Μουσικη

Ο Alex Smoke επιστρέφει με το νέο άλμπουμ Love Over Will

Ο αλχημιστής από τη Σκωτία διευρύνει για μία ακόμη φορά τον ήχο του.

Γιώργος Δημητρακόπουλος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Αlex Smoke δεν είναι ένα συνηθισμένος μουσικός της ηλεκτρονικής μουσικής. Δεν εφησυχάζει ποτέ αλλάζοντας συνεχώς τον ήχο του αρνούμενος να περιορίσει τον εαυτό του σε μια συγκεκριμένη σκηνή. Αψηφώντας το εμπορικό κόστος. Κινείται με ευκολία ανάμεσα σε techno, electronica, house, minimal, modern classical, ambient. Με την ευκολία που δημιουργεί ένα killer techno κομμάτι συνθέτει soundtracks, δημιουργεί συνεχώς νέα projects όπως τα Wraetlic και CØV, υπογράφει με το αληθινό του όνομα . To νέο του άλμπουμ “Love Over Will” εμπνευσμένο από τον αντικομφορμιστή αλχημιστή Aleister Crowley κυκλοφορεί 22 Ιανουαρίου, 5 χρόνια μετά το "Lux", στην Βελγική εταιρεία R&S Records και κινείται στη σφαίρα του ηλεκτρονικού ήχου με χρήση φωνητικών χωρίς να στριμώχνεται σε ένα συγκεκριμένο είδος με μία πιο προσωπική leftfield δομή μετά τα dancefloor EPs “Dust” και “Green Man” που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην R&S.

 image

Πότε ξεκίνησε η ετοιμασία του άλμπουμ Love Over Will;

Kάθε άλμπουμ μου παίρνει πολύ καιρό να βγει απλώς γιατί η επιλογή μιας εταιρείας για την κυκλοφορία τους απαιτεί χρόνο. Γράφω συνεχώς μουσική οπότε τη στιγμή που έχω συμφωνήσει για την κυκλοφορία της μπορεί να έχω και 200 νέα κομμάτια στο συρτάρι από τα οποία μπορεί τα 30 να είναι αρκετά καλά ή ταιριαστά για μια κυκλοφορία. Στη συνέχεια δουλεύω πάνω στα κομμάτια που θεωρώ ότι ταιριάζουν καλύτερα πάντα με έξτρα δουλειά στην παραγωγή ειδικά αν είναι παλιότερα ή μπορεί να γράψω και νέα συμπληρωματική μουσική. Κάπως έτσι δημιουργείται κάθε άλμπουμ. Κάποια από τα κομμάτια του άλμπουμ είναι γραμμένα 4 χρόνια πριν αλλά έχουν ξαναδουλευτεί και κάποια είναι μόλις μερικών μηνών.

Οπότε παλιότερες συνθέσεις αλλάζουν μέχρι την τελική τους μορφή.

Ναι αυτές αλλάζουν πολύ ενώ πιο νέες μουσικές είναι από την αρχή ευθυγραμμισμένες με τον νέο κάθε φορά τρόπο της μουσικής μου σκέψης.

image

Ξέροντας πώς να δημιουργήσεις ένα φοβερό techno κομμάτι για παράδειγμα τι σε οδηγεί σε πιο εσωτερικά και «επικίνδυνα» εμπορικά μουσικά μονοπάτια;

Η χορευτική μουσική είναι μια χαρά αλλά πραγματικά αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι του μουσικού κόσμου και θέλω να εξερευνήσω τον κόσμο αυτό όσο περισσότερο μπορώ. Όσο μεγαλώνω αλλάζουν και οι προτιμήσεις μου, κάτι που αντανακλάται και στη μουσική μου, ενσωματώνοντας σε αυτή στοιχεία από διαφορετικά είδη. Επίσης ολοένα και λιγότερο με ενδιαφέρουν οι προσδοκίες των άλλων για μένα σαν «alex smoke». Για μένα είναι απλώς ένα όνομα. Ένα όνομα που μια δισκογραφική μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει καθώς διαθέτει μια ιστορία, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν με περιορίζει σε κάποιο συγκεκριμένο στυλ. Ξέρω ότι μπορεί να δυσκολέψει το κοινό καθώς πάντα προτιμά να γνωρίζει τι να περιμένει από έναν καλλιτέχνη αλλά αν μπορώ να πείσω τον κόσμο που ακολουθεί τη μουσική μου απλώς να περιμένει μια ευρύτερη μουσική παλέτα ανάλογα με τη δημιουργική μου διάθεση τότε θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Επίσης ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιώ άλλα ονόματα όπως το πραγματικό μου για να ελαχιστοποιήσω τη σύγχυση σχετικά με τα διαφορετικά είδη που γράφω.

