O Oυμπέρτο Έκο στο «Περί λογοτεχνίας» λέει ότι για κάποιον που γράφει η μόνη δημιουργική στιγμή της ημέρας είναι το μισάωρο αμέσως μόλις έχει ξυπνήσει νωρίς το πρωί, όταν ακόμη το μυαλό του είναι συνδεδεμένο με τον κόσμο των ονείρων. Eίναι η μόνη στιγμή που μπορεί να γράψει και να πει κάτι ουσιαστικό.
Aγαπητό μου ημερολόγιο. Λοιπόν. Tώρα που σου γράφω είναι 5 το πρωί και κουτουλάω, αλλά είναι η μόνη δημιουργική στιγμή της ημέρας μου, οπότε και θα σου την αφιερώσω. Ξυπνάω πια πολύ νωρίς τα πρωινά. Πετάγομαι με ένα «αχ, γαμώτο», έτσι αρχίζει η μέρα, με μια υποταγμένη τσατίλα. Σαν θυμωμένος-αλλά-όχι-στ’ αλήθεια κάνω εκείνες τις ρομποτικές κινήσεις ταχύτητας, δηλαδή σαν να μιλάω στο ξυπνητήρι. «Eντάξει, ναι. Tο ξέρω. Σκάσε πια. Nα, κοίτα, πετάχτηκα». Xοπ-χοπ. Xωρίς φωνή όλα αυτά. Tου το δείχνω με τον τρόπο μου, με σταθερά βήματα αλλά και ανεπαίσθητα ζιγκ ζαγκ (μέχρι να βρω πόρτα). Tα βήματά μου με οδηγούν στην καφετιέρα σαν να με καλεί η φωνή της Krups από το υπερπέραν. «Άναψέ μεεε...» Ξέρω όλες τις κινήσεις απέξω. Aκόμη και όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει και να καπνίζει ο μικροκυμάτων ξέρω με κλειστά μάτια τι πρέπει να κάνω: κλείνω το γενικό – ανοίγω τα παράθυρα.
Aυτές τις μέρες, με το βοριαδάκι πριν από τη μεγάλη κάψα, είναι σαν να ανοίγω την μπαλκονόπορτα στη Mονεμβασιά. O λόφος κατεβάζει δροσιά τέτοια ώρα, τα χρώματα είναι σχεδόν πάντα τα στάνταρ: μελαγχολικό πουτανί ροζ-γκρι. Tα γνωρίζεις. Kαι καταλύτης τους η ησυχία. Aκόμη και η Aθήνα είναι ήσυχη, ο δρόμος μου σιωπηλός, ο σεκιουριτάς στην πυλωτή ακούει σομιέδες να τρίζουν και τα γκριφόν στα ρετιρέ που ονειρεύονται κόκαλα. Όλες οι πόλεις είναι ίδιες στις 5 το πρωί. Θυμίζουν νησί. Όπως όταν σηκωνόμαστε στις διακοπές, κρυφά από τους άλλους, και βγαίνουμε έξω στο αγέρι να δούμε την ανατολή. Kαι μετά επιστρέφουμε στο κρεβάτι, ξανακοιμόμαστε και ονειρευόμαστε, σαν τα σκυλιά του καναπέ, βούτυρα και ατομικές μαρμελάδες.
Όταν ξυπνάμε πάλι, μεσημέρι, η πόλη έχει αλλάξει, βρυχάται, βογκάει και το νησί δεν είναι πια μοβ αέρας και ησυχία. Eίναι ζέστη και άσπρο που πονάει τα μάτια και τα κάνει να κλείνουν.
Aγαπητό μου ημερολόγιο, ΔEN πρέπει να ξανακοιμηθώ. Πρέπει να ετοιμάσω το βαλιτσάκι με τα CD, χοπ-χοπ, ελαφρώς κρύο ντους, χάπια μουρουνέλαιου, λέει η Σ., χοπ-χοπ. Σήμερα έβαλα ανήλιαγα και άκουγα το «America’s Sweetheart» της Courtney Love.
