Μουσικη

Η μουσική στην TV

Ο μουσικός μύθος της ποπ κουλτούρας τώρα περνάει και στην τηλεόραση

Μάκης Μηλάτος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αν συναρμολογήσεις το παζλ,η εικόνα θα αποκαλυφθεί: η μουσική, τα τελευταία χρόνια, είναι βασικό υλικό του σινεμά. Οι δεκάδες ταινίες με μουσικό θέμα –είτε πρόκειται για βιογραφίες (Brian Wilson, Jimi Hendrix, Edith Piaf) είτε για φιλμ που έχουν σαν αφορμή κάποια μουσική ιστορία (Chess records)–, οι σπουδαίοι σκηνοθέτες που καταπιάνονται (Martin Scorsese, Baz Luhrmann, Cameron Crowe), το ότι πολλά μουσικά φιλμ δεν κάνουν καριέρα μόνο στα φεστιβάλ και σε dvd αλλά βγαίνουν στις αίθουσες (Amy, Kurt Cobain, Janis Joplin), τα όσκαρ ντοκιμαντέρ που τώρα τελευταία πηγαίνουν σε φιλμ με μουσικό θέμα («Searching for Sugarman», «20 feet from stardom»), δείχνουν πως η μουσική «τρέφει» το σινεμά.

image

image 

Κι ακόμη δεν είναι τυχαίο που την τελευταία δεκαετία προέκυψετο φεστιβάλ In Edit, που ξεκίνησε από τη Βαρκελώνη και τώρα οργανώνεται –κάθε χρόνο– σε πολλές πόλεις του κόσμου (και στην Ελλάδα, όπου ξεκινάει πάλι αυτές τις μέρες με ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα) προβάλλοντας μουσικά ντοκιμαντέρ, το ότι στις «Νύχτες Πρεμιέρας» οι μουσικές ταινίες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή «τμήματα» του θεσμού, όπως συμβαίνει άλλωστε και στο Sundance ή σε άλλα φεστιβάλ. Όλα αυτά συμπληρώνουν τη μεγάλη εικόνα: η μουσική της ποπ κουλτούρας τροφοδοτεί με ιστορίες τη μεγάλη οθόνη. Τώρα όμως ήρθε η ώρα αυτό να συμβεί και στην τηλεόραση. Μπορεί οι εποχές που παίζονταν εκπομπές όπως το «Ready, Steady, Go!», το «Μουσικόραμα» ή το «Alternative Nation» να μην υπάρχουν πια, όμως η μουσική επιστρέφει στην τηλεόραση όχι σαν βίντεοκλιπ αλλά σαν αφορμή για μυθοπλασία.

image

Vinyl

Σε λίγες ημέρες αρχίζει να προβάλλεται (και στην Ελλάδα) η σειρά με τίτλο «Vinyl» και εμπλεκόμενους τον Martin Scorsese (που στο παρελθόν έχει κάνει ταινίες για τους Band και τους Rolling Stones) και τον Mick Jagger (του οποίου ο γιος συμμετέχει στο καστ της σειράς). Μέσω της ιστορίας μιας δισκογραφικής εταιρείας στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70, το punk, η disco, το hip-hop εμφανίζονται στο ξεκίνημά τους, ενώ μαθαίνουμε πολλά για τα άδυτα της μουσικής βιομηχανίας καθώς «ο όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος» της show business που φαίνεται προς τα έξω, είναι μια παραπλανητική εικόνα παραμορφωμένη από τους προβολείς. Σε διαδικασία προετοιμασίας από τον Baz Luhrmann είναι το «Get Down» που παρουσιάζει τις πρώτες μέρες του hip-hop στο Bronx, ενώ το δρόμο για την τηλεόραση έχει πάρει και το βιβλίο της Patti Smith «Just Kids» (που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με τίτλο «Πάτι και Ρόμπερτ»), ενώ η ίδια ετοιμάζει και τη συνέχεια με τίτλο «MTrain».

Αξιοσημείωτο πως κοινός παρονομαστής για αυτές τις 3 τηλεοπτικές σειρές είναι η Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70 και η μουσική πραγματικότητα της εποχής, ακριβώς γιατί τότε συνέβησαν εκεί συναρπαστικά πράγματα που ακόμη και σήμερα επηρεάζουν τη μουσική και την pop κουλτούρα. Ακόμη και το πολύ πετυχημένο βιβλίο του Garth Risk Hallberg «Πόλη στις φλόγες» (που κι αυτό κυκλοφόρησε στα ελληνικά) πατάει σ’ αυτές τις δύο βάρκες: τη μουσική και τη Νέα Υόρκη.

image

Μουσικό είναι το περιβάλλον στο οποίο βασίζεται και η καινούργια κωμική σειρά που ετοιμάζουν ο γνωστός (και για την ενασχόλησή του με μουσικά θέματα) σκηνοθέτης Cameron Crowe, με παραγωγό τον J.J. Abrams. Η βασική ιδέα της σειράς, που θα έχει τίτλο «Roadies» είναι όλοι αυτοί οι αφανείς εργάτες που κάνουν τις συναυλίες να συμβαίνουν, από τους οδηγούς ως τους τεχνικούς σκηνής και από τους κουβαλητές του εξοπλισμού μέχρι τους υπεύθυνους για την ασφάλεια. Όπως λέει και ο Tom Petty στο τρέιλερ της σειράς: «Νομίζω πως το κοινό δεν ξέρει τι ακριβώς κάνουν οι roadies. Να ’ναι ευλογημένοι. Εγώ απλώς παίζω τα τραγούδια. Αυτοί όμως κάνουν το σόου να συμβαίνει».

Έτοιμη να βγει και στις αίθουσες είναι μια εντυπωσιακή κινηματογραφική (αλλά και δισκογραφική) δουλειά που έκαναν ο –μανιώδης με το μουσικό παρελθόν της Αμερικής– Jack White και ο Tbone Burnett, που εκτός από σπουδαίος μουσικός είναι και η «ζωντανή μουσική εγκυκλοπαίδεια της αμερικάνικης μουσικής ιστορίας». Με τη συμμετοχή και του Robert Redford στην παραγωγή δημιουργήθηκε μια σειρά από 3 ντοκιμαντέρ με τίτλο «American Epic» και παρουσιάζει με σπάνιο οπτικό υλικό φωτογραφίες και συνεντεύξεις των «επιζώντων» την ιστορία του blues, της country, των gospel, αλλά και τις επιρροές που ήρθαν από την Αφρική, την Καραϊβική και τις ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τους μετανάστες. Ένα ακόμη, ντοκιμαντέρ ονομάστηκε «The American Epic Sessions», και σ’ αυτό μουσικοί όπως οι Willie Nelson, Merle Haggard, Elton John, Beck, Steve Martin, Rhiannon Giddins, Taj Mahal, Los Lobos, Alabama Shakes και Stephen Stills ερμηνεύουν χαρακτηριστικά τραγούδια της αμερικάνικης μουσικής ιστορίας.

image