- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κρεμλίνο ή Γκρεμλίνο;
Τι κάνει η ομάδα της A.V. Θεσσαλονίκης με τον Διογένη Δασκάλου και τους Monie & Monie Conniente στον Πειραιά;
Ιδού η απορία: τι θα συμβεί σε λίγες μέρες στο νέο πολυχώρο του Πειραιά, που το θεότρελο καραβάνι των Θεσσαλονικέων Monie & Monie Conniente κατεβαίνει από τη Θεσσαλονίκη για μια ξέσαλη νύχτα Παρασκευής, όπου όποιος επιζήσει θα πει και στους άλλους τι έγινε; Όλη η αλήθεια, όλο το παρασκήνιο και όλη η φάση για τη μεγάλη βραδιά που θα ζήσει το λιμάνι και προβλέπεται να συμβεί το… έλα, Θεσσαλονίκη, στον τόπο σου!
Κατεβαίνουν! Και είναι το καλύτερο νέο, μιας και η Θεσσαλονίκη τους έχει τούμπανο κι επιτέλους ευκαιρία και για τον Πειραιά να τους αποκτήσει με φανερό καμάρι. Γιατί οι Monie & Monie Conniente, που αποτελούν χρόνια τώρα ό,τι πιο γνήσιο σε μουσική και stand up comedy διαθέτει η Θεσσαλονίκη, φορτώνουν όργανα, χαρά, πρόζα και μουσικάρες, αποδεχόμενοι την πρόταση-πρόσκληση για μία εμφάνιση στο «Κρεμλίνο». Το νέο φασαριόζικο, γλεντζέδικο αλλά και στέκι πολιτισμού χώρο του Πειραιά, που πολύ τις αγαπάει τέτοιου είδους συνευρέσεις και συζεύξεις.
Δύο πόλεις ενώνονται σε ατμόσφαιρα μία και μοναδική. Γιατί ο Διογένης Δασκάλου και οι Conniente, αυτή η σαμανική και διονυσιακά κουρδισμένη μπάντα που τον ακομπανιάρει καθώς η αφεντιά του από το μικρόφωνο παρλάρει, σχολιάζει, πειράζει και σουρεαλίζει επί της επικαιρότητας, μπορεί να αστειεύεται αλλά και ταυτόχρονα… δεν αστειεύεται! Κωμίκα ολκής και καλλιτεχνάρα γκράντε, ετοίμασε ειδικά για τον Πειραιά το σόου «Γκρεμλίνο», θα τον μεθύσουμε τον φίλο, σίγουρα ναι, με το νταούλι και με τα πνευστά, καλησπέρα, Κρεμλινιέροι, καλησπέρα.
Τι να περιμένεις και γιατί με αδημονία να τους αναμένεις; Έχουνε και… λένε: Θρακιώτικες μπαϊντούσκες όπως το «Μαργούδι κι ο Αλεξανδρής», που στο λεπτό το γυρίζουν στην κολασμένη Scremin’ Jay μπλουζ φάση «I put a spell on you», εκτελεσμένα live επί σκηνής, όπως δεν τα άκουσες ποτέ. «Mack the Knife» του Κουρτ Βάιλ, βάλε κι άλλο ουίσκι στο ποτήρι και στο καπάκι «6-8-6-8-3-5-7, το τηλέφωνο πες γιατί δεν χτυπά». Σπύρος Ζαγοραίος και ρέιβ, όλα μαζί μας κάνουν Ζαγορέιβ, ή και γιατί στη Θεσσαλονίκη, κάθε που το παίζουν, γκρεμίζονται αίθουσες και υποχωρούν ταβάνια. Κι ανάμεσα στο χορό και τις νότες, η δαιμονισμένη πρόζα του Διογένη Δασκάλου: για την πρώτη φορά αριστερά, αλλά και για την Πρώτη Σερρών, την πατρίδα του, που γέννησε το γκολφ ντε, αυτό που στην Ελλάδα το έφερε ο Κώστας Καραμανλής.
Αυτές οι ξέφρενες νύχτες που ζει η Θεσσαλονίκη χρόνια τώρα, μετακομίζουν την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου και στο πειραιώτικο «Κρεμλίνο»: Πώς να φερθείς σε μια ερωτιάρα φωνή, δοσατζού, κυνηγό χρεών από τράπεζα, όταν σε καλεί ντάλα μεσημέρι κι εσύ τρως φασολάκια. Ποιου τα μαθηματικά είναι καλύτερα, του Αδώνιδος ή του αδελφού του; Γιατί στη Σαλονίκη δεν τον λένε Θηβαίο, αλλά Θλιβαίο; Κι η μπάντα να σολάρει το «The Snake» του Al Wilson και ο Διογένης να συνεχίζει ακάθεκτος να πυροβολεί με γκαγκς, ντοπιολαλιές και ιστορίες πάθους για την ερωτική Θεσσαλονίκη, που άλλη δουλειά δεν έχουν εκεί πάνω από το πρωί και, για να δικαιολογήσουν τον τίτλο τους, πλακώνονται στο σεξ από το χάραμα, κι άιντε στο διάλειμμα να φάνε καμιά μπουγάτσα... Κλάμα, σου λέμε, κλάμα. Με την καλή έννοια. Τη χαρούμενη, την γκαρντάσικη, την έξω καρδιά, την ξεκαρδιστική, με Σαββόπουλο και Tom Jones, μιας και παίζουν στο καπάκι το «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια» κι ύστερα την ιστορία της άπιστης της Delilah, που έχει πολλά λ στο όνομα και στα θεσσαλονικιώτικα την φωνάζουν «Ντιλλλάιλλλα».