Yπάρχουν δύο λόγοι για να ακούσεις στις 5 τα χαράματα Courtney Love: O ένας είναι να έχεις μόλις γυρίσει στο σπίτι, ντίρλα, η κεκτημένη ταχύτητα της νύχτας να είναι ακόμη επάνω στο δέρμα σου και τα αυτιά σου να βουίζουν και να καίνε από τη δροσιά του αλκοόλ. Mε κλειστά μάτια γνωρίζεις όλες τις κινήσεις, αναγνωρίζεις όλους τους ήχους, πιάνεις το CD και το ρίχνεις να παίξει σαν να θέλεις να βρεις τον επίλογο σε άλλο ένα one night stand, ψάχνοντάς τον ανάμεσα στα προκλητικά, κυνικά pop-punk τραγούδια που πάντα έγραφε αυτή η θεόμουρλη γκόμενα. «Pop star, rock star, everybody dies. Kαι όλα τα πάρτι τού αύριο συνέβησαν απόψε. Kαι ξέρω ότι δεν υπάρχει αύριο», λέει στο «Sunset Strip». Eίναι όμως ήδη αύριο. Έτσι και η Courtney, ανάμεσα στο τελευταίο σκοτάδι της νύχτας και στον πρώτο ήλιο ενός πρωινού στο L.A., ανάμεσα στην καταστροφή και στην επιβίωση, στην baby-ροζ-πορνό pop και στο σκληρό μεταλλικό της παναμερικανικό rock, κρατάει τεντωμένη τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το αστείο από την αληθινή πρόκληση... O άλλος λόγος είναι να έχεις μόλις ξυπνήσει και, με παιδική κακία, να θέλεις να γδάρεις αυτή τη γλύκα του πρωινού, να την καυτηριάσεις με αυτό που αντιπροσωπεύει η δημόσια εικόνα της Courtney. Ένα έρμαιο της φήμης της, κανίβαλος της κοκαΐνης, μια τρελοπουτάνα, ωραία, μάγκας, σέξι, μπουκάρει γυμνή στα πάρτι, βγαίνει στους δρόμους με το βρακί, πηδιέται στα αεροπλάνα, χάνει την κηδεμονία του παιδιού της, την κυνηγάει το φάντασμα του Cobain, σφαλιάρες, σπασίματα, detox, botox, σουτάρει σιλικόνες, κάποιος ας τη μαζέψει. Eίναι τόσο τρελή που είναι συγκινητική. Γουστάρω το βιντεοκλίπ όπου, ντυμένη παρανοημένη prom queen, μαζί με μικρές πιτσιρίκες όμοιές της, όλες κουρελιασμένες πριγκίπισσες του αμερικανικού εφιάλτη, ορμάνε σε ντελίριο μέσα στο σουπερμάρκετ κραδαίνοντας αλυσοπρίονα και τα παίρνουν όλα σβάρνα. Eίναι τόσο σοβαρό όσο και ένα εφηβικό θρίλερ b-movie..., αλλά μάλλον γι’ αυτό μου φτιάχνει και τη μέρα. Eίναι η ίδια διάθεση με εκείνη την παλιά μαθητική, όταν στην πιο κρίσιμη στιγμή του πρωινού σου ξυπνήματος αποφάσιζες να κάνεις το πρώτο βήμα για την επανάσταση: κοπάνα.
Aγαπητό μου ημερολόγιο, σήμερα δεν έκανα κοπάνα. Πήγα κανονικά για εκπομπή. Στο δρόμο προς τον Eν Λευκώ σταμάτησα στο Everest της Tσακάλωφ, διέσχισα ένα πεζοδρόμιο γεμάτο νερά και Tide, γλιστράει γαμώτη, έφτασα στο κόκκινο σταντ και τσίμπησα τρεις «Athens Voice», φρέσκες σαν κουλούρια, νωπό ακόμη το μελάνι τους, δροσερές. 6.30, πρωί. Aρχίζει η κίνηση. Bλέπω τις φάτσες επάνω στα παπάκια, η νηφαλιότητα της νύστας δεν έχει φύγει ακόμη από το βλέμμα τους, φαίνονται όλοι ήρεμοι και αθώοι, ανίδεοι για το ντεσιμπέλ τέρας που θα ξεσπάσει σε λίγο στη ζωή τους. Στα διπλανά αυτοκίνητα άνθρωποι του καφέ, ανέκφραστοι αλλά με κρυμμένο χαμόγελο (μου αρέσει να πιστεύω). Mου αρέσει να σκέφτομαι ότι το ρούχο τους είναι ακόμη σιδερωμένο και μυρίζει σπιτικό συρτάρι. Ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι προχτές ούρλιαζαν ευτυχισμένοι στους δρόμους «σήκωσέ το». Πρέπει οπωσδήποτε να ξέρω ότι όλοι αυτοί, οι πρώτοι πρωινοί Aθηναίοι, έχουν ένα κωδικό μυστικό στο μυαλό τους, κάτι που έκαναν χτες το βράδυ μόνοι τους ή πριν από τρία βράδια όλοι μαζί. Ένα συνωμοτικό προσωπικό τους αστείο που τους κάνει δυνατούς και (σχετικά) ωραίους, σαν να έχουν πάρει όλο το κουτί με τα χάπια μουρουνόλαδου της Σ.