Μπορείς να μας πεις περισσότερα για την ιστορία πίσω από τον μαγικό τίτλο;

Σχετίζεται με το Θέλημα, τη θρησκεία που προτείνει ο Crowley* για τη «νέα εποχή». Μία από τις βασικές αρχές ήταν "Love under Will". Άλλαξα τη σχέση αλλά όχι το νόημα. Το «θέλημα» για το οποίο μιλούσε ήταν η ιδέα του σκοπού μιας πραγματικής ζωής περισσότερο από την «θέληση» να κάνεις κάτι, για παράδειγμα, αλλά νιώθω ότι το Θέλημα έχει μια εγωκεντρική διάσταση οπότε προτιμώ να βάλω πρώτα την αγάπη, την ιδέα της παράδοσης παρά του ελέγχου. Κάτι που ευθυγραμμίζεται με τη δική μου άποψη για τη ζωή. Είναι αρκετά κουλ να αναφέρεσαι στον Crowley και να μιλάς για μαγεία οπότε δεν ήθελα να συνδεθώ απόλυτα με αυτό γιατί δεν είναι δικό μου. Προτείνω την ενδυνάμωση και την απελευθέρωση του Crowley μαζί με την ανιδιοτέλεια και την αγάπη του Βουδισμού.

 


*Edward Alexander Crowley (12 Οκτωβρίου 1875 - 1 Δεκεμβρίου 1947) Άγγλος αποκρυφιστής, μάγος, ποιητής, συγγραφέας, ζωγράφος. Υπεύθυνος για τη δημιουργία της θρησκείας και της φιλοσοφίας του Θελήματος, σύμβολο μιας αντιπολιτιστικής εξέγερσης. Συμπεριλαμβάνεται στο εξώφυλλο το άλμπουμ των Beatles «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band», το μότο του "Do What Thou Wilt" έχει χαρακτεί στο δίσκο Led Zeppelin III ενώ ο David Bowie τον αναφέρει στους στίχους του "Quicksand"


Επηρεάστηκες στη δημιουργία του άλμπουμ από τα διαδικτυακά νέα μέσα που έχουν αλλάξει τον τρόπο που ακούμε μουσική;

Μου αρέσει να δημιουργώ ένα έργο που καλύπτει διαφορετικά είδη. Ακούω πολλά σπουδαία νέα άλμπουμ οπότε ξέρω ότι δεν είμαι μόνος. Ξέρω επίσης ότι το κυκλοφορήσαμε σε βινύλιο οπότε είναι μια καταγραφή της δουλειάς μου που θα μείνει ακόμη κι αν ο κόσμος καταρρεύσει και έχουμε μια παγκόσμια αποκάλυψη! Κάποιος μισοπεθαμένος ρέιβερ σε ένα καταφύγιο θα μπορεί να παίξει το δίσκο.

Τι σε εξιτάρει στην κινηματογραφική μουσική;

Moυ αρέσει ο κινηματογράφος. Σαν μέσο διαθέτει μαγεία και ρομαντισμό την ίδια στιγμή. Και η μουσική είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο της αλχημείας αυτής. Αν η μουσική είναι καλή μπορεί να εξυψώσει ένα φιλμ ακόμη περισσότερο και αντίστοιχα μια ταινία μπορεί να απογειώσει τη μουσική. Η αφαίρεση που προσφέρει σε ένα μουσικό η δύναμη της εικόνας είναι απελευθερωτική από δημιουργική πλευρά ενώ το ότι μπορείς σε μια σκηνή να επιδράσεις στην πρόσληψη του κοινού μόνο με τον ήχο είναι κάτι πολύ δυνατό.

Ποιο θα ήταν το ιδανικό σου φιλμ για να γράψεις εκ νέου τη μουσική;

Χμ, είναι τόσα πολλά, ειδικά οι ταινίες του 40 που συχνά διαθέτουν τυποποιημένη μουσική σε όλη τη διάρκεια από τα μεγάλα στούντιο αποτελώντας κομμάτι της ταυτότητας τους. Θα επέλεγα πιθανότητα κάτι σαν το “Brighton Rock” (του σκηνοθέτη John Boulting, 1947) ή το “In a Lonely Place” (του Nicholas Ray, 1950). Aτμοσφαιρικές ασπρόμαυρες ταινίες. Πολλές νέες ταινίες έχουν κακά soundtracks, oι μεγάλοι συνθέτες συχνά χρησιμοποιούν παρόμοιες συλλογές ήχων (sound libraries) και τα ίδια οκνηρά κλισέ. Είναι ντροπή. Από πρόσφατες ταινίες αγαπημένα μου soundtracks ήταν τα Under The Skin, (Jonathan Glazer, 2013) A Field In England (Ben Wheatley 2013), Kill List (Ben Wheatley, 2011) και It Follows (David Robert Mitchell, 2015).

image

Ποιες σκέψεις, εμπειρίες, ειδήσεις σχηματοποίησαν τον κόσμο του «Love Over Will»;

Mε ενδιαφέρει πολύ η ανθρώπινη συνείδηση. Πως σχετίζεται με τη ζωή μας στη γη, την πνευματικότητα, τη μαγεία. Υπάρχει πάντα και η πολιτική στο παρασκήνιο αλλά έχω κάνει μια συνειδητή προσπάθεια να αγνοώ τελείως όλα τα μέσα και τις ειδήσεις για τα τελευταία λίγα χρόνια καθώς κατάλαβα ότι όλα σχετίζονται με τις πολιτικές ατζέντες, απόψεις από δεύτερο χέρι και προπαγάνδα που εισβάλει στον ψυχικό μου χώρο. Αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά καταθλιπτικό.