Αυτούς θα ακούσεις, θα δεις και θα τρελαθείς στο «Κρεμλίνο - Γκρεμλίνο». Εστέτ αλλά και λαϊκοί ταυτόχρονα, βάνδαλοι μα και τρυφεροί συνάμα, με φουλ μπάντα κι όχι αρπαχτή, με αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους, οι Monie & Monie Conniente κατεβαίνουν από τον Θερμαϊκό στου Καραϊσκάκη, ενώνοντας χρώματα, κερκίδες, άσματα και καταστάσεις σε κατάσταση μία και μοναδική. Προειδοποιηθήκατε ή και «γκουντουρντίστε» υπεύθυνα, ως λένε στα σαλονικιώτικα το… γιάμπαλα!
Συντελεστές
Σωτήρης Δασκάλου: τενόρο σαξόφωνο
Λεωνίδας Βλάχος - Κώστας Δαμιανίδης: τρομπέτες
Φώτης Μίγγας: τρομπόνι
Βίκυ Βογιατζόγλου: Φωνή
Παντελής Αμπατζής: ήχοι και εικόνες
Παύλος Αζναουρίδης - Γιώργος Κοκκινάκης: ενορχήστρωση - επεξεργασία ήχων
Βαγγέλης Μολυβιάτης: video
Βασίλης Μπαρμπαρίγος: ενδυματολογική επιμέλεια
Στο ρόλο του Κόμη ο Στέφανος Τσιτσόπουλος
Κείμενα: Διογένης Δασκάλου, Βάγια Ματζάρογλου
Φωτογραφίες: Κώστας Αμοιρίδης
Διογένης Δασκάλου και Monie & Monie Conniente, «Γκρεμλίνο» - 21 Οκτωβρίου 2016 στο «Κρεμλίνο» (Καραΐσκου 119, Πειραιάς, πρώην Passport, 2104100010)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μάκης Παπασημακόπουλος, Chevy, K.atou, Γιάννης Καντέα - Παπαδόπουλος και Miss Trouli μοιράζονται λόγους και αγαπημένα tracks
Ο κορυφαίος Αυστραλός καλλιτέχνης μιλά με θαυμασμό για το γκρουπ και περιγράφει τη δύναμη της ζωντανής μουσικής
Ο χολιγουντιανός σταρ συνεργάστηκε με τον μυστηριώδη μουσικό σε ένα νέο βίντεο
Το talk of the town της νυχτερινής Αθήνας που δεν πρέπει να χάσεις
Μια νέα κυκλοφορία από την εταιρεία «Μικρός Ήρως»
Το «Don’t be Dumb» αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 16 Ιανουαρίου 2026
Όπως κάθε χρόνο, ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Εμείς, τα μέλη του συγκροτήματος Χειμερινοί Κολυμβητές, βρήκαμε μια άλλη λύση, προσωρινή βέβαια
Η στροφή στο festive listening ξεκινά όλο και νωρίτερα
Οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού Thievery Corporation επιστρέφουν
Το bonus day της σταρ της ποπ που θα ήθελε να ζήσει κάθε εργαζόμενος.
Ένα από τα σημαντικότερα γκρουπ των 90s θα πλαισιώσει τον headliner Moby
Λόγω θεμάτων υγείας των μελών της θρυλικής μπάντας
Δύο καλλιτέχνες από τη Σύρο επανερμηνεύουν το κλασικό τραγούδι ως σύγχρονη αφήγηση για τον έλεγχο, την εξάρτηση και τις σχέσεις που παγιδεύουν
Ο Λευκός Οίκος δείχνει να τo απολαμβάνει
«Δεν θα ήθελα να είμαι στην κριτική επιτροπή για το ελληνικό τραγούδι», πρόσθεσε ο τραγουδιστής
Οι παραγωγοί του Voice 102.5 μιλούν για το ραδιόφωνο
Το απόλυτο electronic event λίγο πριν αλλάξει η χρονιά by For303, Blend και Yucatan
Η βραδιά που φέρνει την απόλυτη festive house εμπειρία στην Αθήνα
Η επίσημη ανακοίνωση της EBU μετά τις αποχωρήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.