Μουσικη

NY Red Bull(s)

Η Μουσική Ακαδημία πάει Νέα Υόρκη, ακόμα να κάνεις αίτηση;

Παναγιώτης Μένεγος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Μουσική Ακαδημία της Red Bull ξεκίνησε το 1998, πού αλλού, στο Βερολίνο. Η ιδέα ήταν απλή. Μια "κατασκήνωση" για νέος που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας γνώσεις και πολιτισμό, συμμετέχοντας παράλληλα σε workshops με καταξιωμένα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας.

Η ιδέα βέβαια έχει αναπτυχθεί πολύ σε σχέση με το αρχικό project 15 χρόνια πριν και πλέον το camp της Ακαδημίας, σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο, είναι ένα από τα σπουδαία ραντεβού μουσικής καινοτομίας κάθε χρονιάς.

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τις εργασίες της Ακαδημίας το 2010 στο Λονδίνο με ελληνική συμμετοχή την εξαιρετική May Roosevelt. Και πραγματικά είχα ζηλέψει τους μουσικούς. 20 somethings από όλον τον κόσμο να μαθαίνουν δημιουργώντας στις state of the art εγκαταστάσεις του HQ που είχε στηθεί στο χώρο ενός παλιού εργοστασίου ζυθοποιίας κοντά στο London Bridge, να ακούνε τρομερές ιστορίες για soundsystems από τον Jazzie B των Soul II Soul και να συνεργάζονται δίνοντας συναυλίες τα απογεύματα. Σε δύο εβδομάδες που πιθανότατα ήταν απ’ τις καλύτερες της ζωής τους.

Γι’ αυτό αν είσαι παραγωγός, μουσικός, performer ή DJ, ανεξαρτήτως είδους, κι έχεις συμπληρώσει τα 21ο έτος ηλικίας σου ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, κατέβασε την αίτηση συμμετοχής και στείλε την μαζί με μια επιλογή από τις μουσικές σου ακολουθώντας τις οδηγίες της φόρμας.

Γιατί υπάρχει κι ένας ακόμα πολύ καλός λόγος για να το κάνεις. Η φετινή Ακαδημία διεξάγεται στη Νέα Υόρκη από τις 30/9 έως τις 2/11. Οπότε μπορείς να φανταστείς το παραπάνω σενάριο σε μια από τις καθοριστικές πολιτιστικά πόλεις του πλανήτη, γενέτειρα επιδραστικών μουσικών ειδών και πάσης φύσεως subcultures.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχει κυκλοφορήσει η συλλογή με την μουσική παραγωγή που έχει να επιδείξει η ακαδημία για το 2011 που διεξήχθη στη Μαδρίτη. Άκουσε όλο το ‘Various Assets – Not For Sale 2011’ στο παρακάτω player. Κι ετοίμασε βαλίτσες, το «Μεγάλο Μήλο, μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζεις…

n