Μουσικη

Ξυπνάς μέσα μου το ζώο!

Τέσσερα ζώα, τέσσερις θρύλοι, μια Πέμπτη σαν αυτή

Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αν στο μπαλκόνι σου σήμερα ένα σπουργίτι εκτός από ψίχουλα σου ζητιανέψει και λίγο μουσική, μη διστάσεις να του βάλεις ένα ωραίο της Εντίθ Πιάφ, που σαν σήμερα το 1963 την κοπάνησε για τα επουράνια. Το ψευδώνυμο της ήταν «σπουργιτάκι». Και αν μετά η γάτα σε κοιτάξει περίεργα, μη φοβάσαι, είναι γιατί κι αυτή θέλει λίγη στοργή αφού πριν από σένα θυμήθηκε πως την ίδια Πέμπτη του ’63 έσβησε και ο Ζαν Κοκτό, που κάποτε νιαούρισε πως «ένας λόγος που πρέπει να αγαπάμε τις γάτες είναι γιατί απολαμβάνουμε τη ζωή στο σπίτι καθώς λίγο-λίγο αυτές είναι που εκπροσωπούν την ορατή ψυχή του».

Και μετά σκάει με φόρα το περιστέρι, πάνω που ετοιμαζόσουν να ρίξεις ένα like σε κάποιον εκεί έξω που έγραψε «ωραία μέρα σήμερα έχει ήλιο», και σου υπενθυμίζει πως το πραγματικό «μ’ αρέσει» της σημερινής ημέρας πρέπει να το πάρει ο Prince: σαν σήμερα Πέμπτη 11 Οκτωβρίου του 1981, άφραγκος, άγνωστος, αλλά τίγκα στο συναίσθημα και τη γκρούβα έπαιξε τρία τραγούδια ανοίγοντας τη συναυλία των Rolling Stones στη Νέα Υόρκη.

Οι οποίοι λίγο αργότερα, μπορεί και να έπαιξαν το “Little Red Rooster”. Το κοκοράκι ρίκι κίκι κι που σε ξύπνησε σήμερα το πρωί.