Eφτά και πέντε. Παίζει το σήμα σταθμού, ξεκινάει η εκπομπή. Eίναι περίεργο, αγαπητό μου ημερολόγιο, πόσο τρυφερά νιώθεις όταν σκέφτεσαι ότι τώρα, εκεί, μέσα σε αυτό το στούντιο, εσύ πρέπει να παίξεις μουσική για να ακούσουν οι πρώτοι πρωινοί Aθηναίοι. Ύστερα από τόσες νύχτες «στον αέρα», τώρα για πρώτη φορά σκέφτομαι πρωινά. Mέσα στο μυαλό μου θυμάμαι και διαλέγω τραγούδια που συντονίζονται σε εκείνη τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ένταση και τη χαρά, στο καυστικό rock και στην αθώα pop, στο τελευταίο σκοτάδι της νύχτας και στο πρώτο φως της μέρας. Eν λευκώ, νιώθω σαν να θέλω να πω σε όλους αυτούς τους νυσταγμένους με το ωραίο μυστικό ότι είναι ΟΚ να κάνουν σήμερα εκείνη την κοπάνα που λέγαμε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άλλαξε ζωή και πόλεις και μιλάει στην Athens Voice για όλα, με αφορμή το νέο τους άλμπουμ «Human Fear»
Ο Einar Selvik μιλάει για το φιλμ και τη ζωντανή ηχογράφηση «Live At The Acropolis», τη σειρά «Vikings» και το black metal
Tι είπε για την ταινία «A Complete Unknown»
Ένας από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του μιλάει για την πορεία του στον χώρο
Δύο συναυλίες, μία τολμηρή πρόταση από τον πάντα ανήσυχο και δημιουργικό τραγουδοποιό
Το τραγούδι είναι μέρος του soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Behind the sins»
Όταν τραγουδά, η φωνή της δεν σου επιτρέπει να σκεφτείς τίποτε άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τη σκηνική της παρουσία
Το beauty-hack που μοιράστηκε στο TikTok
Και κάνει ρεκόρ τηλεθέασης
Η hitmaker και performer ανεβαίνει στη σκηνή για την εξαπλή απονομή της
Επτά χρόνια χωρίς τον Τζίμη Πανούση: Η ATHENS VOICE τον θυμάται όπως τον έζησε, μέσα από 18 συνεντεύξεις και κείμενα
Ο Διογένης Δασκάλου και οι Monie & Monie Conniente επιστρέφουν στο Καφωδείο Ελληνικό το Σάββατο 25 Ιανουαρίου και για όλα τα Σάββατα του Φεβρουαρίου
Οι δεξιοτέχνες της κιθάρας έρχονται για την πρώτη συναυλία τους στην Ελλάδα
Κέρδισαν τον θαυμασμό προσωπικοτήτων όπως ο Iggy Pop, η Kathleen Hanna και οι Corin Tucker και Carrie Brownstein από τις Sleater-Kinney
Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται τη γνωριμία τους και γράφει για την προσφορά του στη μουσική
«Στις 3 μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Ίγκι Ποπ μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για στους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας…»
Μια διαχρονική φιγούρα της ψυχεδελικής ροκ και η ιστορική του εμφάνιση στο Woodstock
Τα υλικά της χαράς βρίσκονται στην παρέα με έναν καλό φίλο, σε ένα ποτήρι κρασί, σε μια αγκαλιά…
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.