Μουσικη

Η πιανίστρια και ο εκκεντρικός (video)

Στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών ένα αφιέρωμα φέρνει ένα μουσικό φαινόμενο στην Αθήνα

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γεννήθηκε στον Καναδά (25/9/32) και πέθανε στις 4/10/82. Πραγματοποίησε δύο ηχογραφήσεις των Παραλλαγών Γκόλντμπεργκ (Goldberg Variations), που έμειναν στην ιστορία και είναι ακόμη εξαιρετικά δημοφιλείς. Απαιτούσε συγκεκριμένη θερμοκρασία στα στούντιο ηχογραφήσεων, συγκεκριμένο ύψος για το πιάνο και συγκεκριμένο κάθισμα: ένα καρεκλάκι που του είχε φτιάξει ο πατέρας του και το οποίο χρησιμοποιούσε ακόμα κι όταν είχε διαλυθεί (σήμερα εκτίθεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Καναδά). Μουρμούριζε ή σιγοτραγουδούσε στη διάρκεια των ηχογραφήσεων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να διαχωριστεί η φωνή του στην τελική μείξη.

Ήταν υποχονδριακός, φοβόταν τα αεροπλάνα, δεν ανεχόταν να τον αγγίζουν, υπέγραφε με ένα σωρό διαφορετικά ψευδώνυμα στα σημειώματα των δίσκων του (ως τρίτο πρόσωπο ή «κριτικός»). Πέθανε το 1982 σε ηλικία 50 ετών, έχοντας σταματήσει να δίνει συναυλίες το 1964, προκειμένου να αφοσιωθεί στις ηχογραφήσεις και σε άλλα project. Αυτός ο κύριος θεωρείται από τους μεγαλύτερους πιανίστες του κόσμου και ιδιαίτερα για την ερμηνεία των έργων του Μπαχ (αποφεύγοντας τον κλασικό και ρομαντικό πιανιστικό Κανόνα). Ποιος είναι; Ο Glenn Gould (Γκλεν Γκουλντ) και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του αφιερώνει ένα διήμερο.

n

Υπάρχει ένα «μυστικό» στο αφιέρωμα. Μπορεί να περιλαμβάνει μια συζήτηση για τον συνθέτη, ένα ντοκιμαντέρ (ο συνθέτης μιλάει για την αγαπημένη του πόλη) και την παρουσίαση ενός βιβλίου («Γκλενν Γκουλντ - Σκέψεις για τη μουσική», μτφρ. & επιμ. Στέφανος Θεοδωρίδης, εκδ. Νεφέλη) αυτό όμως που μαγνητίζει και εξάπτει την περιέργεια είναι η συναυλία της εικοσάχρονης Καναδής πιανίστριας Μαρίκας Μπουρνάκη, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα διεθνώς -εμφανίστηκε ως σολιστ στα 11! (Δες το βίντεο με τη Μαρίκα Μπουρνάκη στα 16 της να παίζει στο πιάνο του Γκλεν Γκουλντ την English Suite no. 2 in A Minor του Μπαχ και θα καταλάβεις για τι πρόκειται).

Στο αφιέρωμα θα ερμηνεύσει: J.S. Bach: Italian Concerto BWV 971

L. van Beethoven: Piano sonata no. 30 op. 109 / P.I. Rachmaninov: Preludes no. 4, 7, op. 23, Étude-tableau no. 3 op. 39 / F. Chopin: Polonaise-Fantaisie op. 61 / R. Schumann: Faschingsschwank aus Wien op. 26


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19/11, 19.00 Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας (Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση) + Προβολή ντοκιμαντέρ .

(στα αγγλικά, χωρίς υπέρτιτλους).

22/11, 19.30 Παρουσίαση του βιβλίου. 21.00, Συναυλία της Μαρίκας Μπουρνάκη

Εισιτήρια για τη συναυλία: €18 – 10 (Μειωμ.)

Για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις: Είσοδος Ελεύθερη, με δελτία εισόδου

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:

Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Εκδοτήρια εισιτηρίων: