Μουσικη

Ojos De Brujo

Τους μιλήσαμε λίγο πριν προσγειωθούν στην Αθήνα…

Παναγιώτης Μένεγος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Ojos De Brujo το διαλύουν. Σχεδόν 15 χρόνια πολυπολιτισμικού αντικομφορμισμού είναι πολλά. Αυτή η τελευταία τους περιοδεία περνά όμως από την Ελλάδα, όπου την Παρασκευή το βράδυ στο φεστιβάλ του Jumping Fish θα δώσουν μια από τις τελευταίες συναυλίες της καριέρας τους. Οι fans αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια not to be missed βραδιά. Ας δούμε τι μας είπε, μετά από λίγη περιπέτεια λόγω αφηρημάδας και αδύναμης μπαταρίας στο κινητό, το ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, beatboxer και περκασιονίστας Maxwell Wright μας είπε 2-3 πράγματα από τη Βαρκελώνη…

«Είναι η τελευταία μας περιοδεία. Αποφασίσαμε να διαλυθούμε, γιατί όταν δουλεύεις – ταξιδεύεις – ζεις με μια πολυάριθμη ομάδα τόσα χρόνια, είναι μοιραίο να κουράζεσαι. Δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που το πάθαμε. Απλά δεν είμαστε και οι Rolling Stones για να βγάζουμε τόσα εκατομμύρια και να μην το διαλύουμε ακριβώς γιατί προτάσσουμε οικονομικά συμφέροντα. Θέλουμε χρόνο να ξεκουραστούμε, να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να αφοσιωθούμε στα προσωπικά side projects που έχει ο καθένας στην άκρη για να διοχετεύει τις ιδέες που ‘περισσεύουν’. Απλά, ξέρεις, δεν είμαστε τόσο θαρραλέοι να το κάνουμε ακαριαία. Θελήσαμε κάπως να το αντιμετωπίσουμε γιορτάζοντας με ένα τελευταίο άλμπουμ και μια περιοδεία. Γι’ αυτό στην Αθήνα που είναι ένας από τους καταληκτικούς σταθμούς της καριέρας μας να περιμένετε κάτι σπέσιαλ.

Είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι μετά από τόσα χρόνια. Λιγότερο αθώοι, αλλά πιο ώριμοι κι αυτό φαίνεται στον τρόπο που παίζει η μπάντα. Το μόνο που μένει σταθερό είναι ότι εγώ ως ο μόνος μη καθαρός λατίνος του συγκροτήματος αναλαμβάνω τις περισσότερες συνεντεύξεις με τα διεθνή media. Είμαι ο spokesperson (γέλια)…

Πάντα μας ενδιέφερε η πολιτική κι αυτό εκφραζόταν στη μουσική και τους στίχους μας. Όλοι μας ρωτάνε για την πολιτική μας στάση που είναι τώρα περισσότερη επίκαιρη από ποτέ λόγω της κρίσης. Τι να σου πω, είναι περίεργο να δικαιώνεσαι για πράγματα που δήλωνες και τραγουδούσες χρόνια πριν. Αλλά είναι και πολύ λυπηρό. Νομίζω ότι οι Ojos De Brujo συμβόλισαν το υγιές πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης, αλλά δείτε που έφτασαν τα πράγματα.

Ο καπιταλισμός είναι προφανές ότι τρώει τις σάρκες του πια. Η παγκόσμια οικονομική φούσκα έσκασε πια κι εσείς στην Ελλάδα το ξέρετε πολύ καλά κι έχετε φυσικά την υποστήριξή μας. Αλλά και στην Ισπανία όπως πιθανόν ξέρετε, τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα. Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος κι αυτό προφανώς έχει επίπτωση στη συνολική ψυχολογία. Είχαμε πρόσφατα αλλαγή στην κυβέρνηση με τις εκλογές, so what; Δεν εμπιστεύομαι πια κανέναν, ούτε ελπίζω στους πολιτικούς. Έφυγαν οι σοσιαλιστές, των οποίων την πολιτική μίσησα και ήρθαν οι δεξιοί που είναι σχεδόν δεδομένο ότι π.χ. θα αγνοήσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα.

Φυσικά, είδαμε με συμπάθεια τους ‘indignados’ και τα υπόλοιπα κινήματα των πλατειών σε όλον τον κόσμο. Από την Αίγυπτο ως την Wall Street. Είναι ελπιδοφόρα, αλλά χρειάζονται πολύ δουλειά για να διατυπώσουν μια συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από την κρίση και αλλαγής. Δε φτάνει μόνο η διαμαρτυρία, τώρα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.

Ίσως η τέχνη να είναι διέξοδος σε αυτήν την κατάσταση, αλλά πρέπει να λυθούν κι άλλα σημαντικότερα προβλήματα. Πάντως χαίρομαι που στην Αθήνα θα παίξουμε δίπλα σε νέα συγκροτήματα που έχουν βγει από την πλατφόρμα του Jumping Fish, ο δρόμος του ίντερνετ στις μέρες μας είναι μονόδρομος για νέους καλλιτέχνες και τέτοιες πρωτοβουλίες που οργανώνουν και βοηθάνε τους μουσικούς στα πρώτα τους βήματα είναι πολύ σημαντικές. Ούτως ή άλλως το ίντερνετ τα άλλαξε όλα και βοήθησε τόσο κι εμάς που ξεκινήσαμε πριν την έκρηξή του.

Μη με ρωτάς αν έχω στο μυαλό μου ήδη το reunion, όπως κάνουν τόσοι και τόσοι, αφού ακόμη δε διαλυθήκαμε επίσημα. Τίποτα δεν αποκλείεται ποτέ, αλλά τώρα χρειαζόμαστε όλοι λίγο χώρο. Στην Αθήνα, πάντως θα περάσουμε καλά, το υποσχόμαστε»

JUMPING FISH FESTIVAL,

Παρασκευή 9/12 - Ojos De Brujo, Travel Mind Syndrome, Brothers In Plugs, Los Mujeros

Σάββατο 10/12 - Fun Lovin' Criminals, Expert Medicine, George Gaudy, Trap

Fuzz club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1 (Λ. Πειραιώς & Λ. Χαμοστέρνας), oι πόρτες ανοίγουν στις 19:30 και τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ για κάθε ημέρα