Μουσικη

Quadrophenia

Ξέρεις από Vespa;

Μάκης Μηλάτος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πλησιάζοντας στο ιωβηλαίο της ύπαρξής της στο μουσικό στερέωμα, η μπάντα-σύμβολο για τη mod κουλτούρα συνεχίζει να απασχολεί το κοινό και τον Τύπο. Μια έκθεση στο Λονδίνο, μια συλλεκτική επανέκδοση του “Quadrophenia” και ένας ανοικτός διαγωνισμός για να ανακαλύψεις τον Σκορσέζε που κρύβεις μέσα σου, είναι όλα όσα κάνουν τους Who για μία ακόμα φορά θέμα συζήτησης. Εξηγούμαστε.

image

Quadrophenia: The Exhibition

Χωροθετημένη στα “Pretty Green” της θρυλικής Κάρναμπι Στριτ, η έκθεση “Quadrophenia” εγκαινιάστηκε στις 26 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και την 31η Ιανουαρίου του 2012. Ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφοι στίχοι, ημερολογιακά αποσπάσματα και σημειώσεις του Pete Townshend από την εποχή των ηχογραφήσεων της ομώνυμης ροκ όπερας. Με δωρεάν είσοδο για το κοινό, οι φίλοι των Who αλλά και κάθε ανήσυχος μουσικόφιλος μπορεί να περιηγηθεί και να εντρυφήσει λίγο παραπάνω στον οίστρο, τα βιώματα και τις καταβολές που χαρακτήρισαν το άλμπουμ-σταθμό. Πάρε μάτι εδώ για να καταλάβεις.

 

Quadrophenia: Director’s Cut

Κυκλοφορεί στις 14 Νοεμβρίου και είναι κάτι σαν αυγοσοκολάτα έκπληξη. 4 cd με μια remaster έκδοση του άλμπουμ και 25 τραγούδια του Pete Townshend, πολλά εκ των οποίων θα ακουστούν για πρώτη φορά, ένα dvd, ένα συλλεκτικό βιβλίο με αρχειακό υλικό, ένα επτάιντσο του “5:15”, κάρτες και πόστερ. Ιδού.

Quadrophenia: Ο διαγωνισμός

Αν επιθυμείς να σκηνοθετήσεις το κλιπ του “5:15”, να κερδίσεις 2 χιλιάδες δολάρια και να συνεργαστείς με τα στούντιο της Universal για να είσαι εσύ αυτός που θα επιμεληθεί το promo video των Who, έχεις διορία μέχρι τις 10 Νοεμβρίου να στείλεις τη συμμετοχή σου. Το όλο εγχείρημα θα πρέπει να αντανακλά τη mod αισθητική των 60s και ο πρώτος νικητής, μεταξύ άλλων, θα λάβει και μια υπογεγραμμένη Fender Stratocaster από τον Townshend. Ψήνεσαι; Κλίκαρε εδώ για περισσότερα και κάνε συχνές διαδικτυακές επισκέψεις στον ιστότοπο των Who για να ξέρεις τι μέλλει γενέσθαι. 

www.thewho.com

Δ.Α.


image  image


Αν κοιτάξεις καλά το θρυλικό εξώφυλλο του Quadrophenia, θα δεις μιά υπέροχη mod βέσπα. Γούνινο κάλημα στη σέλλα, μπόλικοι καθρέφτες και φαναράκια, κοντός ανεμοθόρακας, χρωμιομένα καπάκια. Deja Vu... Αυτή η βέσπα υπάρχει. Μία και μοναδική και μπορείς να την κερδίσεις. Ηταν αυτή που οδηγούσε ο Jimmy Cooper στην ταινία. Αυτή που πέφτει στο νερό...

Στο τέλος του μήνα επανακυκλοφορεί σε επετιακή έκδοση το άλμπουμ Quadrophenia των Who, ένα από τα ευαγγέλια των mods που στη συνέχεια έγινε και ταινία γιά να αποτυπώσει την ζωή, το στιλ, την κουλτούρα, τις απόψεις τους και την αέναη μάχη τους με τους rockers. Στις αρχές της δεκαετίας του '60 στην Αγγλία δύο κουλτούρες συγκρούονται, δύο μουσικά και αιθητικά στιλ έρχονται αντιμέτωπα: mods VS rockers και το Brighton γίνεται "καλοκαιρινό". Ενας ακύρηχτος "πόλεμος" με βέσπες, δερμάτινα μπουφάν, σόουλ φωνητικά, τσουλούφια με μπριγιαντίνη, rock 'n' roll, πουλόβερ με V και κορίτσια με καρό φούστες και κάλτσες ως το γόνατο.

Ο ίδιος ο Pete Townshend επιμελήθηκε την επανακυκλοφορία του άλμπουμ, που κυκλοφόρησε τέτοια εποχή το 1973. Ηταν η δεύτερη rock opera των Who μετά το Tommy και διαπραγματευόταν την 4πλή προσωπικότητα ενός "προβληματικού" νέου, του Jimmy Cooper και ο μύθος λέει πως κάθε μία από τις προσωπικότητες του αντικατοπτρίζει κι ένα μέλος του συγκροτήματος. Η επετιακή έκδοση περιλαμβάνει 5 cd (το διπλό άλμπουμ, 25 επί πλέον τραγούδια από υλικό της εποχής, σιγκλάκι, βιβλίο 100 σελίδων με πληροφορίες και οπτικό υλικό, poster, κλπ).

Γιά το promotion αυτής της επανακυκλοφορίας δημιουργήθηκε μιά και μοναδική βέσπα, πιστό αντίγραφο αυτής του Jimmy Cooper, στο εξώφυλλο και στην ταινία και μπορείς να την κερδίσεις. Μάθε πως στο ειδικό site που έχει δημιουργηθεί: https://www.who-bay.com/

M.M.