Διάβασα κάποια συναρπαστικά βιβλία τον τελευταίο καιρό όπως το “A New Era Of Thought' του Charles Hinton, το “Stone Age Soundtracks” του Paul Devereux, το “Psychick Bible” του Genesis P Orridge και το '”The Mind In The Cave” του David Lewis-Williams. Ο διαλογισμός είναι επίσης ένα από τα πράγματα που με άλλαξαν τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό για μένα ωστόσο να μην υπεραναλύω ή διανοητικοποιώ τη μουσική. Κάποιες φορές είναι ωραίο να ξεκινάς με μια πνευματική ιδέα και να την ενσωματώνεις στο μουσική σου αλλά σε μεγάλο βαθμό προτιμώ να είναι απαλλαγμένη από διανοητικές παρεμβάσεις. Η Τέχνη είναι Τέχνη όταν παρακάμπτει τη συνειδητή ανάλυση. Όλα αυτά τρέφουν τη σκέψη μου και σε ένα βαθμό επιδρούν στη δημιουργική διαδικασία.

ALEX SMOKE - LOVE OVER WILL (Preview 1) from Florence To on Vimeo.

Teaser for Alex Smoke's upcoming album on R&S.

Visuals taken from the A/V show, created by Florence To (www.florence-to.com)

Release Date: 22.1.15

Τι υπάρχει πίσω από το στίχο “there’s nothing left for us to know”. Αναφέρεσαι σε ένα σημείο κενής υπερπληροφόρησης.

Α, ναι είναι ένα σχόλιο στην εμμονικό κυνήγι της γνώσης, αλλά χωρίς κανένα φανερό νόημα. Το LHC (Large Hadron Collider, Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) είναι ένα απίστευτο μηχάνημα αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι μία κενή προσπάθεια ενόσω ανακαλύπτουμε ολοένα και μικρότερα κομμάτια της ύλης. Ο νόμος της φθίνουσας απόδοσης. Μου φαίνεται ότι χρειαζόμαστε περισσότερους διανοητές και λιγότερους φυσικούς. Μου αρέσει η φυσική αλλά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξοδέψουμε 150000000000000 λίρες;

ALEX SMOKE - LOVE OVER WILL Part 2 from Florence To on Vimeo.

Πως νομίζεις ότι φανταζόμαστε σήμερα το μέλλον;

Νομίζω είναι δύσκολο να το προβλέψουμε καθώς όλοι είμαστε εξαντλημένοι από τις δυνατότητες. Αν και έχουμε εξελιχθεί τεχνολογικά συνεχίζουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη και δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους ηγέτες. Θα υπάρξει φοβάμαι μια μεγάλη κατάρρευση και η αρχή μιας νέας σκοτεινής περιόδου πριν η ανθρωπότητα οργανωθεί ξανά και προχωρήσει με πιο υπεύθυνο τρόπο. Solve et coagula.

Τι ακολουθεί;

Γράφω συνέχεια αυτή τη στιγμή και δουλεύω σε πολλά διαφορετικά πρότζεκτ οπότε είναι συναρπαστικός χρόνος για μένα. Είμαι σε καλό σημείο. Ένα από τα scores για το BBC θα κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά στην Kathexis, ένα νέο mini-LP ως Wraetlic (alias), δουλειά με το Scottish Ballet και περισσότερα installations με τον Florence To (αναφέρεται στον Art Director και Installation Artist με τον οποίο αποτελούν τους CØV).

image

Πως πήγαν τα πρόσφατα events “In Order To Dance”;

Πραγματικά καλά. Το καλό με τα gigs της R&S είναι ότι βρίσκομαι κοντά σε φίλους και παρτάρουμε όσο και αν η ικανότητα μου αυτή μικραίνει με τον χρόνο. Μου άρεσε πολύ το gig στο Ampere στην Αμβέρσα. Είναι η έδρα της R&S οπότε η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική και το νεανικό κυρίως κοινό γεμάτο ενέργεια.

Το άλμπουμ του Alex Smoke κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου 2016 από την R&S Records.

ΤRACKLIST

01. Fair Is Foul

02. Dire Need

03. LossGain

04. Dust

05. Galdr

06. All My Atoms

07. Yearning Mississippi

08. Love Over Will

09. Manacles

10. Whitening

11. Astar Mara

12. Star At The Summit

13. Fall Out