- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Των ΜΑΚΗ ΜΗΛΑΤΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου και για 12η φορά στην Αθήνα, το πολιτιστικό πάρτι που πραγματοποιείται παράλληλα στις πόλεις της Ευρώπης είναι έτοιμο να ξαναβγεί στους δρόμους και να σε συντονίσει στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Ο Γιώργος Περό, συντονιστής και ευρωπαϊκός εκπρόσωπος της M.E.Σ.Ο. για την Ημέρα της Μουσικής, μιλάει στην A.V.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΟ: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ!
Πώς είναι τα πράγματα σήμερα και ποια η σχέση σας με την υπόλοιπη Ευρώπη; Η ΕΓΜ είναι μια εκδήλωση που αφορά τους τοπικούς νέους καλλιτέχνες, με σκοπό να βρουν ένα βήμα να ακουστεί το έργο τους, να ανταμειφθεί το πάθος τους και να δοθεί μια ώθηση στην επαγγελματική τους καριέρα. Κάθε χρόνο πλησιάζουμε τους στόχους μας περισσότερο, αν σκεφτείς ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει 175 καλλιτεχνικές ανταλλαγές σε όλη τη χώρα. Όσο αφορά τη σχέση μας με την Ευρώπη, στόχος είναι η δημιουργία πολιτισμικών δεσμών, η προβολή Ελλήνων καλλιτεχνών και η κινητικότητά τους σε άλλες χώρες. Γι’ αυτό στέλνουμε ελληνικά σχήματα στο εξωτερικό και φιλοξενούμε καλλιτέχνες από άλλες χώρες. Το Ευρωπαϊκό δίκτυο συντονιστών μελών διοργανώνει εκδηλώσεις ταυτόχρονα σε 12 χώρες (εκατοντάδες πόλεις) και αυτή η πρωτοβουλία ονομάζεται Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής από το 1995.
Ποιοι στήριξαν την υλοποίηση αυτού του σχεδίου; Καταρχήν χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι ιδιώτες, χιλιάδες εθελοντές καλλιτέχνες – αφού, ως γνωστόν, συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Από θεσμική πλευρά η μερίδα του λέοντος ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος από το 1998 επιδοτεί τις αθηναϊκές εκδηλώσεις. Χάρη στη συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, οι εκδηλώσεις τις πρωτεύουσας έδωσαν το στίγμα στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι ώστε δεκάδες δήμοι και περιφέρειες να συμμετάσχουν στο Ελληνικό δίκτυο. Πολύ σημαντική είναι επίσης η θεσμική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ διαχρονική είναι η στήριξη του θεσμού από την Α.Ε.Π.Ι.
Πού στηριχτήκατε για να πετύχετε τους στόχους σας; Οι βάσεις που έθεσε η ομάδα της Μ.Ε.Σ.Ο. στηρίχθηκαν σε μια φιλοσοφία συσπείρωσης και συνέργειας μεταξύ διαφορετικών και συμπληρωματικών συνεργατών, έτσι ώστε να μπορούν να αναδειχθούν στο σύνολο οι μουσικοί και η μουσική. Για να φτάσουμε σήμερα να έχουμε 32 πόλεις που γιορτάζουν ταυτόχρονα τη Γιορτή της Μουσικής, στηριχθήκαμε σε έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό, όπου τοπικοί, περιφεριακοί και εθνικοί θεσμικοί φορείς (βλέπε δήμους, κοινότητες, υπουργεία) συντονίζονται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου αφενός από την ομάδα της Μ.Ε.Σ.Ο. και αφετέρου από ιδιώτες χάρη στο όραμα και το πάθος τους.
Πόσο δύσκολη είναι η πανελλαδική οργάνωση μιας τέτοιας σειράς εκδηλώσεων; Το παράδοξο φέτος είναι ότι ενώ για πρώτη φορά σε 12 χρόνια υπάρχει και η κοινωνικοπολιτιστική ανταπόκριση και η πολιτική βούληση αξιοποίησης του τοπικού και διεθνούς δικτύου, βιώνουμε σε όλο της το μεγαλείο τη μετάβαση από το τετριμμένο γραφειοκρατικό σύστημα σε ένα πιο σύγχρονο, που όμως ακόμη δεν μπορεί να αξιοποιήσει τέτοιου είδους πολιτιστικές καινοτόμες δράσεις. Αν θέλετε να δείτε τις δυσκολίες σε νούμερα, σκεφτείτε αυτό: φέτος έπρεπε να συντονιστούν περισσότεροι από 80 φορείς και συνολικά περίπου 5.000 άνθρωποι! Το δυσάρεστο της όλης υπόθεσης; Ότι ποτέ δεν έχουμε αρκετά μέσα, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα να παρουσιαστούν όλοι οι καλλιτέχνες που δηλώνουν συμμετοχή κάθε χρόνο (για το 2011 έχουμε καταγράψει έως τώρα πάνω από 400 συμμετοχές).
Τι να περιμένουμε από τη φετινή Γιορτή της Μουσικής; Χωρίς να γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίζαμε τέτοιο κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο, από τον Δεκέμβριο είχαμε σκεφτεί να αξιοποιήσουμε τη δυναμική των ανθρώπων του εθνικού δικτύου, ώστε να υποστηρίξουμε την πρωτοβουλία δημιουργίας εκδηλώσεων από απλούς πολίτες σε όσο περισσότερα μέρη στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε φέτος 32 πόλεις (από 24 πέρυσι). Μόνο στην Αττική, σε μια χρονιά που δεν περισσεύουν χρήματα για τον πολιτισμό, έχουμε καταφέρει με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων (και συνολικά 8 δήμων) να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα με περισσότερα από 40 σημεία εκδηλώσεων και περίπου 200 σχήματα για 4 ημέρες. Ο στόχος είναι απλός: η ψυχολογική ανύψωση της πόλης, σε συνδυασμό με τη διασκέδαση. Και όπως πιστεύουμε όλοι μας... η μουσική μπορεί!