμε στην άλλη πλευρά πως η συγκεκριμένη λύση ενέχει σοβαρούς κινδύνους και συγκρούεται νομικά και με το ελληνικό όσο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο - όπως πολλοί έγκριτοι νομικοί και πανεπιστημιακοί μας ανέφεραν, ύστερα από εξαντλητική έρευνα μας. Η πλευρά που υποστηρίζει την απόφαση της γενικής μας συνέλευσης στο ΔΣ μας, απέφυγε δια της αναβολής προγραμματισμένες συναντήσεις με ανεξάρτητους νομικούς και συνταγματολόγους, ώστε να δούμε όσο πιο σφαιρικά το σοβαρότατο θέμα της επιτροπείας.
Θεωρούμε αυτονόητο πως σε επιστολές δημόσιες που υποστηρίζουν την μια ή την άλλη άποψη, καθένας υπογράφει ως υπεύθυνο πρόσωπο ατομικά. Το ίδιο κάναμε και εμείς με τις δυο επιστολές μας (μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαβάζοντας τες, πως οι διαφορές από την πλειοψηφούσα πρόταση της γενικής συνέλευσης του ΜΕΤΡΟΝ είναι πολύ μικρές και αφορούν κυρίως τακτικές κι όχι επί της ουσίας διαφωνίες - εκτός από το θέμα του επιτρόπου, όπου εμείς προκρίνουμε επίτροπο από το πτωχευτικό δίκαιο, θεωρώντας την λύση αυτή λιγότερο επικίνδυνη και πιο ελεγχόμενη. Και ζητήσαμε με έμφαση την απόφαση εφαρμογής επιτρόπου να την παίρνει το εποπτικό συμβούλιο των δημιουργών, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα μας έναντι όλων).
Η επιστολή μας δημοσιοποιήθηκε μόνο εκ των υστέρων απέναντι στην επιστολή των 450+ για την οποία πληροφορηθήκαμε από τον τύπο και την οποία σεβόμαστε και αντιμετωπίζουμε ως αντίστοιχη τοποθέτηση ανεξάρτητων προσώπων στην ανοιχτή κοινωνία.
Θεωρούμε επίσης πως όχι μόνο η ύπαρξη δυο επιστολών από εμάς τους δημιουργούς δεν προκαλεί ζημιά στα αιτήματα μας, αλλά αντίθετα συμβάλλει στον γόνιμο διάλογο και τον πλουραλισμό των απόψεων. Δεν είναι δυνατόν μια οποιαδήποτε απόφαση συνδικαλιστικού οργάνου να φιμώνει και να εμποδίζει υπεύθυνους πολίτες και δημιουργούς να τοποθετηθούν ατομικά πάνω σε θέματα που επηρεάζουν την ζωή και την περιουσία τους.
Είναι τερατώδες ψέμα το ότι αρνηθήκαμε εκλογές στο αίτημα του Προέδρου μας. Το αίτημα του Προέδρου υπεβλήθη το Σάββατο του Λαζάρου και σύμφωνα με το καταστατικό μας οι εκλογές δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε χρόνο πιο σύντομο από αυτό των 3 (τριών) εβδομάδων. Δυστυχώς μέσα στις διακοπές του Πάσχα όλοι λείπουν. Αποφασίσαμε λοιπόν ομόφωνα να κάνουμε ΔΣ προετοιμασίας εκλογών ακριβώς μετά το Πάσχα. Ο πρόεδρος ΔΕΝ αντέδρασε στο ενδεχόμενο να γίνουν τότε παρά μόνο τώρα και δημόσια, με απαράδεκτους υπαινιγμούς πως δήθεν εμποδίζουμε την έκφραση του σωματείου, υπαινιγμούς που θεωρούμε ευθέως συκοφαντικούς και προσβλητικούς για την υπόληψη μας και την προσωπικότητα μας.
Το πιο σουρεαλιστικό είναι ότι η νέα κρίση στο ΔΣ ξέσπασε όταν υιοθετήσαμε πρόταση του Αντώνη Πλέσσα (ο οποίος αποχωρεί και αυτός καταγγέλλοντας) να σταλεί επιστολή στον ΟΠΙ, στην οποία ρωτάμε για το αν ο ΟΠΙ έχει αξιολογήσει την πρόταση της ΑΕΠΙ για την εξυγίανσή της. Οι Καλατζόπουλος- Δεληβοριάς θεώρησαν την επιστολή Πλέσσα ως αντίθετη στην απόφαση της ΓΣ μας αλλά... μαζί με αυτόν που την έφτιαξε αποχωρούν καταγγέλλοντας μας. Σε κανονικές συνθήκες θα γελούσαμε απλά, αλλά αυτή η εξέλιξη δεν είναι για γέλια.
Είναι επίσης απολύτως ντροπιαστικό για τον κλάδο μας, να στοχοποιείται κάθε διαφορετική άποψη και να ταυτίζεται (εκ του πονηρού;) με τις επιδιώξεις της ΑΕΠΙ, γεγονός που δυστυχώς υποβόσκει εναντίον μας τόσο στις επιστολές παραίτησης Δεληβοριά-Καλαντζόπουλου, όσο και στις επιστολές παραίτησης μελών από το σωματείο μας. Είναι κρίμα οι συνάδελφοι μας να χρειάζονται τέτοιου είδους μεθοδεύσεις για να αποδομήσουν τα απολύτως λογικά και ψύχραιμα επιχειρήματα μας, καθώς και την επιλογή μας να τοποθετηθούμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα, σύμφωνα με τις απόψεις και την εμπειρία μας, σε αυτά τα κρίσιμα για τον κλάδο μας ζητήματα.
