Μουσικη

Μια free κασέτα για αμετανόητους ποπίστες

Ο Μάκης Μηλάτος μοιράζεται ένα από τα πιο όμορφα δώρα που πήρε

Μάκης Μηλάτος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα από τα πιό όμορφα δώρα που πήρα για τα Χριστούγεννα είναι μια χειροποίητη Κασετίνα. Την έφτιαξαν με τα χεράκια τους η Dalot (Μαρία Παπαδομανωλάκη), ο Φίλης από τους Χρώματα και ο Νίκος από τους Vello Leaf. Αναμνήσεις με σύγχρονους ήχους, παρελθόν και παρόν σε αισθητική αρμονία, μελαγχολική διάθεση, όλα χώρεσαν σε μιά κασέτα. Aλλωστε δεν είναι τυχαίο που οι κασέτες είναι πάλι στη μόδα. Το παρελθόν εισβάλει στο παρόν και το κάνει κομμάτια και θρύψαλα. Να τι σημειώνουν οι ίδιοι γιά την Κασετίνα τους:

«Το 2012, οι χαρακτήρες της ιστορίας μας - η Μαρία, ο Φίλης και ο Νίκος - βρίσκονται σε πόλεις μακρινές. Ηχογραφούν ήχους και μουσικές στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Βερολίνο. Πού βρίσκονταν, όμως, το 1992, είκοσι χρόνια πριν? Παίζαν με τις κασέτες τους, γραμμένες στο χέρι. Κασέτες που έφερνε ο μεγάλος ξάδερφος με μουσικές καινούριες. Στα ραδιόφωνα η ελληνική ποπ φώναζε, αλλά οι χαρακτήρες της ιστορίας μας δεν άκουγαν - ανακαλύπταν τότε την dream pop και το shoegaze. Τους κρατούσε συντροφιά και τους ταξίδευε σε μέρη μακρινά, άγνωστα. Σ' αυτά ίσως που θα βρίσκονταν είκοσι χρόνια μετά.

Πίσω στο 2012, ο χρόνος κάνει τον κύκλο του και οι τρεις τους αποφασίζουν να φέρουν δίπλα-δίπλα τους δυο κόσμους: τους ευαίσθητους ήχους του δωματίου τους και του ραδιοφώνου που ερχόταν δυνατά από έξω. Έτσι γεννήθηκε η Κασετίνα: ένα project μνήμης και αναζήτησης της εσωτερικής παιδικότητας και αφέλειας. Μέσα στον αναδημιουργημένο χωροχρόνο της Κασετίνας, έννοιες όπως 'σοβαρή' ή 'ελαφρή' μουσική σταματούν να έχουν αξία και δίνουν τη θέση τους σε μια κατανόηση της μελωδίας καθαρά συναισθηματική. Οι τρεις χαρακτήρες της ιστορίας μας βρήκαν την ηχογράφηση αυτών των κομματιών καθαρτική, ένιωσαν ο χρόνος να τους αγκαλιάζει και να τους γνέφει με γλυκύτητα και χιούμορ. Και ελπίζουν ότι θα αφεθείτε και εσείς να σας συνεπάρουν οι ήχοι της και θα ταξιδέψετε στο πριν και το μετά, μέσα από τη γλυκειά μελαγχολία του» .

Μου έδωσαν την άδεια κι έτσι αυτό το δώρο μπορώ να το μοιραστώ μαζί σας. Κατεβάστε την Κασετίνα από το: https://kasetina.bandcamp.com/