Μουσικη

Η υπόθεση "Οι 3 του Μέμφις" έχει ροκ σάουντρακ.

Σατανισμός, άδικες καταδίκες και ροκ εν ρολ

Μάκης Μηλάτος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συγκλόνισε την Αμερική την δεκαετία του '90. Για την δολοφονία 3 παιδιών 8 ετών, συνελήφθησαν 3 νεαροί που κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν τα παιδιά σε σατανιστικές τελετές και καταδικάστηκαν σε ισόβια κι ο ένας σε θάνατο κι έγινε γνωστή ως υπόθεση "West memphis Three".

Έκτοτε δημιουργήθηκε ένα -όλο και μεγαλύτερο- κίνημα υπέρ των 3 νεαρών, θεωρώντας ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για τις καταδίκες τους κι ότι με μία κακοδικία καταδικάζονταν 3 αθώοι στην οριστική καταστροφή της ζωής τους. Εκδηλώσεις συμπαράστασης, συναυλίες, συγκέντρωση χρημάτων για αναψηλάφηση της δίκης, πολλά ντοκιμαντέρ και δημοσιογραφικές έρευνες, οδήγησαν -μετά από ανεύρεση νέων στοιχείων- στην απαλλαγή των 3 από τις κατηγορίες μετά από 18 χρόνια στη φυλακή.

Αποφυλακίστηκαν πέρυσι και τώρα είναι έτοιμο ένα (ακόμη) ντοκιμαντέρ για το θέμα αλλά και ένα σάουντρακ γι' αυτό, με την συμμετοχή πολλών από όσους υποστήριξαν τους 3 νεαρούς στην διάρκεια αυτών των 20 χρόνων.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο "West of Memphis" με παραγωγούς τα "βαριά" ονόματα του Peter Jackson και του Fran Walsh (Lord of the Rings), σκηνοθετημένο από την Amy J. Berg (υποψήφια για Όσκαρ ντοκιμαντέρ το 2006 με το "Deliver Us From Evil”) και με το σάουντρακ, που θα κυκλοφορήσει σύντομα με τίτλο: "West of Memphis: Voices for Justice", να το έχουν επιμεληθεί ο Nick Cave και ο Warren Ellis.

H Natalie Maines διασκευάζει Pink Floyd με τον Ben Harper στην κιθάρα, η Lucinda Williams ξαναηχογραφεί για την περίσταση το δικό της "Joy", το γκρουπ των διασκευών Camp Freddy με την συμμετοχή του Dave Navaro διασκευάζει David Bowie και ο Marilyn Manson με τη βοήθεια του Johnny Depp στην κιθάρα διασκευάζει Carly Simon, ενώ υπάρχει και μία ζωντανή ηχογράφηση της Patti Smith από την περσινή συναυλία συμπαράστασης "Voices for Justice Benefit Concert".

Το σάουντρακ του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τα εξής τραγούδια και παρακάτω μπορείς να δεις και το τρέηλερ της ταινίας:

01 Henry Rollins [με Nick Cave & Warren Ellis]: "Damien Echols Death Row Letter Year 9"

02 Natalie Maines: "Mother"

03 Lucinda Williams: "Joy"

04 Camp Freddy: "The Jean Genie"

05 Tonto's Giant Nuts [με Johnny Depp & Bruce Witkin]: "Little Lion Man"

06 Marilyn Manson: "You're So Vain"

07 Band of Horses: "Dumpster World (Live)"

08 Citizen Cope: "DFW"

09 Eddie Vedder: "Satellite"

10 Bill Carter: "Anything Made of Paper"

11 The White Buffalo: "House of Pain"

12 Bob Dylan: "Ring Them Bells"

13 Nick Cave & Warren Ellis: "West of Memphis Score Suite"

14 Tonto's Giant Nuts & Johnny Depp [με Nick Cave & Warren Ellis]: "Damien Echols Death Row Letter Year 16"

15 Patti Smith: "Wing (Live)"

16 Bill Carter: "Road to Nowhere

"