Εμείς δεν υιοθετούμε τις κατηγορίες πως όσοι συνάδελφοι έχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις από τις δικές μας είναι ενεργούμενα της ΑΕΠΙ, κάποιων χρηστών ή άλλων συμφερόντων.
Στην κατηγορία ότι εμείς οι 3 (Δρογώσης-Τασσόπουλος-Φάμελλος, ως...μυστικοί πράκτορες) αλλάξαμε τον νόμο Μπαλτά, απάντησαν οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες τους στην συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ πολιτισμού στη Βουλή, στην οποία καλέστηκαν και τα δυο σωματεία (ΜΕΤΡΟΝ -ΣΩΜΣΕ) να παρευρεθούν. Εκεί όλοι όσοι αρμόδια ασχολήθηκαν με το νομοσχέδιο, είπαν ότι πολλές διατάξεις άλλαξαν λόγω εμφανούς αντισυνταγματικότητας και άλλες μετά από αίτημα άλλων ΟΣΔ .
Η επιτυχία της δικής μας επιστολής που δεν υπέγραψε το ΔΣ του Μέτρον είναι συγκεκριμένη και κανείς δεν μπορεί να την αρνηθεί: Το άρθρο 45 ευτυχώς άλλαξε. Και αυτό το ήθελαν όλοι οι δημιουργοί. Όλα τα άλλα είναι θεωρίες συνωμοσίας και επιθετική στοχοποίηση.
Συμπερασματικά:
α) Δεν είμαστε ούτε υπήρξαμε “αντιθεσμικοί”.
β) Δεν διασπάσαμε κάποιο μέτωπο δημιουργών.
γ) Δηλώνουμε ρητά ότι κανείς από τους τέσσερεις μας δεν έχει προκαταβολή από την ΑΕΠΙ .
δ) Η λάσπη επιστρέφεται σε αυτούς που τη διακινούν.
ε) Καλούμε δημοσίως τους φίλους που έφυγαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την προσβλητική επιστολή διχόνοιας .Άλλο πράγμα η διαφωνία και άλλο η στοχοποίηση.
στ) Θα αποφασίσουμε συλλογικά για την επόμενη μέρα.
Και λίγα λόγια για την ταμπακιέρα:
Οι μέτοχοι της ΑΕΠΙ ας μην χαίρονται με αυτήν την πρόσκαιρη εικόνα διάσπασης. Οι ευθύνες τους είναι ασυγχώρητες και πιθανότατα και ποινικές.
Όσο για όλους εμάς τους δημιουργούς, η Μουσική και η αγάπη μας γι' αυτή, μας δένει και μας ενώνει - και παραμένει πάντα πιο μεγάλη από τους μικρούς μας εαυτούς.
Για το ΔΣ του ΜΕΤΡΟΝ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΑΘΗΣ ΔΡΟΓΩΣΗΣ
ΦΟΙΒΟΣ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άλλαξε ζωή και πόλεις και μιλάει στην Athens Voice για όλα, με αφορμή το νέο τους άλμπουμ «Human Fear»
Ο Einar Selvik μιλάει για το φιλμ και τη ζωντανή ηχογράφηση «Live At The Acropolis», τη σειρά «Vikings» και το black metal
Tι είπε για την ταινία «A Complete Unknown»
Ένας από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του μιλάει για την πορεία του στον χώρο
Δύο συναυλίες, μία τολμηρή πρόταση από τον πάντα ανήσυχο και δημιουργικό τραγουδοποιό
Το τραγούδι είναι μέρος του soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Behind the sins»
Όταν τραγουδά, η φωνή της δεν σου επιτρέπει να σκεφτείς τίποτε άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τη σκηνική της παρουσία
Το beauty-hack που μοιράστηκε στο TikTok
Και κάνει ρεκόρ τηλεθέασης
Η hitmaker και performer ανεβαίνει στη σκηνή για την εξαπλή απονομή της
Επτά χρόνια χωρίς τον Τζίμη Πανούση: Η ATHENS VOICE τον θυμάται όπως τον έζησε, μέσα από 18 συνεντεύξεις και κείμενα
Ο Διογένης Δασκάλου και οι Monie & Monie Conniente επιστρέφουν στο Καφωδείο Ελληνικό το Σάββατο 25 Ιανουαρίου και για όλα τα Σάββατα του Φεβρουαρίου
Οι δεξιοτέχνες της κιθάρας έρχονται για την πρώτη συναυλία τους στην Ελλάδα
Κέρδισαν τον θαυμασμό προσωπικοτήτων όπως ο Iggy Pop, η Kathleen Hanna και οι Corin Tucker και Carrie Brownstein από τις Sleater-Kinney
Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται τη γνωριμία τους και γράφει για την προσφορά του στη μουσική
«Στις 3 μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Ίγκι Ποπ μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για στους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας…»
Μια διαχρονική φιγούρα της ψυχεδελικής ροκ και η ιστορική του εμφάνιση στο Woodstock
Τα υλικά της χαράς βρίσκονται στην παρέα με έναν καλό φίλο, σε ένα ποτήρι κρασί, σε μια αγκαλιά…
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.